Kosovo i ratni zločini: Premijer Ramuš Haradinaj podneo ostavku, drugi put

Specijalni sud za ratne zločine na Kosovu pozvao je Haradinaja u svojstvu osumnjičenog
Ramuš Haradinaj
ARMEND NIMANI/BBC
Ramuš Haradinaj

Predsednik Vlade Kosova Ramuš Haradinaj saopštio je da podnosi ostavku posle poziva da se kao osumnjičeni pojavi pred Specijalnim sudom za ratne zločine počinjene na Kosovu.

„Posle ostavke, mandat vraćam narodu i vi ste prvi koje o tome obaveštavam", rekao je Haradinaj na konferenciji za novinare u Prištini posle sednice vlade, prenosi agencija Beta.

Haradinaj, nekadašnji komandant gerilske Oslobodilačke vojske Kosova tokom sukoba 1998-99 godine, rekao je da je pozvan da se pojavi pred sudom u svojstvu osumnjičenog, „bilo kao premijer, bilo kao građanin."

„Izabrao sam ovo drugo," rekao je 51-godišnji Haradinaj, koji predvodi kosovsku vladu od septembra 2017.

Naveo je da je sada na predsedniku Kosova Hašimu Tačiju da počne konsultacije sa parlamentarnim strankama i zakaže datum održavanja novih izbora.

Specijalni sud za ratne zločine počinjene tokom sukoba na Kosovu osnovan je 2015. godine. Tužilaštvo ovog suda istražuje i priprema optužnice protiv osumnjičenih za ratne zločine počoinjene protiv nealbanskog stanovništva na Kosovu, kao i političkih protivnika Oslobodilačke vojske Kosova tokom sukoba 1998-1999. godine.

Sud je u januaru 2019. godine pozvao neke od visokorangiranih pripadnika OVK na saslušanje, poput bivših komandanata Rustema Mustafe Remija i Samija Luštakua.

Ovo je drugi put da Haradinaj podnosi ostavku na mesto premijera. Tokom prvog mandata, 2005. godine, dobrovoljno se predao Međunarodnom sudu za ratne zločine u Hagu, gde je sedam godina kasnije, oslobođen svih optužbi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC