Indijski premijer ponosan iako sletanje na Mesec nije uspelo

Samo nekoliko trenutaka pre nego što je letelica Čandrajan 2 trebalo da sleti na južni pol na Mesecu izgubio se kontakt sa komunikacionim centrom.

Indijski premijer Naredan Modi rekao je naučnicima u svemirskoj agenciji da je ponosan na program koji je umalo doveo do toga da ova zemlja postane tek četvrta u istoriji koja je uspešno izvela meko sletanje na površinu Meseca.

Samo nekoliko trenutaka pre nego što je letelica Čandrajan 2 trebalo da sleti na južni pol na Mesecu izgubio se kontakt sa komunikacionim centrom.

Sudbina letelica i dalje nije poznata, ali je premijer Modi kazao da će biti još prilika u budućnosti.

„Najbolje tek dolazi za naš svemirski program. Indija je uz vas", rekao je Modi.

Čandrajan 2 se normalno približio na 2,1 kilometra od površine Meseca, saopštili su zvaničnici.

Indijska organizacija za istraživanj svemira (Isro) navela je da je izgubila kontakt samo nekoliko sekundi pre nego što je Čandrajan 2 trebalo da sleti.

Ovo je druga indijska misija na Mesec.

Prvo je 2008. godine Indija poslala letelicu Čandrajan 1 čiji cilj je bio potraga za vodom na površini Meseca uz korišćenje radara.

I Indija krenula u svemir - lansirana raketa, cilj južni pol Meseca

Može li bilo ko 'posedovati' Mesec

Kako su Sovjeti tri puta stigli na Mesec pre Amerikanaca

Šta se desilo

Čandrajan 2 je 20. avgusta ušao u Mesečevu orbitu i trebalo je da izvrši kontrolisano sletanje na površinu u ranim jutarnjim satima u subotu po indijskom vremenu.

Zaposleni u organizaciji bili su „zalepljeni" uz ekrane monitora u kontrolnom centru Bangalor dok se Čandrajan polako spuštao ka površini Meseca.

Salom se prolomio aplauz u trenutku kada je delovalo da je ostvaren ključni napredak u procesu spuštanja na površinu, a sve je posmatrao i premijer Modi.

Kailasavadivo Sivan, prvi čovek Isro, izjavio da je prvobitni let Čandrajana 2 bio normalan i da će biti urađena analiza podataka.

Ipak, Sivan je završnih 15 minuta sletanja opisao kao „15 minuta terora".

Sletanje na Mesec promenilo je naše živote na osam načina

David Vujić i Apolo: Kako je inženjer srpskog porekla ostvario američki san

Šta je bio cilj misije

Čandrajan 2 je najsloženiji svemirski projekat Indije.

„Ovo je početak istorijskog putovanja", rekao je Sivan u julu nakon početka misije.

Letelica je nosila i vozilo, rover, težak 27 kilograma. Ovo vozila imalo je i instrumente za analizu tla.

Rover je nazvan Pragjan, što na sanskritu znači mudrost, a mogao je da ide pola kilometra po površini Meseca, a zatim da šalje podatke i fotografije.

Potraga za vodom i mineralima bila je među glavnim ciljevima misije, kao i merenje podrhtavanja tla.

Sletanje na Mesec: Šta se zaista dogodilo i zašto je važno

Sletanje na Mesec - teorije zavere i istina

Zašto je misija važna

Meko sletanje su do sada uspešno izvele samo tri zemlje i zato bi ovo bio veliki tehnološki uspeh za Indiju i njene ambicije u istraživanju svemira, kaže reporter iz oblasti nauke Palava Bagla.

On je dodao da bi ova misija otvorila vrata narednim indijskim pokušajima sletanja na Mesec, ali i namerama da pošalje astronaute u svemir.

Prvi put otkako Indija ima organizaciju za istraživanje svemira, na čelu projekta našle su se dve žene - Mutaja Vanita, projektna direktorka i Ritu Karidal, direktorka misije.

Naravno, ovde se radi i o nacionalnom ponosu. Lansiranje letelice u julu je uživo prenošeno na televiziji, kao i na društvenim mrežama.

Pažnju svetske javnosti privukla je i činjenica da su troškovi misije bili niski.

Recimo budžet za snimanje filma Osvetnici: Kraj igre, bio je duplo veći i procenjuje se na 356 miliona dolara.

Nije, međutim, ovo prvi put da organizacije Isro dobije pohvale za male troškove. Tako je 2014. misija na Mars koštala oko 74 miliona dolara. To je deseti deo budžeta sličnog američkog projekta Mejven.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • AA

    07.09.2019 15:57
    Buducnost
    Indija je najmnogoljudnija drzava na svetu pos!e Kine i verovatno ce je uskoro i prestici po broju stanovnika. Obe imaju preko milijardu i trista hiljada ljudi. Njima je ekspanzija u svemir kljucna za opstanak. Govorimo o buducnosti od mozda i 100 godina unapred ali vodu i hranu ovde na Zemlji uskoro nece imati. Zato cela prica oko meseca.
    Nazalost prica o prezivljanju ne ukljucuje i porast civilizacijske svesti, kao sto je i kod nas, kao sto je svuda.
  • StAV

    07.09.2019 11:19
    Paradoks civilizacije
    Indija bese drzava u kojoj krave seru gde stignu a grupna silovanja se desavaju u autobusima i na ulicama?!! Kao da sve to nije bitno, brojace se let na Mesec dok je Zemlja u haosu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Zlatne vize: Šta predstavljaju i zašto su kontroverzne

Više od 60 zemalja nudi programe „zlatne vize” koji stranim ulagačima omogućavaju dobijanje prebivališta ili čak državljanstva po ubrzanom postupku. Za mnoge koji podnose zahtev to je prilika za početak novog života, ali problem ovakvih programa su korupcija i cene nekretnina.