Protesti i Belorusiji: Suzavac, šok bombe, desetine uhapšenih i povici "fašisti, fašisti"

Ovo je 50. dan protesta protiv Lukašenka posle predsedničkih izbora za koje opozicija tvrdi da su pokradeni.

 

Police detain a protester in Minsk on 27 September 2020
EPA
Activists say at least 50 people were detained by police on Sunday

 

Policija u Belorusiji uhapsila je više desetina demonstranata koji su se okupili na protestu protiv predsednika Aleksandra Lukašenka u više gradova širom zemlje.

Organizacije koje se bore za zaštitu ljudskih prava saopštile su da imaju informaciju da je pritvoreno najmanje 50 ljudi.

Na snimku koji se pojavio na društvenim mrežama vidi se kako policajci prskaju suzavac direktno u oči demonstranata.

Ovo je 50. dan protesta protiv Lukašenka posle predsedničkih izbora za koje opozicija tvrdi da su pokradeni.

Ranije ove nedelje Lukašenko je organizovao tajnu inauguraciju.

Državna izborna komisija saopštila je da je Lukašenko do šestog predsedničkog mandata došao pošto je osvojio 80 odsto glasova.

Ali predstavnici opozicije tvrde da je Lukašenko pokrao izbore i da je njihova kandidatkinja pobedila sa najmanje 60 odsto osvojenih glasova.

Nekoliko zemalja Evropske unije i Amerika saopštile su da ne priznaju Lukašenka kao legitimno izabranog predsednika Belorusije.

 

Mass protest in Minsk on 27 September 2020
Reuters

 

Policija je priznala da je koristila suzavac i šok bombe kako bi rasterala „neposlušne" demonstrante u gradu Gomelju na istoku Belorusije.

Ali snimci koje su objavili lokalni sajtovi pokazuju policajce koji direktno prskaju suzavac u lice demonstrantima.

Među okupljenima je bilo dosta žena, a veliki broj njih je policajcima uzvikivao da su „fašisti".

U glavnom gradu Minsku, gde se okupilo više desetina hiljada ljudi na ulicama, policija u punoj opremi izvlačila je pojedine demonstrante iz mase u ubacivala ih u kombije, rekao je jedan očevidac za novinsku agenciju Rojters.

Lukašenkova tajna inauguracija održana je u sredu ujutru, bez uobičajne medijske pompe.

Čovek koji se već 26 godina nalazi na čelu bivše sovjetske republike rekao je da je Belorusiji potrebno da bude bezbedna i da nađe konsenzus u situaciji kada se svet nalazi „na ivici globalne krize".

Tu je očigledno mislio na krizu izazvanu pandemijom korona virusa.

„Ne mogu i nemam pravo da napustim Beloruse", dodao je Lukašenko, ne pominjući masovne demonstracije i zahteve za ostavkom.

Lukašenkova glavna protivnica, opozicionarka Svetlana Tihanovskaja, trenutno se nalazi u Litvaniji gde je prebegla nekoliko dana po završetku predsedničkih izbora.

Tihanovskaja je sredinom ove nedelje rekla da „Lukašenko nije ni legalni, ni legitimni predsednik Belorusije".


Pogledajte video o demonstrantu koji je uspeo da pobegne policiji u Minsku


Šta kaže EU?

„Evropska unija ne priznaje falsifikovane rezultate izbora. Zbog toga i zbog takozvane 'inauguracije' 23. septembra 2020. i novom mandatu Aleksandra Lukašenka nedostaje bilo kakav demokratski legitimitet", navodi se u saopštenju visokog predstavnika EU Đosepa Borela.

„Ova 'inauguracija' direktno je u suprotnosti sa voljom velikog dela beloruskog stanovništva, što je izraženo na brojnim, mirnim protestima od izbora, i može samo dalje da produbi političku kriz u Belorusiji".

Dodao je da EU preispituje odnos sa Belorusijom „u svetlu trenutne situacije".

„U Belorusiji neće biti revolucije u boji"

Mediji u Belorusiji citirali su deo Lukašenkovog govora na inauguraciji, u kojem je poručio da neće biti moguća „revolucija u boji", kako je rekao.

„Naša državnost je stavljena na iskušenje bez presedana - izazov više puta viđen kada je reč o orkestriranom uništavanju nezavisnih država", rekao je Lukašenko.

„Ne mogu, nemam pravo da napustim Beloruse, koji nisu vezali samo političku volju sa postojećim državnim kursom, već i svoju sudbinu, budućnost svoje dece, sa svakim koji je ostao odan zemlji i narodu u teškim vremenima za Belorusiju".

Reagovanja opozicije

Član predsedništva Koordinacionog saveta beloruske opozicije, bivši ministar kulture Belorusije Pavel Latuško ocenio je ovo kao „Lukašenkovu operaciju samoinauguraciju".

„Pod zaštitom specijalnih snaga policije (OMON), u atmosferi, u uskom krugu žurno dovedenih zvaničnika. Gde su ushićeni građani? Gde je diplomatski kor?", komentarisao je ovaj opozicionar.

„Za nas, građane Belorusije, za svetsku zajednicu, on je sada niko. Nesrećna greška istorije i sramota civilizovanog sveta", poručio je Latuško.

 

kortež lukašenko
Reuters
Lukašenkova kolona na putu ka Palati nezavinosti

 

Beloruski pesnik, opozicionar i bivši predsednički kandidat Vladimir Njakljajev ovako je prokomentarisao Lukašenkovu inauguraciju:

„Postoje trenuci kada je nemoguće govoriti o sramoti, dostojanstvu ili bar nekoj vrsti ljudske pristojnosti. Situacija sa tajnom 'inauguracijom' Lukašenka je upravo takva".

„Ako se zaklinjete da ste pobedili na izborima, ako svakodnevno kažete da vas narod podržava, zašto ste svoju 'inauguraciju' tajili od naroda?", dodao je.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Da li se ukrajinski operativci bore protiv ruskog Vagnera u sudanskom ratu

Na internetu su se pojavili snimci na kojima se navodno vidi kako ukrajinski operativci saslušavaju ruske plaćenike u Sudanu, dok neki medijski izveštaji sugerišu da bi Ukrajina mogla da učestvuje u sudanskom građanskom ratu. Da li se Ukrajina bori protiv ruske grupe Vagner u Africi uprkos tekućem ratu na vlastitoj teritoriji?