Eksplozija u Bejrutu: Sukob policije i demonstranata u prestonici Libana

Izbili su neredi na ulicama Bejruta, četiri dana nakon eksplozije u kojoj je poginulo više od 150 ljudi.
Beirut clashes four days after the devastating blast at the port, 8 August 2020
Reuters
Neki demonstranti su gađali policiju kamenjem, koja je odgovorila suzavcem

Hiljade Libanaca, besnih na njihove vođe, ponovo su na ulicama Bejruta, četiri dana nakon velike eksplozije od koje su poginule najmanje 154 osobe.

Neki demonstranti su se sukobili sa policijom, koja je uzvratila suzavcem.

„Nakon tri dana čišćenja, uklanjanja ruševina i lizanja naših rana… vreme je da dozvolimo da naš bes eksplodira i kaznimo ih", izjavio je Fares Halabi, 28-godišnji aktivista, za agenciju AFP.

Eksplozija koja se dogodila u utorak je uništila delove grada i probudila je bes prema, kako mnogi stanovnici opisuju, nestručnoj i korumpiranoj političkoj eliti.

Eksploziju je izazvala ogromna količina amonijum nitrata koji je nekoliko godina ranije zaplenjen sa broda, ali nikada nije izmešten.

Vlada je obećala da će otkriti odgovorna lica.

Ali duboko nepoverenje je prisutno u Libanu, gde su protesti protiv aktuelne vlasti počeli prošlog oktobra, izazvani najviše ekonomskom krizom.

Dvojica ministara koji su pokušali da posete oštećena naselja prethodnih dana, oterana su.

Protestni marš će povezati jedan od krajeva najteže pogođenih eksplozijom sa Trgom Mučenika, srcem anti-vladinog pokreta nastalog prošle godine.

Pored iskazivanja besa, demonstranti maršom takođe odaju počast preminulima u eksploziji, tokom koje je ranjeno 5.000 ljudi dok je oko 300.000 ostalo bez doma.

Predsednik Libana Mišel Aun odbio zahteve za međunarodnom istragom, izjavivši kako će država sama sprovesti istragu i otkriti da li je „možda bila podmetnuta bomba".

Žena u srušenom stanu
AFP
Eksplozija je napravila štetu u domovima širom grada
Luka posle eksplozije
EPA
Eksplozija je uništila luku Bejrut

U međuvremenu, svetski lideri treba da učestvuju u virtuelnoj konferenciji za donacije, koju je organizovao francuski predsednik Emanuel Makron.

Makron je prvi svetski lider koji je posetio Liban nakon nesreće.

On se obratio okupljenima istakavši da neće dozvoliti da pomoć ode „u korumpirane ruke" i obećao da će pozvati na „novi politički savez" među liderima zemlje.

Američki predsednik Donald Tramp je među liderima koji će se priključiti virtuelnom samitu za donacije.

U petak, agencije Ujedinjenih nacija su upozorile da bi u Libanu moglo da dođe do nestašice hrane i značajnog povećanja cena, a samim tim i do humanitarne krize.

Kako navode, Liban je do sada uvozio 85 odsto hrane, što će u budućem periodu biti problem zbog razorene luke, dok je zdravstveni sistem ozbiljno ugrožen, jer su tri bolnice potpuno uništene u udaru.

Velika Britanija donirala je pet miliona funti pomoći i poslala brod Kraljevske mornarice u Liban,

Premijer Boris Džonson razgovarao je sa predsednikom Aunom u subotu, izrazivši „najdublje saučešće", prenosi Dauing strit.

Bejrut pre i posle
BBC

Šta znamo o žrtvama i kako napreduje potraga za nestalima?

Francuski arhitekta Žan-Mark Bonfi, zadužen za izgradnju grada nakon građanskog rata i vatrogasac Sahar Fares, prve su imenovane žrtve.

Nemački diplomata je takođe među stradalima.

Sirijska ambasada objavila je da je među poginulima ima 43 Sirijaca. Izveštaji navode da su neki od njih bili lučki radnici.

Poginula je i supruga holandskog ambasadora. Jedna od žrtava je i dvogodišnji dečak iz Australije, prenose australijski mediji.


Porađaj posle eksplozije


Vlasti Libana izjavile su da se 21 osoba vodi kao nestala.

Bezbednosne snage zatvorile su područje oko mesta mesta eksplozije, spasilački timovi tragaju za ljudima u ruševinama, a spasilački brodovi pretražuju more.

Za nestalima se traga i putem Instagram naloga pod nazivom „Lociranje nestalih stanovnika Bejruta" (Locating Victims Beirut).

https://www.instagram.com/p/CDfGP1fhNAY/

Ministar zdravlja Hamad Hasad rekao je da nedostaju kreveti i medicinska oprema za zbrinjavanje pacijenata koji su u kritičnom stanju.

Firas Abijad, načelnik Univerzitetske bolnice u Bejrutu, rekao je za BBC da je većina povreda nastala od prozorskih stakala koje je padalo sa zgrada i letelo na sve strane.

Šta se dešava sa istragom?

Predsednik i premijer Libana izjavili su da je 2.750 tona amonijum nitrata - koji se koristi za đubrivo, ali i u proizvodnji eksploziva - bilo skladišteno u luci bez poštovanja ikakvih bezbednosnih mere od 2014. godine, kada je tovar prebačen sa zaplenjenog broda.

Mnogi Libanci ne mogu da veruju da je neko odlučio da toliku količinu eksplozivnog materijala drži u gradu.

Predsednik Aun je rekao da će biti sprovedena detaljna istraga i da će „odgovorna lica biti najstrože kažnjena".

Ipak, nižu se zahtevi za međunarodnom istragom.

Predsednik Libana Mišel Aun odbacio je pozive za međunarodnom istragom.

Kada ga je novinar upitao da li se protivi međunarodnoj istrazi, Aun je odgovorio „naravno", dodajući da bi takva istraga „izmešala istinu".

mapa
BBC

Predsednik Aun je takođe rekao da će vladina istraga razmotriti tri mogućnosti: nemar, nesreću ili ono što je nazvao „spoljnim uticajem" - upotreba bombe ili rakete.

Zvaničnici su izjavili da izgleda da je eksploziju pokrenuo požar i da do sada nema dokaza o trećoj mogućnosti koju predsednik pominje

Uhapšena je 21 osoba - među njima i Badri Daher, generalni direktor carinske uprave Libana.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC