Pucnjava na Novom Zelandu: Ardern obećala da nikada neće izgovoriti ime napadača

Premijerka Novog Zelanda kaže da osobi koja je pucala na dve džamije ne sme da se dozvoli da postane popularan.
Džasinda Ardern
Getty Images
„Nikada neću izgovoriti njegovo ime"

Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern obećala je da nikada neće izgovoriti ime osobe koja je izvršila napad na dve džamije u toj zemlji.

„On je svojim činom želeo da postigne mnogo toga, a jedan cilj je bio da postane poznat - zbog toga nikada neću izgovoriti njegovo ime", rekla je Ardern tokom emotivnog obraćanja u parlamentu.

U napadu na dve džamije prošlog petka stradalo je 50 osoba, dok je desetak ranjeno.

Australijanac Brenton Tarant, dvadesetosmogodišnji samoproklamovani beli rasista, optužen je za ubistva.

Šta je rekla premijerka u parlamentu?

Premijerka se u utorak obratila parlamentu na vanrednom zasedanju, započevši govor arapskim pozdavom „Al-Salam Alejkum", što u prevodu znači „ Mir sa vama".

„Molim vas, govorite imena onih koji su stradali, a ne ime čoveka koji ih ubio. On je terorista. On je kriminalac. On je ekstremista. On će, u mojim govirima, biti bezimen", rekla je premijerka.

Džasinda Ardern sa članovima muslimanske zajednice
Getty Images
Premijerka Džasinda Ardern se sastala i sa vođama muslimanske zajednice

Ardner je poslanicima rekla da će se napadač „suočiti sa zakonom" i ohrabrila je Novozelanđane da u petak odaju počast muslimanskoj zajednici - tada će biti obeleženo nedelju dana od napada.

Premijerka je već najavila da će zakoni o oružju biti promenjeni i da će detalji biti predstavljeni za nekoliko dana.

Pozvala je i društvene mreže da rade više u borbi protiv terora, pošto je napadač uživo na Fejsbuku prenosio napad.

„Ne možemo jednostavno da sedimo i prihvatimo da te platforme samo postoje i da nisu odgovorne za ono što se na njima objavljuje", rekla je ona.

„One su izdavači. Ne samo poštari. Ne može se dogoditi da niko nije odgovoran."

Šta je saopštio Fejsbuk?

Fejsbuk je saopštio da je direktan prenos prošlonedeljnih napada pregledan manje od 200 puta, pošto se kompanija suočava sa sve većim kritikama zbog toga što nije blokirala snimak.

Naoružani napadač je u petak uživo prenosio 17 minuta napada na dve džamije u kojima je stradalo 50 ljudi.

Fejsbuk je saopštio da je video pregledan ukupno četiri hiljade puta pre nego što je uklonjen.

Društvene mreže su pokušale da zaustave širenje kopija.

Nekoliko svetskih lidera pozvalo je društvene mreže da preuzmu veću odgovornost za ekstremistički materijal koji se objavljuje na njihovim platformama.

Bez obzira na to što je originalni video obrisan, on se brzo pojavio i širio na drugim mrežama, uključujući Jutjub i Tviter.

Fejsbuk je u saopštenju objavljenom u ponedeljak objavio nove detalje, uključujući i taj da je prenos uživo praćen manje od 200 puta.

Prema navodima te kompanije, prva prijava za originalni video stigla je 12 minuta pošto je emitovanje završeno. Pre nego što je stiglo upozorenje, jedan korisnik je objavio link ka kopiji video snimka na platformi za razmenu datoteka.

Fejsbuk je ranije obavio da je izbrisao više od 1,5 miliona kopija snimka prvog dana nakon incidenta. U saopštenju se navodi da je 1,2 miliona tih kopija blokirano prilikom pokušaja objavljivanja.

  • Herostrat

    19.03.2019 14:12
    glupavi političari
    glupava premijerka neće da izgovori ime ubice "da ga ne bi učinila popularnim". a pošto je (hvala Bogu) ubica poznat - njegovo ime je u svim medijima! a ovom svojom glupom izjavom samo privlači pažnju i interesovanje za počinioca. naslov odmah hvata pažnju - premijerka nikad neće izgovoriti ime napadača! i prvo što čitalac traži u tekstu je - ime napadača! a tek posle zašto ona neće da ga izgovori! piroman Herostrat je spalio Artemidin hram u Efesu da bi postao poznat. a onda se neki tadašnji pametni političar setio - hej, hajde da zabranimo da se njegovo ime izgovara i piše, da istorija ne upamti ovog gnusnog zločinca. i eto, 2375 godina kasnije svi znaju za Herostrata, a npr. arhitekte i graditelja hrama se niko ne seća! sve se menja, samo je glupost političara večna i globalna konstanta. od Srbije do Novog Zelanda, od faraona do "demokratski izabranih" precednika!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC