Protest s igračkama u Banjaluci: "Nije zabrana javnog okupljanja, već i slobode govora"

Privođenje u policiju zbog protesta s dečjim igračkama na Trgu Krajine u Banjaluci nije samo ozbiljno ograničavanje slobode na javno okupljanje, nego i ograničavanje slobode govora, kažu iz CRD-a.

 

igračke
Gerila
Igračke na Trgu Krajina sa transparentima

 

„Igračke su konfiskovali, jer će služiti za potrebe sudskog procesa", kaže za BBC na srpskom Stefan Blagić predsednik organizacije Restart Srpska i član grupe Pravda za Davida.

„Bilo nas je petoro, šestoro, jedan je snimao za Fejsbuk", dodaje on.

Blagić je na trg doneo nekoliko plišanih igračaka na koje su bile nakačeni transparenti na kojima je pisalo „Mile, jedite suši", „Ovo je trg svih, a ne samo nekih igračaka", „Mi nismo ničije igračke", „Nisam ovca ni prase, ali nisam #nijedanod55000" i i postavio ih na klupu.

Iz MUP-a Republike Srpske nisu odgovorili na pitanja BBC-ja, ali su se nakon hapšenja oglasili saopštenjem, da je Blagić uhapšen, jer „javni skup na Trgu Krajine nije prijavio nadležnom organu".

Ena Bavčić iz Međunarodne organizacije za ljudska prava Civil Rights Defenders CRDu Sarajevu kaže da je hapšenje „problematično, zato što bilo kakvo privođenje ljudi koji izražavaju stav na miroljubiv način je ozbiljno narušavanje prava i sloboda".

Igračke nisu prijavile protest

O hapšenju, Stefan i dalje govori kroz smeh, ali napominje da situacija uopšte nije smešna.

„Znao sam da će policija doći na trg, ako ni zbog čega drugog da nas pitaju šta radimo tu", objašnjava on za BBC.

„Svi smo se smejali, jer je iracionalno da se Ministarstvo unutrašnjih poslova bavi ovakvim stvarima", kaže.

 

Protest s igračkama
Gerila
Protest s igračkama

 

Ena Bavčić iz Međunarodne organizacije za ljudska prava objašnjava da je nakon ovog privođenja vrlo jasno da nije samo u pitanju samo ozbiljno ograničavanje slobode na javno okupljanje.

„On nije pozivao na mržnju i nasilje prema drugima.

„Ovo je vrlo indikativno ograničavanje slobode govora", kaže ona.

Bavčić podseća da kada su u pitanju okupljanja u Banjaluci ne postoji nikakva zvanična zabrana javnog okupljanja, ali da postoji „problematična odluka da se okupljanje može održati samo na dva mesta u gradu".

„Sada je to na jedno od dva mesta (centralni trg) koji je van dometa aktivistima i aktivistkinjama", kaže ona.

Dodaje da je odluka stupila na snagu nakon nasilnog zaustavljanja miroljubivih protesta grupe „Pravda za Davida", kada je ministar unutrašnjih poslova RS izjavio kako su sva okupljanja ove grupe zabranjena.

On je to kasnije demantovao s obzirom da samo sud može da izrekne takvu zabranu.

Kaže i da praksa MUP-a RS pokazuje kako nijedan protest u Banjaluci nije dozvoljen, već se organizatorke i organizatori, kao i učesnici i učesnice bilo kakvih javnih akcija privode na razgovor, a pogotovo onih organizovanih od strane grupe Pravda za Davida.

„Nije nužno napominjati kako se sve to dešava u cilju zastrašivanja kritičkih glasova u ovom entitetu", kaže Bavčić.

 

policija čuva igračke
Gerila
Policija čuva igračke

 

Smatra da ovakvo ponašanje policije nije dozvoljeno i da privođenje osoba koje iskazuju svoje stavove nema apsolutno nikakvo uporište u lokalnim zakonima niti pravilnicima.

„Ovaj potez pokazuje kako policija prekoračuje svoje ovlašćenja do apsurdne mere".

Bavčić kaže da očekuje slične, ako ne i opresivnije mere u budućnosti, jer se ovakvi „potezi nažalost dešavaju bez ikakvih konkretnih posledica po vlast".

Što se tiče Blagića, on namerava da „tera slučaj" do Ustavnog suda, ukoliko ne dobije oslobađajuću presudu.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • milenko

    28.11.2019 05:30
    Jugo vrati se !
    Bosno moja divna, mila, lepa,gizdava. :-(((( . Jebu te sa svih mogućih strana raaazne budaletine. :-(

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Da li je Gruzija sledeća Ukrajina?

U Gruziji se nastavljaju masovni protesti protiv novog zakona o „stranom uticaju“ nazvanog „ruskim zakonom“, a raste zabrinutost da će pokušaji udaljavanja od Rusije prema Evropi odvesti zemlju na put dodatne okupacije i rata.