Bregzit: Tusk ima ideju - "predložiće produžetak roka za godinu dana"

Predlog je da rok bude produžen za godinu dana, ali da Britanija može i ranije da izađe ako poslanici postignu dogovor, navodi izvor iz Evropske unije.

 

Donald Tusk and Theresa May
Reuters
Tuskov plan moraju da odobre lideri Evropske unije

 

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk predlaže Velikoj Britaniji 12-mesečno „fleksibilno" produženje roka za Bregzit, navodi visoki zvaničnik Evropske unije.

Prema tom planu, Britanci bi mogli ranije da napuste EU ako se britanski parlament dogovori o načinu na koji će se to dogoditi, ali na to moraju da pristanu i lideri Unije.

Britanija bi trebalo da do 12. aprila napusti EU, ali način na koji će se to dogoditi poslanici još nisu odobrili.

Britanski državni tužilac Džefri Koks izjavio je za BBC da će, ako sporazuma ne bude, odlaganje biti dugo.

Iz Dauning strita kažu da su „tehnički razgovori" laburista i konzervativaca u četvrtak bili „produktivni" i da će biti nastavljeni u petak.

Premijerka Tereza Mej izjavila je da je dalje odlaganje datuma Bregzita potrebno ako Britanija želi da izbegne napuštanje EU bez sporazuma, što je scenario za koji i lideri EU i britanski poslanici smatraju da bi stvorio dosta problema.

 

Rebecca Long-Bailey and Sir Keir Starmer
EPA
Laburisti i konzervativci danas nastavljaju razgovore

 

Poslanici su u sredu naterali Mej da od EU traži novo odlaganje roka za izlazak iz Unije.

Međutim, poslanici žele da odlaganje bude što je kraće moguće.

Kako bi se to dogodilo, ona i lider laburista Džeremi Korbin će morati da se dogovore o načinu izlaska, pa da o tome glasaju poslanici, i to pre 10. aprila, kada će lideri EU razmotriti zahteve za produženje roka.

Ukoliko sporazuma ne bude, Mej kaže da će pred poslanike biti iznet niz predloga „kako bi utvrdili kojim putem da idu".

Koks je za BBC politički podkast rekao da jedan od scenarija uključuje prihvatanje bilo kakvog produžetka koje EU nudi, što će verovatno biti „duže od nekoliko nedelja ili meseci".

Lideri EU su podeljeni oko toga da li da dozvole produžetak roka i na koji način.

Ipak, urednici BBC-ja za Evropu, Katji Adler, visoki zvaničnik EU je rekao da Tusk „veruje da je pronašao rešenje", nakon nekoliko sati pripreme za samit.

„Veruje da će sporazum odgovarati i EU i Britaniji, a kao što mi je jedan EU zvaničnik rekao, time će se izbeći da Brisel mora da na svakih nekoliko nedelja odgovara na zahteve Britanije za kratko produženje roka".

  • ex chapman

    05.04.2019 11:46
    e tako se to radi
    jel vidite Srbi kako se radi sa EU? mi zezamo vas vi zezate nas u zezanju je spas. to je još davno rekao legendarni Ljuba Moljac (Dragomir Andrić). poslušajte njegov mudri savet. i mnoge druge njegove mudre savete...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC