Poznat sastav Vlade Srbije: Žene na čelu deset ministarstava, Vulinu policija, Stefanoviću odbrana

Ministar spoljnih poslova biće Nikola Selaković, dosadašnji generalni sekretar Predsedništva Srbije.
Brnabic i VUcic
FONET

Ana Brnabić, mandatarka za sastav nove Vlade Srbije saopštila je imena skoro svih kandidata za ministre i ministarke.

Posle sednice predsedništva Srpske napredne strane, Brnabić je saopštila da bi u novoj Vladi trebalo da bude deset ministarki, kao i da će Aleksandar Vulin, dosadašnji ministar odbrane, preći na čelo ministarstva unutrašnjih poslova.

A Nebojša Stefanović, dosadašnji ministar policije, preuzeće rukovođenje ministarstvom odbrane.

Ministar spoljnih poslova biće Nikola Selaković, dosadašnji generalni sekretar Predsedništva Srbije.

Na parlamentarnim izborima održanim u Srbiji 21. juna, koje je bojkotovao deo opozicije, a strani i domaći posmatrači imali primedbe na određene neregularnosti, vladajuća Srpska napredna stranka osvojila je 60,65 odsto glasova i 188 mandata.

Skupština Srbije ima 250 poslanika, što znači da je za formiranje većine potrebno 126 mandata.

Ko će još biti u Vladi?

Na čelu novog ministarstva za ljudska prava, ravnopravnost polova i društveni dijalog biće Gordana Čomić, kao nestranačka ličnost, a ministarstvo za brigu o porodici i demografiju vodiće Ratko Dmitrović, predstavnik pokreta SPAS na čije čelu se nalazi Aleksandar Šapić.

Ministar za brigu o selu biće Milan Krkobabić.

Ministarstvo kulture i informisanja vodiće Maja Gojković, dosadašnja predsednica skupštine Srbije, a na čelu ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja biće epidemiološkinja Darija Kisić Tepavčević.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija vodiće Tatjana Matić, a građevinarstva i infrastrukture Tomislav Momirović.

Siniša Mali ostaje na čelu ministarstva finansija Siniša Mali, dok će resor privrede voditi Anđelka Atanasković.

Na čelu ministarstva poljoprivrede ostaće Branislav Nedimović, a energetike i rudarstva Zorana Mihajlović.

Zaštitu životne sredine vodiće Irena Vujović, na čelu ministarstva pravde biće Maja Popović, a resora državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović.

Jadranka Joksimović ostaje ministarka za evropske integracije, resor zdravlja i dalje će voditi Zlatibor Lončar, omladine i sporta Vanja Udovičić, dok će ministarstvo prosvete pripasti Socijalističkoj partiji Srbije.

Šta je rekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić?

Predsednik Srpske napredne stranke Vučić je novinarima posle sednice Predsedništva kazao da će ovo biti vlada kontinuiteta, a da je stranka zahtevala da se zemlja bori sa organizovanim kriminalom i korupcijom, jak ekonomski rast i da je jedan od prioriteta evropski put.

On je rekao da je Tomislav Momirović na čelu ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture za neke iznenađenje, ali da je on bio tvrd pregovarač tokom razgovora o minimalnoj zaradi.

Vučić je rekao da su na njegovo insistiranje u vladi „dve žene izuzetne energije" koje ne dolaze iz vrha SNS, te naveo da je Anđelka Atanasković osoba koja stiže direktno iz privrede.

Što se tiče Gordane Čomić, Vučić je rekao da se nikada ni u čemu nisu slagali.

„Razgovarao sam prvo sa Anom, pa sa Čomić, da li može da pomogne sa svojim proevropskim iskustvom", rekao je Vučić.

Vučić je dodao da će Bratislav Gašić ostati na mestu direktora Bezbednosno-informativne agencije.

Mandatarka za sastav Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da ona i kandidati za ministre jedva čekaju da planove predstave Skupštini Srbije.

Kakva je skupštinska procedura za izbor Vlade Srbije?

Sednica Skupštine Srbije na kojoj će biti izabrana nova vlada, prema ranijim najavama, trebalo bi da bude održana u sredu, 28. oktobra.

Prethodno je prošlo nedelje za novog predsednika parlamenta izabran Ivica Dačić, lider socijalističke partije Srbije.

U novom skupštinskom sazivu, SNS ima 188 mandata, slede SPS sa 32 i lista SPAS sa 11.

Savez vojvođanskih Mađara ima devet poslanika, lista Muamera Zukorlića četiri, a SDA Sandžaka i Albansla demokratka alternativa po tri.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Bagra

    25.10.2020 14:19
    Neradnicka
    Ni manje drzave ni vise ministarstava sa po pedeset pomocnika-moj do mog

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC