Kraljica Elizabeta II: Prva javna poseta van kraljevske rezidencije od marta meseca

Kraljica je prvi put od marta meseca obavila javni aranžman van kraljevske rezidencije.
The Queen on her visit to Porton Down on 15 October
PA Media

Kraljica Elizabeta ll je prvi put posle sedam meseci bila u javnoj poseti van kraljevske rezidencije.

Britanska monarhinja (94) je u društvu unuka, princa Vilijama - vojvode od Kembridža, posetila naučni park Porton Daun u blizini Solzberija, kako bi se sastala sa naučnicima iz Laboratorije za nauku i tehnologiju odbrane (DSTL).

Sastali su se i sa osobljem koje je radilo na slučaju trovanja novičokom u Solzberiju 2018. godine.

Uvedene su posebne mere bezbednosti radi zaštite kraljice.

Došla je odvojeno do unuka Vilijama i svi oni koji su trebali da dođu u blizak kontakt sa njima testirani su na korona virus uoči posete i dobili negativne rezultate. Male grupe ljudi koje su učestvovale u događaju bile su raspoređene na dva metra.

„Sve neophodne mere predostrožnosti"

Ni kraljica ni Vilijam nisu nosili zaštitne maske kada su stigli i hodali su udaljeni dva metra jedno od drugog.

Kensingtonska palata odbila je da komentariše da li je vojvoda morao da uradi test.

kraljica i princ vilijam
PA Media
Kraljica je poslednji put viđena ispred kraljevske rezidencije 9. marta, kada se pridružila kraljevskoj porodici u Vestminsterskoj opatiji na službi povodom Dana komonvelta

Portparolka Bakingemske palate je izjavila: „Od medicinskog osoblja i relevantnih strana zatražen je konkretan savet i preduzete su sve neophodne mere predostrožnosti, u bliskoj saradnji sa DSTL-om".

Ali iz političke organizacije Republika kažu da je kraljica trebalo da „da primer" noseći zaštitnu masku.

Maske su obavezne po zakonu u određenim zatvorenim prostorima, poput javnog prevoza, prodavnica i religijskih objekata.

Britanska vlada preporučuje nošenje maski u zatvorenom, a gde bi fizičko distanciranje moglo biti teško i gde javnost dolazi u kontakt sa onima koje obično ne sreće.

Komentator kraljevske porodice Džo Litl, glavni urednik magazina Madžesti, rekao je da je neizbežno da će kraljica i princ Vilijam biti kritikovani, ali da će se lekarski saveti pažljivo slediti .


  • Pogledajte kako se kraljica obratila naciji na početku epidemije

Kraljica je do sada boravila u kraljevskim rezidencijama sa smanjenim brojem osoblja.

The Queen and the Duke of Cambridge watched a demonstration of a forensic explosives investigation with explosives detection dog named "Max" during their visit
PA Media
Kraljica i vojvoda od Kembridža gledaju demonstraciju forenzičke istrage eksploziva sa psom za otkrivanje eksploziva po imenu Maks

Pre posete naučnom parku Porton Daun, poslednji put je viđena ispred kraljevske rezidencije 9. marta, kada se pridružila kraljevskoj porodici u Vestminsterskoj opatiji na službi povodom Dana komonvelta.

Kraljici i Vilijamu je DSTL-u pokazano oružje korišćeno u kontraobaveštajnim službama, a sastali su se i sa antiterorističkim timom.

U okviru posete, razgovarali su sa onima koji identifikovali nervni agens novičok koji se korišćen za trovanje i onima koji su radili na operaciji dekontaminacije.

The Duke of Cambridge watches as the Queen unveils a plaque to officially open the new Energetics Analysis Centre at the Defence Science and Technology Laboratory (DSTL) at Porton Down, Wiltshire.
PA Media
Kraljica otkriva plaketu kojom je zvanično otvoren novi Centar za analizu energetike u Laboratoriji za nauku i tehnologiju odbrane

Ruska obaveštajna služba optužena je da stoji iza pokušaja atentata na bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegovu ćerku Juliju.

Mesecima nakon napada, Don Strudžis i njen partner Čarli Rauli razboleli su se u obližnjem Amesburiju. Sturdžis je kasnije umrla nakon što je došla u kontakt sa bočicom parfema za koju se veruje da je povezana sa slučajem.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Da li je Gruzija sledeća Ukrajina?

U Gruziji se nastavljaju masovni protesti protiv novog zakona o „stranom uticaju“ nazvanog „ruskim zakonom“, a raste zabrinutost da će pokušaji udaljavanja od Rusije prema Evropi odvesti zemlju na put dodatne okupacije i rata.