Krušik, Branko i Nebojša Stefanović: Sukob interesa u 300 i 500 reči

Dok mediji objavljuju dokumenta o ulozi Branka Stefanovića u trgovini oružjem, iz Agencije za borbu protiv korupcije navode da njegov sin i ministar unutrašnjih poslova nije u sukobu interesa.
Nebojša Stefanović
Getty Images

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović nije u sukobu interesa jer se njegov otac ne vodi kao zaposleni kompanije za trgovinu oružjem GIM u zvaničnoj državnoj dokumentaciji, saopštila je Agencija za borbu protiv korupcije.

Zaključak Agencije objavljen je nekoliko dana pošto je istraživačka novinarska mreža BIRN objavila dokumente koji navodno pokazuju da je Branko Stefanović kao pravni savetnik firme GIM putovao 2018. godine u Saudijsku Arabiju o trošku kompanije.

BIRN i magazin NIN su mesecima pisali o vezama Stefanovića i ove kompanije koja je trgovala sa fabrikom namenske industrije Krušik. Nebojša Stefanović je izjavio da njegov otac „nema nikakve veze sa firmom GIM".

Isto je ponovio i predsednik Aleksandar Vučić, ali tek pošto je izjavio da Branko Stefanović „nije ni vlasnik, ni direktor GIM-a, već samo zaposleni".

U saopštenju Agencije, međutim, navodi se da je „utvrđeno je da Branko Stefanović, otac ministra Nebojše Stefanovića, nije vlasnik, zakonski zastupnik, nije bio zaposlen po osnovu ugovora o radu, kao ni po bilo kom drugom osnovu, niti je na bilo koji način angažovan u navedenom privrednom društvu" GIM.

Slučaj Branka Stefanovića u 300 reči

Ime oca ministra unutrašnjih poslova prvi put se dovodi u vezu sa fabrikom oružja Krušik u novembru 2018. godine kada je istraživačka mreža BIRN objavila da je Branko Stefanović navodno posredovao u prodaji oružja između Krušika i kupaca iz Saudijske Arabije.

Dokumenta koje je BIRN objavio pokazuju da je Stefanović navodno bio u posetama Krušiku kao predstavnik GIM-a u maju 2017. godine.

U septembru ove godine, BIRN je objavio ugovore o prodaji oružja iz Krušika firmama GIM i SDPR na kojima se vidi da su ga firme kupovale po različitim cenama.

U oktobru je u javnost izašla informacija da je uhapšen radnik Krušika Aleksandar Obradović zbog odavanja tajnih podataka. On je kasnije medijima rekao da je novinarima slao podatke o umešanosti Branka Stefanovića u trgovinu oružjem.

Nebojša Stefanović
Getty Images

Nekoliko dana pošto je objavljeno da je otac ministra putovao u Saudijsku Arabiju, iz Agencije za borbu protiv korupcije saopšteno je da su u postupku provere pribavili informacije o Branku Stefanoviću od GIM-a, Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja, Registra pravnih lica koja se bave prometom oružja, Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, kao i Agencije za privredne registre.

„Po izvršenom postupku provere, zaključeno je da kupovina naoružanja Krušika od strane privrednog društva GIM ne predstavlja sukob interesa ministra Nebojše Stefanovića, odnosno ne može da utiče na nepristrasno i nezavisno vršenje javne funkcije ministra, da ne postoji odnos zavisnosti", navodi se u saopštenju.

Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije „sukob interesa" definiše kao situaciju u kojoj funkcioner ima privatni interes koji utiče, može da utiče ili izgleda kao da utiče na postupanje funkcionera u vršenju javne funkcije odnosno službene dužnosti, na način koji ugrožava javni interes.

Član 27 Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije kaže da funkcioneri „ne smeju da koriste funkciju za sticanje bilo kakve koristi ili pogodnosti za sebe ili povezano lice".

Osim supružnika ili vanbračnih partnera, „povezanim licem" smatra se i krvni srodnik funkcionera u pravoj liniji.

Slučaj Branka Stefanovića u 500 reči

O Branku Stefanoviću mediji su pisali i kao o vlasniku firme za proizvodnju oružja.

Firma United BG u vlasništvu Branka Stefanovića registrovana je kao proizvođač naoružanja i vojne opreme, objavio je Nedeljnik.

Pitanjem sukoba interesa i u ovom slučaju mediji su se bavili danima zbog toga što kompanija koja pribavlja dozvolu za proizvodnju naoružanja, mora da priloži i bezbednosni sertifikat koji izdaje Kancelarija Saveta za nacionalnu bezbednost.

Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost je Nebojša Stefanović. U saopštenju Agencije se ne pominje ova firma.

Iz Agencije je saopšteno da nisu ispitivali odnose cena po kojima je oružje Krušika prodavano kompanijama GIM i SDPR.

„Imajući u vidu da je utvrđeno da ne postoji odnos zavisnosti, koji bi ministar Nebojša Stefanović, kao funkcioner, trebalo da izbegava pri vršenju javne funkcije, Agencija nije istraživala niti je analizirala formiranje cena naoružanja na tržištu", piše u saopštenju Agencije.

Pored navoda da je oružje Krušika prodavano po različitim cenama GIM-u i SDPR-u, BIRN i nedeljnik NIN pisali su da GIM preprodaje oružje stranim partnerima po cenama koje su dvaput veće od onih po kojima GIM oružje nabavlja od Krušika.

Nebojša Stefanović je izjavio za televiziju O2 u novembru da njegov otac „nema nikakve veze sa firmom GIM".

Predsednik Srbije je, međutim, davao o ovom slučaju različite izjave. On je početkom novembra izjavio da Branko Stefanović „nije ni vlasnik, ni direktor GIM-a, već samo zaposlen", ali je deset dana kasnije naveo da nije bio u pravu, da Branko Stefanović nije zaposlen u firmi GIM i da ne zna zašto je otac ministra bio u fabrici Krušik.

Nekoliko dana pošto je objavljen dopis ambasade Saudijske Arabije u kom se ime Branka Stefanovića nalazi na spisku troje ljudi kojima je odobrena viza za boravak u ovoj zemlji kao predstavnika GIM-a, Vučić je izjavio da ne razume smisao te afere.

„Pa šta ako je bio, ne razumem. Je li to neko krivično delo?", predsednik je pitanjem odgovorio na pitanje novinara da li je Branko Stefanović radio kao pravni savetnik kompanije GIM.

Slučaj Krušik ispituje i Tužilaštvo za organizovani kriminal. Iz tužilaštva su za Radio Slobodna Evropa potvrdili da su tražili od Bezbednosno informativne agencije (BIA) i Vojnobezbednosne agencije (VBA) da ispitaju saradnju fabrike Krušik sa privatnim trgovcima oružjem.

„Tužilaštvo za organizovani kriminal uputilo je 18. novembra zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja radi provera svih navoda javno iznetih tvrdnji o privilegovanju određenog broja pravnih lica u privatnom vlasništvu, a u vezi sa kupovinom i prodajom naoružanja i vojne opreme fabrike Krušik", navodi se u odgovoru tužilaštva.

Tužilaštvo, međutim, nije navelo da li ispituje i navode o ulozi Branka Stefanovića u trgovini oružjem.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Novosađanka

    09.12.2019 21:39
    Ta nemojte kasti
    A mi svi napali jadnog deku, e koja smo stoka.
  • верољуб

    09.12.2019 17:24
    истина изнад свега
    Е сад ми је лакнуло!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC