Međunarodni krivični sud u Hagu: Da li će biti optuženi britanski vojnici

Dokazi do kojih je BBC došao mogli bi da dovedu do prve istrage protiv britanskih državljana.

Međunarodni krivični sud mogao bi, nakon BBC emisije, da otvori prvu istragu protiv britanskih vojnika zbog navodnih ratnih zločina.

Novinari emisije Panorama došli su do dokaza da je Britanija zataškala ubistva civila u Iraku i Avganistanu.

Iz Međunarodnog krivičnog suda (ICC) u Hagu kažu da te nalaze shvataju veoma ozbiljno i da će ih razmotriti, a iz britanskog Ministarstva odbrane da su optužbe neosnovane.

Kako navode, do sada su potpuno sarađivali sa sudom i nema razloga da dalju istragu.

Istraga

Ukoliko zaista dođe do istrage, to će biti prvi put da su britanski državljani optuženi za ratne zločine pred Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu.

Iz ICC-a navode da će proceniti nalaze BBC-ja i pokrenuti slučaj ukoliko postoje osnova da su britanski zvaničnici prikrivali zločine.

Sud je prethodno zaključio da postoje verodostojni dokazi da su britanski vojnici počinili ratne zločine u Iraku.

Te optužbe se uglavnom odnose na loše postupanj britanskih vojnika prema zatvorenicima.

Najpoznatiji je slučaj Baha Muse, radnika u hotelu u Basri, koji je preminuo 2003. nakon što su ga mučili i pretukli britanski vojnici. To je dovelo do istrage i jedine presude protiv britanskih vojnika za ratni zločin u Iraku.

Međutim, Panorama je u saradnji sa listom Sandej tajms, otkrila nove informacije o navodnim ubistvima u britanskom pritvoru.

 

Camp Stephen pictured in 2019
BBC
Britanska vojna baza u Iraku u kojoj su se navodno dogodili ratni zločini

 

Šta se desilo?

Detektivi iz Iračkog tima za istorijske optužbe (IHAT), koji su istraživali navodne ratne zločine britanskih trupa tokom okupacije Iraka, kažu da su pronašli dokaze o rasprostranjenom zlostavljanju u britanskoj vojnoj bazi u Basri, tri meseca pre ubistva Muse.

IHAT je istražio smrt dvojice muškaraca, koji su preminuli u maju 2003. godine i to u razmaku od sedam dana.

Iz britanskog Ministarstva odbrane navode da je reč o nevinim civilima.

IHAT je prikupio izjave britanskih vojnika i zvaničnika koji opisuju načine na koji su ubijeni muškarci mučeni, nakon čega su pronađeni mrtvi sa kesama vezanim preko glava.

Britansko Tužilaštvo je ranije odlučilo da niko neće biti optužen zbog tih zločina.

Ipak, lord Mekdonald - bivši direktor Tužilaštva - kaže da je „zaprepašćujuće" što nijedan vojnik nije optužen.

„Mislim da je zaključak očigledan - muškarci su najverovatnije fizički zlostavljani pre smrti", izjavio je on nakon što su mu pokazani dokazi Panorame.

„Ozbiljna istraga"

Britanski ministar inostranih poslova Dominik Rab izjavio je u nedelju za BBC da su „razmotreni svi navodi iz dokaznog materijala".

Iz Ministarstva odbrane kažu da su sve vojne operacije u Iraku obavljene u skladu sa zakonom i da je već bilo istraga tim povodom.

„Odluka da se protiv nekoga podigne optužnica nema nikakve veze sa Ministarstvom odbrane", izjavio je portparol Ministarstva odbrane za BBC.

„Nakon pažljivog razmatranja tih slučajeva, Tužilaštvo je odlučilo da ne podigne optužnicu. Ipak, tvrdnje BBC-ja prosleđene su nadležnima koji će ih razmotriti", dodao je on.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Ne zna narod

    18.11.2019 12:20
    Šta ćeš, kad su odabrani, još od 15-og veka.
  • purgerNS

    18.11.2019 10:32
    NEĆE
    kao što nisu odgovarali ni za indijance,indijce,nepalce,aboridžine i ine
    pirgava nacija je zaštićena....a nas bi da proglase genocidnima

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC