Izbori u Ukrajini: Da li će budući predsednik biti komičar ili tajkun

Glasači u Ukrajini biraju predsednika. Šta sve treba da znate o kandidatima?
Rivali Volodimir Zelenski (levo) i Petro Porošenko imaju potpuno različite stilove
AFP/EPA
Rivali Volodimir Zelenski (levo) i Petro Porošenko imaju potpuno različite stilove

Popularni TV komičara Volodimir Zelenski i milijarder i aktuelni predsednik Petro Porošenko bore se za mesto predsednika Ukrajine u drugom krugu izbora koji se održavaju 21. aprila.

Zelenski važi za favorita koji je dominirao u prvom krugu izbora pre tri nedelje, kada su glasači birali između 39 kandidata.

Raskošni onlajn oglasi i ispadi smišljeni da bi privukli pažnju obeležili su kampanju.

Zelenski (41) je tako insistirao da Porošenko i on urade test na alkohol i droge pre nego što se suoče u debati. Porošenko (53) je na to glatko pristao.

I tako, po prvi put u istoriji Ukrajine, rivalski kandidati su se slikali kako daju krv na analizu.

Rivali su dali krv na analizu 5. aprila
AFP
Rivali su dali krv na analizu 5. aprila

Debate međutim nije ni bilo, jer kandidati nisu mogli da se dogovore oko toga kada tačno bi trebalo da se održi. Porošenko se zato 14. aprila pojavio sam na prethodno dogovorenom mestu - najvećem stadionu u Kijevu - upustivši se u debatu sa praznom stolicom.

U prvom krugu 31. marta, Zelenski je osvojio 30,2 odsto glasova, skoro dvostruko više od Porošenka koji je osvojio 15,9 odsto.

Ko su, dakle, oni i za šta se zalažu?

Volodimir Zelenski

Zelenski se obraća mlađim Ukrajincima igrajući na njihovu odbojnost prema korupciji i interesima krupnog kapitala.

Njegov dosadašnji uspeh ukazuje na to da postoji ogromna želja za političkom promenom u zemlji koju neprestano potresaju korupcionaški skandali, a siromaštvo je široko rasprostranjeno.

„Zvali ste me na debatu nadajući se da ću pobeći, izvrdati, sakriti se. Ne. Nisam ja vi iz 2014. godine", rekao je on na video snimku, ismevajući Porošenkovo izbegavanje debate na prethodnim predsedničkim izborima.

Njegova popularna satirična TV serija zove se Sluga naroda, a on glumi običnog nastavnika koga slučajno izaberu za predsednika. Tako se sada zove i njegova politička stranka.

Serija je hit na Kanalu 1+1, u vlasništvu milijardera oligarha Ihora Kolomoiskog, glavnog Porošenkovog protivnika.

Ali Zelenski insistira na tome da on nije oligarhova „marioneta".

Igrao je u desetinama filmova i serija od osnivanja vlastite pozorišne kompanije - Studio Kvartal 95 - 2003. godine. Njegova firma godišnje zarađuje milione dolara.

Potiče iz industrijskog grada Krivi Riha koji se nalazi na jugu zemlje. Tamo je studirao pravo, ali se na kraju odlučio za glumačku karijeru.

Odustao je od političkih mitinga, preusmerivši sve svoje napore na društvene mreže.

Ima 3,6 miliona pratilaca na Instagramu - mnogo više od Porošenka, koji ima svega 255.000. I zaista, ima više sledbenika na Instagramu od lidera Fracuske, Nemačke, Italije i Velike Britanije zajedno.

Dvadesetogodišnji dobrovoljci vode mu kampanju postovima na Fejsbuku, Jutjubu i Instagramu. Od glasača je tražio da daju svoj doprinos idejama za vođenje buduće politike.

Porošenkov tim predstavlja izbore kao izbor između njihovog čoveka i ruskog predsednika
Getty Images
Porošenkov tim predstavlja izbore kao izbor između njihovog čoveka i ruskog predsednika

Kritičari dovode u pitanje kompetencije Zelenskog za taj položaj, ističući njegov nedostatak političkog iskustva.

Ali on u prošlosti jeste bio politički aktivan. Podržavao je proteste Euromajdan na kojima je 2014. godine srušen bivši predsednik Viktor Janukovič.

Kad su na istoku zemlje izbili sukobi sa separatistima koje podržava Rusija, pomogao je u finansiranju dobrovoljačkog bataljona koji se suprotstavio pobunjenicima.

Zarekao se da će rešiti taj sukob u direktnim pregovorima sa Rusijom. „Spreman sam da postignem sporazum sa samim đavolom da nijedna osoba više ne bi izgubila život", rekao je on.

Nema razrađenu politiku, ali obećava da će „preokrenuti sistem" i „poraziti" korupciju. On se zalaže za ekonomski liberalizam.

Priča se da planira da angažuje svetski poznate stručnjake u borbi protiv korupcije, uključujući Martu Boršč, bivšu američku tužiteljku, i Lauru Koveši, bivšu šeficu rumunske agencije za borbu protiv korupcije.

Petro Porošenko

Glavno oružje Petra Porošenka protiv rivala je iskustvo. On je 2014. i 2015. proveo Ukrajinu kroz veoma težak period tokom kog se zemlja borila protiv dobro naoružanih pobunjenika. Porošenko je postigao pat poziciju posle ranih gubitaka.

Njegov slogan je „vojska, jezik i vera".

Jezik je u Ukrajini veoma osetljivo pitanje, a Porošenko je smanjio uticaj medija na ruskom jeziku cenzurišući ruske filmove i knjige koji se smatraju subverzivnim.

Osnivanje Ukrajinske pravoslavne crkve, koju više ne kontroliše Moskovska Patrijaršija, ispostavilo se kao veoma popularan potez.

Porošenko je tokom kampanje isticao i da je pod njegovim vođstvom Ukrajina izgradila bolje odnose sa Evropskom unijom, kao i da je građanima omogućeno da u kratke posete EU putuju bez viza.

Porošenko (desno) je saveznik Patrijarha Filareta (u sredini), poglavara Kijevske Patrijaršije
AFP
Porošenko (desno) je saveznik Patrijarha Filareta (u sredini), poglavara Kijevske Patrijaršije

Porošenko je jedan od najistaknutijih tajkuna i političara u Ukrajini još od 90-tih. Njegova podrška prozapadnoj Narandžastoj revoluciji 2005. godine je bila ključna za pružanje otpora Rusiji.

Obogatio se u poslovima sa slatkišima marke Rošen - zbog čega je stekao nadimak „kralj čokolade" - i televizijskim kanalom Kanal 5. Njegovo bogatstvo se procenjuje na više od milijardu dolara.

Na njegovim džinovskim predizbornim plakatima kontroverzno je prikazan kako stoji oči u oči sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, sugerišući da je Zelenski naprosto samo moskovska marioneta.

Slogan na njima glasi: „21. april. Odlučujući izbor!"

Ali pat pozicija u sukobima na istoku nije se mnogo pominjala u ovoj predizbornoj kampanji.

Iako mnogi hvale Porošenka zbog otpora koji je pružio Rusiji, vlada velika zabrinutost zbog korupcije koja je uzela maha. U februaru je senku na izbore bacio skandal oko nabavke opreme za odbranu zemlje.

Porošenko je glasačima poručio da je njegov cilj da evroatlantske integracije učini trajnim, da garantuje „nezavisnost i da povrati teritorijalni integritet zemlje".

Pre nego što je postao predsednik, služio je kao ministar spoljnih poslova i ministar trgovine.

Odrastao je u Benderiju u Moldaviji, a diplomirao je ekonomiju pre nego što je počeo da se bavi biznisom.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC