Masoni, Srbija i Gugl: Najčešća pitanja o slobodnim zidarima

Ima li masona u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, kako se pozdravljaju slobodni zidari, koji su simboli u Beogradu - samo su neka od pitanja koja građani Srbije postavljaju na Guglu.
Jedna od prostorija u kojoj se okupljaju masoni u Velikoj Britaniji
BBC
Jedna od prostorija u kojoj se okupljaju masoni u Velikoj Britaniji

Posle priznanja glavnog državnog tužioca Hrvatske Dražena Jelenića da je član masonske lože, znatiželja o ovom javnosti malo poznatom, a uvek intrigantnom udruženju.

Jelenić je podneo ostavku na tu funkciju, a na Guglu su mnogi odmah počeli da se raspituju o slobodnim zidarima.

Ima li masona u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, kako se pozdravljaju, koji su njihovi simboli u Beogradu - samo su neka od pitanja koja zanimaju ljude sa Balkana.

Ko su masoni u Srbiji?

Gugl pretraga je na sam vrh postavila reportažu BBC-ja na srpskom o masonima.

Oni su „gospoda obučena u posebnu odeću - sa keceljama, belim rukavicama i lentama, uz simbole šestara i trouglova", čije bratstvo broji 1.500 članova.

Neki od najpoznatijih Srba slobodnih zidara bili su Dositej Obradović, Stevan Mokranjac, Stevan Sremac, Ivo Andrić i knez Pavle Karađorđević.

Masonski simboli - svevideće oko, piramida i šestar - postoje na brojnim građevinama u Beogradu
Getty Images
Masonski simboli - svevideće oko, piramida i šestar - postoje na brojnim građevinama u Beogradu

Kako postati mason?

Odgovor je dao član Regularne Velike Lože Srbije - Zoran Đukanović za Vajs.

„Član Bratstva postaje se na poziv najmanje dvojice Braće, tačnije putem njihove preporuke".

Preduslov da neko postane mason je da bude prepoznat kao „dobar čovek, na dobrom glasu".

Ko su masoni u Srpskoj pravoslavnoj crkvi?

Odgovor Dragana Đurića, velikog majstora 33. reda i grand-komandera masonskog Vrhovnog saveta Srbije je da su „neki bivši poglavari Srpske pravoslavne crkve" bili članovi masonskih loža.

„Ima ih i među vladikama. Ne mogu da kažem njihova imena, jer brat ne sme da potkaže brata, po masonskom zakonu, ali i etičkom kodeksu", rekao je Đurić za list Danas.

Kada je osnovana masonska loža u Srbiji?

U junu prošle godine je u Beogradu organizovana skup Regularne Velike Lože Srbije povodom sto godina od osnivanja Velike Lože Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca „Jugoslavija".

Pre toga je postojao Vrhovni savet Srbije.

Posle Drugog svetskog rata, loža je funkcionisala mahom u izgnanstvu, a posle raspada SFRJ, formirana je Regularna Velika loža, prvo Jugoslavije, a od 2006 i Srbije - piše na njihovom sajtu.

Masonska obeležja i predmeti koji se koriste
BBC
Masonska obeležja i predmeti koji se koriste

Kako se masoni pozdravljaju?

Na hrvatskom portalu net.hr kažu „tajnim rukovanjem".

„Iako neki članovi masona ne priznaju to u javnosti, oni imaju barem jednu vrstu tajnog rukovanja", tvrde na ovom sajtu.

„Navodno postoje i određene rečenice koje mason može izgovoriti kad se suočava s velikom opasnošću, koje će podstaknuti ostale članove da mu pohitaju u pomoć."

Da li u Srbiji ima žena među masonima?

Pravilo Regularne masonske lože u Srbiji ne dozvoljava članstvo ženama.

Međutim, Ujedinjena velika loža Engleske je 2018. godine dozvolila transrodnim ženama da ostanu u masonskoj loži, ako su joj pristupili kao muškarci.

Koji su masonski simboli u Beogradu?

Masonski simboli su, između ostalih, šestar, uglomer, piramida i svevideće oko.

Neki od ovih simbola se nalaze i na fasadama beogradskih građevina poput Radio Beograda, Galerije Prirodnjačkog muzeja, zgrade Tehničkog fakulteta i Poštanskog muzeja.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Ignorance is a bliss

    22.02.2020 10:11
    Ja se uvek slatko nasmejem na komentare i izlaganja na ovu temu sa ovih prostora.
    Totalno baljezganje čak i pored toliko informacija na internetu.
  • Niki

    21.02.2020 11:45
    Niki
    Masonerija je nastala na temeljima krstaša. Kao što znamo krstaši su prvi počeli u to vreme da otvaraju jedan vid banaka,pozajmica sa kamatom itd. Novac to jest zlato koje su opljačkali iz arapskih zemalja su plasirali po celoj evropi raznim kraljevima,prinčevima itd. Francuzi su to prvi presekli poznatije u narodu kao petak 13. To su uradili uz podršku osmanskog carstva jer su krstaši u tom vremenu bili nedodirljivi. E većina zlata je preneto u englesku zatim u ameriku gde su se duži period pritaili. Tim zlatom je finansiran i građanski rat u americi otkup zemlje kao luizijana,kalifornija,teksas gde su namenski otkupili videvši da ima nafte e tada su počeli dase opet pojavljuju u americi kao slobodnoj državi. Ceo zapad kao što svi znamo a i svet drže nekoliko familija poput rokšildovih itd. Njihov moto sve se vrti oko novca namerno su izazvali dva velika rata. E jedini koi je pokušao da im se suprotstavi u 21veku bio je gadafi umesto papirnog novca dolara hteo je da ubaci kovani zlatni novac i da stavi monopol na nafti ali nije uspeo znamo kako je prošao. Po meni to je najača svetska sekta koja je ukorenjena po celom svetu i svi se trpaju da budu masoni zarad para. Jedino za sada još nisu ukorenjeni u muslimanskom svetu i japanu. Šta god mislili o hitleru pokušao je da ih odstrani. Jer je bio marioneta koja se okrenula protiv njih. Neuništivi su barem za sada.
  • /

    21.02.2020 08:11
    /
    @/
    pa sad, kazu da su komunisti bili masoni

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC