Korona virus: Naučnici ocenili tvrdnje o 5G tehnologiji kao potpunu glupost

Naučna zajednica je osudila tvrdnje da 5G mreža narušava imuni sistem ili širi virus.

 

Woman using mobile phone
Getty Images

 

Naučna zajednica je osudila teorije zavere koje tvrde da 5G tehnologija pomaže širenju korona virusa.

Video klipovi se šire društvenim mrežama prikazujući zapaljene predajnike za mobilne telefone u Birmingemu i Mersisajdu - uz ove tvrdnje.

Objave su podeljene na Fejsbuku, Jutjubu i Instagramu - uključujući i verifikovane profile sa stotinama hiljada pratioca.

Ali naučnici kažu da je ideja o vezi između Kovid-19 i 5G mreže „potpuna glupost" i biološki nemoguća.

Direktor Nacionalne zdravstvene službe Engleske Stiven Pauvis je ove terije zavere označeni kao „najgoru vrstu lažnih vesti".

Teorija zavere

Mnogi od onih koji su delili objavu zastupaju teoriju zavere sa netačnom tvrdnjom da je 5G - koja se koristi za mobilne mreže i emituje signale koje prenose radio talasi - nekako odgovorna za korona virus.

Ove teorije su se naizgled najpre pojavila u objavama na Fejsbuku krajem januara, u približno isto vreme kada su prvi slučajevi zabeleženi u Americi.

Mogu se podeliti u dve šire grupe:

  • Jedna tvrdi da 5G može da naruši imuni sistem, pa time čini da su ljudi podložniji da zakače virus
  • Druga sugeriše da virus na neki način može da se prenosi korišćenjem 5G tehnologije

Obe tvrdnje su „potpuna glupost", kae doktor Sajmon Klark, profesor ćelijske mikrobiologije na Univerzitetu Reding.

 

mobilna mreža predajnik
Getty Images
Mobilne predajnike je zahvatio požar u Birmingemu i Mersisajdu, zbog čega su usledile istrage

 

„Ideja da 5G narušava imuni sistem nije potkrepljena dokazima", kaže doktor Klark.

„Vaš imuni sistem može da padne zbog različitih stvari - od umora jednog dana, ili zbog loše ishrane. Ove fluktuacije nisu velike ali možete zbog njih možete biti podložniji da zakaćite virus."

Dok veoma snažni radio talasi mogu izazovu zagrevanje, 5G nije ni blizu toliko jaka da bi zagrejala ljude dovoljno da ima bilo kakav značajan efekat.

„Radio talasi mogu da poremete vašu fiziologiju dok vas zagrevaju, što znači da vaš imuni sistem ne može da funkcioniše. Ali (nivoi energije iz) 5G radio talasa su mali i nisu ni približno dovoljne jačine da utiču na imuni sistem. Bilo je mnogo istraživanja na ovu temu."

 

Graphic shows 5G's frequencies on the electromagnetic spectrum - within the non-ionising band at the lower end of the scale.
BBC

 

Radio talasi u 5G mreži i drugim mobilnim tehnogijama nalaze se na kraju niske frekfencije elektromagnetnog sprektra. Imaju manje snage nego vidljiva svetlost, nisu dovoljno jaki da oštete ćelije - za razliku od radijacije koja se nalazi na kraju više frekfencije ovog spektra, koji uključuje i sunčeve i rendgenske zrake.

Takođe bi bilo nemoguće da 5G prenosi virus, dodaje Adam Fin, profesor pedijatrije na Univerzitetu u Bristolu.

„Sadašnja epidemija je izazvana virusom koji se prenosi sa jedne zarašene osobe na drugu. Znamo da je to tačno. Čak imamo i virus u našoj labaratoriji, koji smo izvukli iz jednog obolelog pacijenta. Virusi i elektromagnetni talasi koji čine da mobilni telefoni i internet veze rade su različite stvari. Kao babe i žabe", kaže on.

Takođe je važno istaći još jednu veliku grešku sa teorijama zavere - korona virus se širi u gradovima u Velikoj Britaniji gde 5G još uvek nije u upotrebi, kao i u zeljama kao što sz Iran koje tek treba da uvedu ovu tehnologiju.

Bilo je mnogo strašnih priča o 5G mreži i pre izbijanja epidemije korona virusa čime se tim Rijaliti ček već bavio, kao što je ovaj tekst: Da li 5G mreža zaista škodi zdravlju?

Početkom ove godine, dugoročna studija Međunarodne komisije za zaštitu od jonizujućeg zračenja (ICNIRP) je opovrgnula ove tvrdnje, rekavši da nema dokaza da mobilne mreže izazivaju rak ili druge bolesti.

 

Korona virus Kako da se zaštitite
BBC

 

Ali ako ništa drugo, izgleda da su dezinvormacije eskalirale.

Udruženje mobilnih operatera Mobajl UK je saopštilo da su netačne glasine i teorije koje povezuju 5G i korona virus „zabrinjavajuće", dok je vladino Odeljenje za IT, kulturu, medije i sport ponoviloo je da „apsolutno nema verodostojnih dokaza za njihovu povezanost".

Virusi napadaju ljudske ili životinjske ćelije i koriste ih da se razmnožavaju, što prouzrokuje infekciju. Virusi ne mogu da žive dugo van živog bića, pa moraju da nađu način da uđu - obično kapljičnim putem usled kašljanja ili kijanja.

Sekvence genoma ovog korona virusa ukazuju da je prešao sa životinja na ljude - a zatim počeo da se prenosi sa čoveka na čoveka.

 

korona virus
BBC

 


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Gade mi se

    06.04.2020 18:16
    Samo na Ferrari misle...
    Tipično, bez eksperimenta, bez dokaza, bez ispitivanja.
    Upotrebili diplomu i rekli: "Liči mi da je tako. Čini mi se. Mora da nije."
    A nisu objasnili podudarnost svake pandemije sa upotrebom novog tipa radio frekvencija.
    Malo suviše česte podudarnosti.
  • Ns

    06.04.2020 17:07
    Ns
    Da je dobra nije

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC