Nemačka: Grad Bilefeld nudi milion evra za dokaz da ne postoji

Već 25 godina Nemci se šale da Bilefeld ne postoji - a sada je grad odlučio da uzvrati udarac.
Achim Held with competition sign
bielefeld-marketing.de
Ahim Held - začetnik teorije zavere o Bilefeldu - podržao je konkurs

U pitanju je grad u Nemačkoj koji datira od devetog veka, ima 340.000 stanovnika, univerzitet, srednjovekovnu tvrđavu... ali, da li zaista postoji?

Bilefeld sada nudi milion evra onoj osobi u Nemačkoj koja može da dokaže da grad na postoji.

Gradski marketinški tim vodi kampanju sa željom da obori teoriju zavere dugu 25 godina.

Jedan student je 1994. bezbrižno napisao „Bilefeld? Tako nešto ne postoji" na sajtu za razmenu poruka Juznet (Usenet).

Poruka Ahima Helda postala je dugogodišnja šala u Nemačkoj, nakon što je, zahvaljujući procvatu interneta, postala viralna.

Juznet je bio sistem za razmenu poruka pre postojanja internet foruma, a koji se zatim proširio i pokrenuo mnoge teorije zavere.

Old Market, Bielefeld, file pic
Getty Images
Stara pijaca - slikovit trg u Bilefeldu

Čak je i kancelarka Angela Merkel 2012. godine napravila referencu na šalu o Bilefeldu tokom govora na dodeli nagrada u Berlinu, prisećajući se da je prisustvovala jednom događaju u Bilefeldu i dodala „dakle ipak postoji".

Publika je prasnula u smeh, a Merkel je nastavila: „Imala sam utisak da sam tamo... Nadam se da ću moći da idem opet".

Koja su pravila konkursa?

Punoletni Nemci imaju rok do 5. septembra da podnesu dokaze da Bilefeld „ne postoji" marketinškom timu grada. Konkurs su odobrili gradski zvaničnici.

Sajt konkursa (na nemačkom jeziku) kaže da prijave mogu biti u različitim formama - slike, video ili tekst - ali da „biseri vaše mudrosti moraju biti neosporivi". „Sada je vreme da se mi zabavimo!", kažu organizatori.

Kažu da su „99.99 odsto sigurni da mogu da ospore svaki dokaz". Međutim, poreski obveznici nemaju razloga za brigu - nagrada od milion evra dolazi od sponzora marketinške agencije Bilefelda, u malo verovatnom scenariju da bude izglasan pobednik.

Organizatori kažu da mogu da se pozovu na stručnjake da obore apsolutno svaki dokaz koji ukazuje da Bilefeld ne postoji.

https://twitter.com/f4fbielefeld/status/1164188012340752388

Aktivisti grupe „Petkom za budućnost" koja se bori protiv klimatskih promena napisali su na Tviteru svoju verziju takmičenja: oni nude milion evra onome ko može naučno da dokaže da klimatske promene ne postoje. Po njihovom mišljenju, oni koji negiraju postojanje klimatskih promena su teoretičari zavere.

Kako je nastala teorija zavere o Bilefeldu?

Ahim Held, student inforamacionih tehnologija, bio je na žurci u Kielu, gradu na severnoj obali, kada se pojavio gost iz Bilefelda - međutim Ahim nije znao da ovaj grad postoji. Drugi gosti na žurci su takođe bili zbunjeni postojanjem ovog grada, prenela je nemačka medijska kuća ARD.

Bielefeld map
BBC

Ubrzo potom, Ahim nije mogao da odoli da ne napiše poruku „Bilefeld? Tako nešto ne postoji" nakon što je video da je saobraćajni znak za Bilefeld precrtan zbog radova na putu.

Juznet je bio dosta ograničen u odnosu na internet, koji ga je uskoro prevazišao, ali je poruka stigla do dovoljnog broja korisnika da bi postao viralan.

Bilefeld možda nema turističke atrakcije kakve imaju drugi nemački gradovi, ali je teško reći da je beznačajno mesto:

  • ovaj grad je dom jednog od najvećih proizvođača hrane u Nemačkoj - kompanije Dr. Etker
  • klub Arminia Bilefeld ima ponosnu istoriju prvoklasnog fudbala, iako je trenutno u drugoj kategoriji Bundeslige
  • Bernard Šlink, autor međunarodnog bestselera Čitač(„Der Vorleser" na nemačkom) je rođen u ovom mestu i predavao je pravo na Bilefeldskom univerzitetu.
  • Ivan

    22.08.2019 21:39
    .
    Bio,radio tamo,prelep grad za posetu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC