Korona virus: Iskorišćavanje prirode "izaziva izbijanje novih bolesti"

Pojavili su se novi dokazi o vezi između našeg uticaja na prirodu i pandemije koje haraju svetom.

 

Zaplenjena slonovača u Maleziji
Getty Images
Zaplenjena slonovača u Maleziji čeka da bude uništena

 

Pojavili su se novi dokazi o vezi čovekove eksploatacije prirode i pandemija.

Bliski kontakt sa divljim životinjama kroz lov, trgovinu ili uništavanja prirodnih staništa doveli su svet u poziciju povećanog rizika od epidemija novih bolesti, kažu naučnici.

Smatra se da korona virus potiče od slepih miševa, dok druge divlje životinje, verovatno ljuskari, imaju ulogu u prenosu na čoveka.

Postoje jake indikacije o tome da je izvor došao iz divljih životinja i vezi sa trgovinom.

U poslednjoj studiji, istraživači su pronašli naučne radove sa izveštajima o bolestima koje su prešle sa životinja na ljude, a zatim su te podatke kombinovale sa informacijama o riziku od izumiranja koje je prikupila Međunarodna unija za zaštitu prirode (MUZP).

Otkriveno je da divlje životinje kojima preti izumiranje zbog ljudske ekploatacije nose duplo više virusa koji mogu da izazovu ljudske bolesti nego vrste koje su ugrožene iz drugih razloga. Isti je slučaj i sa ugroženim vrstama koje su u riziku zbog gubitka prirodnog staništa.

„Kako se prirodno stanište smanjuje, divlje životinje dolaze u bliži kontakt sa ljudima", za BBC je rekla doktorka Kristin Džonson sa Univerziteta u Kalifornije, u Dejvisu u Americi.

„Divlje životinje takođe menjaju način prenosa kako bi se prilagodile antropogenim aktivnostima i modifikaciji prirode. To je ubrzalo nastanak bolesti iz divljine, što nas je dovelo u opasnost od pandemije, jer smo svi globalno povezani kroz putovanja i trgovinu."

 

put kroz prašumu
Getty Images
Put izgrađen kroz prašumu

 

Divljih životinja na ivici izumiranja ima brojčano malo i generalno nose mali rizik od prenosa iinfektivnih bolesti, kaže doktorka Džonson, osim kada ih ljudska eksploatacija i nestanak pridonog staništa stave u bliski kontakt sa ljudima.

„Eksploatacija divljih životinja, koja je izazvala smanjivanje broja životinja kojih je nekada bilo mnogo, kroz lov i trgovanje divljim životinjama, ugrozilo je opstanak vrsta i takođe dovelo ljude u opasnost od pojavljivanja infektivnih bolesti", rekla je ona.

Naučnici su odavno skretali pažnju na ljudske bolesti koje su potekle od životinja, uključujući SARS, MERS i ebolu. U jeku korona virusa, raste svest o tome da je zdravlje čoveka povezano i sa zdravljem životinja i sa zdravljem planete kao celine.

 

Protest against deforestation in Jakarta
Getty Images
Protest protiv krčenja šuma u Džakarti

 

Veliki broj organizacija poziva na suzbijanje trgovine divljim životinjama kako bi se smanjio rizik po ljudsko zravlje. Doktorka Džonson kaže da divlje životinje koje se prodaju na krcatim pijacama gde spajanje životinja i ljudi donosi šansu da bolesti pređu sa jedne vrste na drugu, što se inače nikada ne bi desilo u prirodnom svetu.

„Pojavljivanje bolesti do kojih dolazi bilo gde, može da utiče na sve nas i moramo svi da razumemo kakav uticaj imamo kada smo u kontaktu sa divljim životinjama, da shvatimo da je pojava novih bolesti pitanje životne sredine i da nađemo održiv način da koegzistiramo."

Istraživanje je objavljeno u žurnalu Royal Society Proceedings B.

Pratite Helen na Tviteru.

 

korona virus
BBC

 

 

Banner
BBC

 


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Da li se ukrajinski operativci bore protiv ruskog Vagnera u sudanskom ratu

Na internetu su se pojavili snimci na kojima se navodno vidi kako ukrajinski operativci saslušavaju ruske plaćenike u Sudanu, dok neki medijski izveštaji sugerišu da bi Ukrajina mogla da učestvuje u sudanskom građanskom ratu. Da li se Ukrajina bori protiv ruske grupe Vagner u Africi uprkos tekućem ratu na vlastitoj teritoriji?