Eksplozija u Bejrutu: Veliki broj povređenih i ogromna šteta

Ministar zdravlja Libana izjavio je da je eksplozija izazvala veliki broj žrtva i štetu u lučkom delu grada.
Eksplozija u Bejrutu
AFP
Ekslozija se dogodila u lučkom delu grada

Velika eksplozija dogodila se u Bejrutu, glavnom gradu Libana, neposredno pred izricanje presude na suđenju povodom ubistva bivšeg premijera Rafika Haririja u 2005. godini.

Izveštaji navode da je do eksplozije došlo u luci, a postoje i nepotvrđeni navodi o drugoj eksploziji. Nije sigurno ko ih je izazvao.

Video koji cirkuliše društvenim mrežama prikazuje veliki pečurkasti oblak i ogromnu štetu.

Ministar zdravlja Libana, Hamad Hasan, izjavio je da ima dosta povređenih i da je naneta velika šteta.

Agencija Rojters citira izvore koji navode da je iz ruševina izvučeno najmanje 10 tela žrtava.

Bolnice su pune žrtava.

Sud Ujedinjenih nacija spremao se da izrekne presudu četvorici osumnjičenih za ubistvo Haririja bombom aktiviranom u kolima.

Sva četvorica su članovi proiranske Hezbolah grupe, koja je oduvek odbacivala bilo kakvo učešće u ubistvu Haririja. Sudi im se u odsustvu, a presuda bi trebalo da bude izrečena u petak.

Moguća druga eksplozija navodno se odigrala u Haririjevoj kući u gradu.

Uzrok eksplozije još uvek nije poznat, ali navodi se da je možda reč o nezgodi. Državna novinska agenicja Libana izveštava o požaru koji je izbio na depou za eksplozive u luci.

aftermath of blast in Beirut
Reuters

Lokalni mediji prenose snimke ljudi zarobljenih ispod ruševina. Jedan očevidac je prvu eksploziju opisao kao zaglušujuću.

Ovo se dešava usred političke tenzije u Libanu, u toku uličnih demonstracija protiv načina na koji se vlada nosi sa najtežom ekonomskom krizom još od građanskog rata 1975 - 1990.

Takođe je prisutna tenzija u odnosim a za Izralom, nakon navoda ove države da je prošle nedelje sprečen ulazak Hezbilaha na izraelsku teritoriju.

O čemu se radi u slučaju Hariri?

U jutro 14. februara 2005. godine, Rafik Hariri, tada opozicioni poslanik i parlamentu, putovao je u koloni automobila kada je odjeknula eksplozija u veoma prometnom delu grada gde su hoteli i banke.

Eksplozija je izazvala veliku materijalnu štetu.

Hariri je bio jedan od najistaknutijih sunitskih političara u Libanu, a neposredno pre smrti, pozvao je Sirijsku vlast da povuče vojsku koja je u tu zemlju ušla 1976. kada je počeo građanski rat.

Ubistvo Haririja dovelo je do masovnih demonstracija protiv libanske vlade koja je bila prosirijski orijentisana, a mnogi su smatrali da upravo Sirija stoji iza ovog zločina.

Dve nedelje nakon početka demonstracija, libanska vlada je podnela ostavku, a sirijska vojska se povukla.

Nakon prikupljanja dokaza, Ujedinjene nacije i Liban su zajedno formirali Specijalni sud u Hagu 2007. godine, a na kraju je podignuta optužnica protiv četvorice muškaraca za terorizam, ubistvo i pokušaj ubistva.

Peti muškarac koji je dovođen u vezu sa napadom, Mustafa Amin Badredin, vojni komandant Hezbolaha, ubijen je u Siriji pre četiri godine.

Pristalice Hezbolaha su kritikovale ovo suđenje tvrdnjama da se radi o političkom procesu.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC