Deca sve manje fizički aktivna

Istraživanje otkriva i da su devojčice manje aktivne od dečaka.

 

fudbal
Getty Images
Starija deca su manje fizički aktivna

 

Nivo fizičke aktivnosti dece značajno opada tokom osnovne škole, pokazuje istraživanje.

Studija tima sa Univerziteta Bristol pokazuje da vreme koje deca uzrasta od šest do 11 godina provode aktivno, opada za 17 minuta na nedeljnom nivou iz godine u godinu.

Istraživanje je pratilo fizičku aktivnost 2.132 deteta iz 57 škola širom jugozapada Engleske od 2012. do 2018. godine.

Deca su nosila specijalne uređaje za merenje fizičke aktivnosti pet dana.

To je omogućilo istraživačima da steknu tačnu sliku o tome koliko minuta dnevno su deca bila fizički aktivna, ali i o tome da li su aktivnosti bile umerene ili intenzivne jačine - dovoljne da se malo zadišu ili oznoje.


Kakva je situacija u Srbiji?

Nedavno objavljeno istraživanje o ponašanju dece školskog uzrasta, pokazalo je da je jedna trećina anketirane dece bila fizički aktivna svakodnevno bar sat vremena u nedelji koja je prethodila istraživanju.

Polovina dece navela je da je fizički aktivna četiri puta nedeljno ili češće - van školske nastave.

Istraživanje koje su sproveli Institut za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut, Ministarstvo zdravlja i Svetska zdravstvena organizacija, pratilo je fizičku aktivnost dece u petom i sedmom razredu osnovne škole, kao i učenike prvog razreda srednje škole.

U svim uzrastima, dečaci su aktivniji od devojčica.

U petom razredu osnovne škole aktivno je 44 odsto dečaka i 36 odsto devojčica. Procenat fizički aktivnih dečaka u sedmom razredu je gotovo identičan kao i u petom, dok su devojčice manje aktivne (25 odsto). Učenici prvog razreda srednje škole aktivni su 39 odsto, dok su učenice tog uzrasta aktivne tek 18.5 odsto.


Istraživanje koje je finansirala Britanska fondacija za srce, otkrilo je da je 61 odsto dece u prvom razredu bilo fizički aktivno najmanje sat vremena dnevno.

Britanske medicinske službe preporučuju da deca svakog dana provode jedan sat umereno do intezivno fizički aktivna.

Ali u šestom razredu, tek 41 odsto dece dostizalo je taj cilj.

 

deca
Getty Images
Postoje razlike između dečaka i devojčica

 

Pad je naročito vidljiv kod devojčica - sa 54 odsto na 28 odsto do kraja osnovne škole.

„Primetili smo značajnu razliku u nivou fizičke aktivnosti između dečaka i devojčica. Devojčice su manje vežbale, a više vremena sedele i radnim danima i vikendom nego dečaci sa šest godina", pokazuje istraživanje.

„Devojčice su prestajale da se bave fizičkim aktivnostima ranije, tako da se jaz između dečaka i devojčica povećava između šest i 11 godina."

Istraživanje je otkrilo i razliku u indeksu telesne mase do 11. godine.

Na primer, dete koje je gojazno sa šest godina, ostaje tako i sa 11, a vežba 10 minuta manje tokom radnih dana sa 11 godina, nego dete istih godina i normalne težine.

Ali, treba napomenuti da su „podaci dobijeni iz oblasti oko jednog grada u Velikoj Britaniji, u kom pretežno žive etnički Britanci, što ograničava mogućnost generalizacije na druge predele, kontekste i etničke grupe".

„Ovi brojevi dokazuju da je potrebno učiniti više kako bi se osiguralo da deca budu aktivna kako se približavaju adolescenciji", kaže vodeći istraživač profesor Rasel Jago.

On objašnjava da se „ne radi o tome da deca treba više da vežbaju, već o održavanju nivoa aktivnosti."

„Razvijanje strategija rane intervencije kako bi se deci pomoglo da zadrže nivo aktivnosti, moglo bi da obuhvati programe fizičke aktivnosti posle škole, usmeravajući se na učešće u popularnim sportova, a da stavi i veći naglasak na promociju vikend aktivnosti."

 

dečaci gejmeri
Getty Images

 

Profesor Džeremi Pirson, saradnik medicinskog direktora Britanske fondacije za srce, rekao je da „skoro trećina dece u Velikoj Britaniji ima veću telesnu masu nego što bi trebalo, dok jedno od četvoro dece u osnovnoj školi ne vežba koliko je preporučeno."

„Znamo da deca kaja su gojazna, imaju veću verovatnoću da budu gojazna i u odraslom dobu - zbog čega je viši i rizik od oboljevanja od srčanih i bolesti cirkulacije, kao i dijabetesa tipa dva i visokog pritiska kasnije u životu.

„Kako bi deca ostala aktivna, potrebno je pomoći porodicama da donose zdrave i informisane odluke."

Istraživanje je objavljeno u Međunarodnom časopisu za gojaznost.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC