Srbija i Evropska unija: Deset godina od početka pregovora

Prošle godine je 2025. prvi put pomenuta kao termin potencijalnog pristupanja Srbije Evropskoj uniji. Pregovori traju već deset godina, a dokle se u njima stiglo?
zastava eu
BBC
Zastave EU viorile su se 1. marta 2013. na zgradi Vlade i Narodne skupštine Srbije

Za Evropsku uniju 29. mart je trebalo da bude bitan datum zbog Bregzita. Zajednica koja korene vuče iz 1951. godine, prvi put je trebalo da ostane bez jedne članice.

I dok Britanci potpisuju peticiju protiv napuštanja zajednice i čekaju datum kada bi mogli da prestanu da budu građani Evropske unije, državljani Srbije čekaju datum kada će to postati.

Prema poslednjoj anketi koju je u decembru 2018. godine sprovelo Ministarstvo za evropske integracije, taj datum čeka 55 odsto građana Srbije.

Toliko ispitanika je navelo da bi na referendumsko pitanje „Da li podržavate učlanjenje Srbije u EU?" - odgovorilo potvrdno. Sa druge strane, svaki četvrti ispitanik (25 odsto) bi glasao protiv, dok svaki deseti ili ne bi glasao ili ne zna šta bi odgovorio.

Procenat onih koji su za promenio se u poslednjih deset godina - tada je čak 74 odsto građana želelo da bude deo Unije.

Generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Suzana Grubješić tvrdi da istraživanja javnog mnjenja pokazuju da postoje manjak informacija i dezinformacije o procesu pristupanja.

To su, kaže, uzroci pada popularnosti podrške članstvu EU.

Ona je na tribini održanoj na Fakultetu političkih nauka u Beogradu rekla da je najveća podrška članstvu u EU bila 2009. godine, kao i posle ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića.

„Za građane najvišu vrednost imala je vizna liberalizacija", rekla je Grubješić i dodala da se nada da će krajem juna biti otvoreno još poglavlja.

Članstvo 2025?

Pre deset godina Srbija je napravila prve korake ka Evropskoj uniji, pošto je 22. decembra 2009. godine podnela zahtev za prijem u članstvo.

Zastave srbije i eu
AFP
Najveća podrška građana za EU bila je 2009. godine - 74 odsto.

Nakon decenije, kao potencijalna godina pristupanja pominje se 2025.

Evropska komisija u Strategiji za proširenje iz februara 2018. tu godinu pominje prvi put kao onu u kojoj bi Unija mogla da dobije dve nove članice.

Osim za Srbiju, to je potencijalni datum i za pristupanje Crne Gore.

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrico navodi da su ove dve zemlje najviše napredovali u procesu pristupanja EU u odnosu na ostale kandidate.

Komentarišući 2025. kao potencijalnu godinu članstva, Fabricio je rekao da „ne treba stavljati brzinu ispred kvaliteta samog procesa, kao i da sve zavisi od urađenog posla i da stajanje u mestu ne približava zemlju EU".

Govoreći o pristupanju Srbije Uniji na tribini „Evropska integracija Srbije deset godina nakon podnošenja zahteva za članstvo", on je naveo da je to „proces koji podrazumeva sprovođenje neophodnih reformi i da Srbija mora da uradi više u oblasti vladavine prava".

Za Suzanu Grubješić uz ovaj tempo otvaranja poglavlja 2025. nije realan termin ulaska Srbije u EU.

Datumi, datumi

Tog 22. decembra 2009. znalo se da je pred Srbijom dug put usaglašavanja sa zakonodavstvom Evropske unije.

Ono što se i dalje ne zna je gde je kraj tog puta i hoće li se to stvarno desiti 2025.

Dečaci na biciklu
Getty Images
Može li to brže?

Od podnošenja zahteva za prijem do dobijanja statusa zemlje kandidata prošlo je dve i po godine, da bi se 1. marta 2012. na zgradama Vlade i Narodne skupštine uz zastave Srbije zaviorile i plave zastave sa zlatnim zvezdicama.

Tako je obeležena dodela statusa kandidata za članstvo Srbiji.

Tadašnji predsednik republike Boris Tadić rekao je da je to „veoma značajno za Srbiju, ali će suštinsko postignuće biti kada zemlja dobije datum za početak pregovora, jer će tada evropski proces postati nepovratan".

Od dobijanja statusa kandidata do suštinskog početka pregovora prošlo je više od tri godine, pošto su prva dva poglavlja otvorena u decembru 2015.

Tadića je u međuvremenu na mestu šefa države zamenio Tomislav Nikolić.

I Nikolić je, u martu 2012. kao predsednik Srpske napredne stranke pozdravio dobijanje statusa kandidata.

Rekao je da se raduje kao Srbin i građanin, ali je dodao da to ne znači ništa, budući da je u pitanju samo jedna od stepenica ka punopravnom članstvu.

U slučaju Srbije, jedno od prva dva otvorena poglavlje - o odnosima Beograda i Prištine - moglo bi da bude i ono koje će se poslednje zatvoriti.

Sa spiska od 35 poglavlja, koliko država treba da ispregovara pre nego što postane članica EU - Srbija je otvorila 16 i privremeno zatvorila dva.

Dva poslednja su otvorena 10. decembra 2018. godine - na dan kada je Evropski sud pravde odobrio Velikoj Britaniji da odustane od Bregzita.


Hronologija otvaranja poglavlja

  • decembar 2015. godine - poglavlje 32 - finansijski nadzor i poglavlje 35 - ostalo - u slučaju Srbije o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine
  • jul 2016. godine - poglavlje 23 - pravosuđe i osnovna prava i poglavlje 24 - pravda, sloboda i bezbednost
  • decembar 2016. godine - poglavlje 5 - javne nabavke i poglavlje 25 - nauka i istraživanje
  • februar 2017. godine - poglavlje 20 - preduzetništvo i industrijska politika i poglavlje 26 - obrazovanje i kultura
  • jun 2017. godine - poglavlje 7 - pravo intelektualne svojine i poglavlje 29 - carinska unija
  • decembar 2017. godine - poglavlje 6 - pravo privrednih društava i poglavlje 30 - ekonomski odnosi sa inostranstvom
  • jun 2018. godine - poglavlje 13 - ribarstvo i poglavlje 33 - finansijska i budžetska pitanja
  • decembar 2018. godine - poglavlje 17 - monetarna i ekonomska politika i poglavlje 18 - statistika

Poglavlja 25 i 26, koja se tiču nauke i istraživanja i obrazovanja i kulture, zatvorena su istog dana kada su i otvorena, što znači da Evropska komisija smatra da nema potrebe za bilo kakvim izmenama u domaćem zakonodavstvu.

Koliko je EU uložila do sada u Srbiju?

Evropska unija je najveći donator u Republici Srbiji. Kako je navedeno na sajtu Ministarstva za evropske integracije, od 2001. godine EU je kroz nekoliko različitih instrumenata i fondova obezbedila više od tri milijarde evra bespovratnih sredstava za podršku reformama.

Srbija trenutno koristi sredstva za pretpristupnu pomoć 2014-2020 (IPA 2) iz kojeg je za navedeni period namenjeno 1,5 milijardi evra.


Kako teče proces pregovora o pristupanju?

Prvi korak u pregovorima države kandidata i Evropske unije je održavanje međuvladine konferencije koja označava početak pregovora.

Naredni korak je analitički pregled zakonodavstva - odnosno skrining. On se sastoji iz dva dela - eksplanatornog i bilateralnog skrininga. Prvim Evropska komisija državi kandidatu predstavlja pravne tekovine po poglavljima, dok drugim zemlja kandidat Evropskoj komisiji predstavlja nacionalno zakonodavstvo.

Na osnovu toga Evropska komisija pravi izveštaj o skriningu - kojim utvrđuje koliko je domaće zakonodavstvo usklađeno sa evropskim. U slučaju da EK zaključi da je zakonodavstvo dovoljno usklađeno, daje preporuku o otvaranju poglavlja. U suprotnom, ako zaključi da država nije dovoljno usklađena - daje merila za otvaranje pregovora u određenom poglavlju.

Izveštaj o skriningu EK dostavlja Evropskom savetu. Na osnovu skrininga, država kandidat Evropskom savetu dostavlja pregovaračku poziciju u kojoj predstavlja plan za ispunjenje kriterijuma, odnosno merila.

zastava eu
AFP
Uslov za pristupanje EU jeste da se u zemlji održi referendum i da se građani izjasne - da li žele u Uniju

Sledeći korak je otvaranje poglavlja. Kada se poglavlje otvori, država članica mora da uskladi zakonodavstvo sa evropskim.

Svako poglavlje, po ispunjenju kriterijuma, odnosno merila, postaje privremeno zatvoreno - dok ne budu zatvorena sva poglavlja.

Kada se to dogodi, zatvaraju se pristupni pregovori, a EK daje konačnu ocenu da je država spremna za članstvo. Ovde ulogu ponovo dobija Evropski savet koji odlučuje o prijemu u EU.

Zatim se potpisuje Ugovor o pristupanju.

Pre konačne ratifikacije tog ugovora u nacionalnom parlamentu, glas dobijaju građani - koji na referendumu glasaju o članstvu u EU.

Referendum o ulasku u EU se organizuje u periodu između potpisivanja Ugovora o pristupanju Evropskoj uniji i potvrđivanja ovog Ugovora u nacionalnom parlamentu.

Kada se sve to ostvari - država postaje članica EU.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • ?

    29.03.2019 12:57
    ?
    kome treba ulazak, kad je red za izlaz formiran?
  • +384

    29.03.2019 09:20
    Sada vec suvise davne 1991. postojala je ponuda da kompletna SFRJ udje u EEZ, samo da bi se sprecio krvavi raspad. Od toga, zahvaljujuci fasistima, kao sto znamo nije bilo nista. Slovenija usla 2004, Hrvatska 2013... Pre 15 godina se optimisticki verovalo da cemo uci u istom paketu sa Hrvatskom, sto je i moglo biti ostvareno da nismo imali opstrukciju od strane desnicarsko-nacionalistickih snaga. Sad se spominjemo zajedno u paketu sa Crnom Gorom. Sve se nesto plasim da ce cak i Crna Gora uci pre nas. Godine prolaze. Od 1991. do danas proslo je 28 godina. To je skoro polovina jednog prosecnog (ovdasnjeg) zivotnog veka. Zivot mi prodje u ovoj skrnavstini od zemlje.
  • teror u

    28.03.2019 22:26
    smrdistanu
    Nikome ne treba zlokobna nedodjija u kojoj izvrsitelji izbacuju posten narod na ulicu .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC