Hrana i psi: Da li vaš ljubimac treba da jede sirovo meso

Ukoliko hranite psa sirovim mesom, postoji opasnost da dobijete infekciju.
pas koji jede sirovo meso
Getty Images
Sirovo meso - koliko je opasno

U različitim vrstama hrane za pse, bazirane na sirovom mesu, nalaze se bakterije koje mogu biti opasne i po ljude i po životinje, upozoravaju stručnjaci.

Najrizičnije je dozvoljavati psu da vas liže nakon što je pojeo sirovu kost, meso ili iznutrice, navodi se u istraživanju objavljenom na sajtu Vet rekord, zvaničnom portalu Veterinarskog društva Velike Britanije.

Ovakva ishrana za životinje postaje sve popularnije, a neki proizvođači obećavaju da će psi zbog njihove hrane biti zdraviji i imati sjajnije krzno.

Istraživači su analizirali 60 uzoraka sirove hrane za pse od deset proizvođača iz Švedske, Norveške, Finske, Nemačke i Engleske.

Hrana i bakterije

Za razliku od drugih proizvoda, hrana za pse od sirovog mesa nije pasterizovana niti tretirana na bilo koji drugi način kojim bi se eliminisale bakterije.

Istraživači su u svih 60 testiranih uzoraka pronašli tragove enterobakterije (enterobacteriaceae) koja je indikator fekalne kontaminacije.

Količina bakterija u mesu različitih proizvođača se značajno razlikovala, a u nekim slučajevima - i u različitim proizvodima istih firmi.

Njihov broj je premašio maksimalnu granicu od 5.000 bakterija po gramu, koju je odredila Evropska unija, u više od pola testiranih uzoraka (31).

Većina pronađenih bakterija ne izaziva infekcije, osim ešerihije koli - ova bakterija pronađena je u trećini uzoraka.

U četiri uzorka je pronađena salmonela, bakterija koja se u Evropskoj uniji ne sme naći u hrani. U tri uzorka je pronađena kampilobakterija.

Obe bakterije mogu da se prenesu sa životinja na ljude i da izazovu infekcije.

„Vlasnici kućnih ljubimaca koji odluče da psima daju sirovu hranu, moraju da budu svesni potencijalnih zdravstvenih rizika i da preduzmu sve mere predostrožnosti prilikom skladištenja i rukovanja hranom.

„Veterinarsko društvo ne preporučuje ni upotrebu sirove hrane koja se priprema kod kuće, bez saveta veterinara, zbog potencijalnih nedostataka u ishrani.

„Savetovali bismo svakog vlasnika koji želi da isproba sirovu hranu na bazi mesa, da se prvo konsultuje sa veterinarom", kaže Daniela Dos Santos iz Veterinarskog društva Velike Britanije.

Mere predostrožnosti

  • Pre upotrebe, sirovo meso treba da se čuva zamrznuto
  • Odmrzavajte meso na maksimalnoj temperaturi od deset stepeni
  • Ne jedite u isto vreme dok hranite ljubimca, a meso koje pripremate za njega, secite posebnim nožem (ili barem operite escajg posle upotrebe)
  • Zapamtite da bakterije u sirovom mesu mogu da se šire i na druge namirnice i površine
  • Ne dozvolite da vas pas liže nakon što je upravo pojeo sirovo meso
  • Pse koji žive u porodicama sa bebama koje sisaju, starijim osobama ili osobama sa slabim imunitetom, ne bi trebalo da hranite sirovim mesom
  • LiberoKapital

    18.02.2020 10:26
    Čitava priča o podeli u ishrani je lansirana od svetskih moćnika.
    Iz dva razloga.
    Prvi je - što više vrsta podela među ljudima, biće ih lakše sukobljavati fizički, jednog dana.
    Druga je.... u budućnosti narod treba a jede samo kreme iz tube i pilule.
    Bez mnogo postavljanja pitanja. Koliko mu odrede.
    Da bi se došlo do toga, treba prvo suzbiti meso, jer se za njegov uzgoj, preradu i transport troši mnogo više energije.
    Takođe, postaje nemoguć zadatak obezbediti ga za 8 milijardi ljudi, a sutra 11.
    Sa biljkama je sve mnogo lakše, počevšti od genetske modifikacije za uzgajanje na ledu i kamenu, ako treba. Dobro se zaradi.
    Samo naivni sanjari misle da to ima neke veze sa humanošću i fila... prema bilo kome.
  • zmajcica

    18.02.2020 08:09
    Orwell Vegan
    Tako je, pre toga su bili ameba biljojed.
  • Orwell Vegan

    17.02.2020 21:29
    Istina
    Psi nisu mesojedi originalno,kao ni ostale zivotinje. Sve su zivotinje u pocetku bile biljojedi, a tek kasnije su neke postale mesojedi. To se jasno vidi iz daleko manjeg broja mesozdera u svetu zivotinja. Nazalost, ova devijacija je prevagnula kod ljudske vrste i zapravo je zapocela od ljudi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Da li se ukrajinski operativci bore protiv ruskog Vagnera u sudanskom ratu

Na internetu su se pojavili snimci na kojima se navodno vidi kako ukrajinski operativci saslušavaju ruske plaćenike u Sudanu, dok neki medijski izveštaji sugerišu da bi Ukrajina mogla da učestvuje u sudanskom građanskom ratu. Da li se Ukrajina bori protiv ruske grupe Vagner u Africi uprkos tekućem ratu na vlastitoj teritoriji?