Tramp, Danska i Grenland: Otkazana poseta zbog toga što „ostrvo nije na prodaju“

Odluka američkog predsednika iznenadila je Dance.

 

grenland
BBC
Grenland nije na prodaju

 

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp otkazao je posetu Danskoj nakon izjave premijera te zemlje da Grenland nije na prodaju.

Poseta je bila zakazana za 2. septembar na poziv danske kraljice Margarete Druge.

Predsednik SAD-a prošle nedelje je rekao da je ta zemlja zainteresovana za kupovinu Grenlanda - autonomne danske teritorije.

Premijer Danske Mete Frederiksen opisao je ovu izjavu kao „apsurdnu" i rekao da se nada da Tramp nije bio ozbiljan.

Frederiksen će u toku dana objaviti saopštenje.

Kako smo dovde došli?

Tramp je na Tviteru u utorak objavio da njegovi planovi o poseti više ne važe pošto Frederiksen „nije zainteresovan da razgovara o kupovini Grenlanda". Američki predsednik je Dansku opisao kao „veoma posebnu zemlju",

Otkazivanje posete potvrdio je portparol Bele kuće.

 

grenland
Reuters
Grenland je autonomna danska teritorija

 

I danska kraljevska kuća je potvrdila da je poseta zvanično otkazana, prenosi Danska radiodifuzna korporacija. Portparolka kraljevske porodice Lene Balebi je nazvala Trampov potez „iznenađujućim".

„Danska je spremna za posetu Donalda Trampa! Partner, saveznik, prijatelj", napisala je ambasadorka Sjedinjenih Država u Danskoj Karla Sends na Tviteru - samo nekoliko sati pre nego što je Tramp objavio da je poseta otkazana.

Tramp je ranije potvrdio izveštaje da je zainteresovan za kupovinu Grenlanda.

„U suštini to je veliki ugovor o nekretnini", rekao je Tramp. Zatim je u ponedeljak na društvenim mrežama objavio fotografiju zlatnog nebodera među kućicama u malom selu na ostrvu.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1163603361423351808?s=20


Kakve su reakcije Granlanda i Danske?

Zvaničnici Grenlanda i Danske odbili su Trampovu ideju.

„Grenland nije na prodaju, ali je otvoren za trgovinu i saradnju sa drugim zemljama, uključujući i SAD", rekao je premijer Grenlanda Kim Kielsen.

Bivši danski premijer Lars Loke Rasmunsen na Tviteru je napisao da Trampov plan „mora da je prvoaprilska šala".

„Ako je zaista razmišljao o tome, onda je ovo konačni dokaz da je poludeo", rekao je za nacionalnu televiziju Soren Espersen, portparol populističke Danske narodne stranke.

Danski poslanik Rasmus Jarkov koji je ranije izjavio da „od svih stvari koje se neće dogoditi, ova je najmanje verovatna", na Tviteru je u sredu optužio Trampa za nedostatak poštovanja prema njegovoj državi.

https://twitter.com/RasmusJarlov/status/1164009377105358849?s=20


Zašto bi Grenland bio privlačan Trampu?

Tramp je navodno zainteresovan za Grenland delom zbog prirodnih resursa poput uglja, cinka, bakra i rude gvožđa.

Iako je Grenland možda bogat mineralima, trenutno dve trećine budžetskih prihoda dobija od Vlade u Kopenhagenu. Na ostrvu se beleže visoke stope samoubistava, alkoholizma i nezaposlenosti.

 

tramp
AFP
Tramp bi da kupi Grenland

 

U tekstu Njujork tajmsa citirana su dva izvora koja su rekla da je Tramp zainteresovan i za „nacionalno-bezbednosnu vrednost" Grenlanda - zbog lokacije ovog ostrva.

Grenland se nalazi između Evrope i Severne Amerike i već dugo ga američki zvaničnici smatraju strateški važnim. Početkom Hladnog rata, na ostrvu je postavljena američka radarska baza.

U međuvremenu su otvorene nove rute na Arktiku.

Trampove najave dolaze u vreme kada i Kina pokazuje veliku zainteresovanost za arktički region. Jedna državna kineska kompanija najavila je prošle godine da planira da na Grenladnu sagradi novi aerodrom - ali je tu najavu povukla u junu ove godine.

Republikanac Majk Galager je Trampovu ideju opisao kao „pametan geopolitički potez".

„Sjedinjene Američke Države imaju strateški interes na Grenladnu i ovo bi definitivno trebalo da se nađe na stolu", napisao je on na Tviteru.

Gde se nalazi Grenland?

Grenland je najveće ostvro na svetu - posle Australije koja je kontinent. Reč je o autonomnoj danskoj teritoriji koja se nalazi između severnog Atlantika i Arktičkog okeana.


Ima oko 56.000 stanovnika koji naseljavaju priobalne delove. Oko 90 odsto stanovnika su Inuiti. Ostrvo ima ograničenu samoupravu i sopstveni parlament.

Više od 80 odsto ostrva prekriveno je ledom. Strahuje se da se zbog globalnog zagrevanja ledeni pokrivač otapa sve brže, ali neki smatraju da će topljenje leda omogućiti lakši pristup mineralnim sirovinama.

Ipak, neki veruju da bi povlačenje ledenog pokrivača moglo da izloži toksični nuklearni otpad koji je ostavljen na nekoliko američkih vojnih lokacija tokom Hladnog rata.

Da li su SAD ranije pokušavale da kupe ostvro?

Ideja o kupovini ostrva prvi put se pojavila tokom 1860-ih za vreme vladavine Endrua Džonsona.

Stejt department je 1867. objavio da strateški položaj i resursi čine Grenland idealnom lokacijom za kupovinu.

Ali zvaničnih koraka nije bilo sve do 1946. kada je Truman ponudio Danskoj 100 miliona dolara za ovu teritoriju. On je razmišljao i o razmeni zemljišta na Aljasci za strateške delove Grenlanda, prenosi AP.

  • Max

    21.08.2019 15:21
    Ja bi prodo
    I onako ce se istopiti
  • Marko

    21.08.2019 13:56
    Eeee moji Danci, pa šta ste vi mislili? Da možete vi tako maleni da držite čitav Grenland pod vašom kontrolom.... Bolje pristanite da ga prodate, bar nešto da dobijete, jer Uzeće vam ga Ameri bez da trepnu ukoliko žele, a vi možete onda samo da im zahvalite što su vam ga uzeli....
  • Pussy magnet

    21.08.2019 13:15
    Sada sledi invazija i oslobađanje Grenlanda, samo da pronađu oružja za masovno uništenje, koje je Sadam Husein sakrio na Grenlandu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Da li se ukrajinski operativci bore protiv ruskog Vagnera u sudanskom ratu

Na internetu su se pojavili snimci na kojima se navodno vidi kako ukrajinski operativci saslušavaju ruske plaćenike u Sudanu, dok neki medijski izveštaji sugerišu da bi Ukrajina mogla da učestvuje u sudanskom građanskom ratu. Da li se Ukrajina bori protiv ruske grupe Vagner u Africi uprkos tekućem ratu na vlastitoj teritoriji?