Društvene mreže i BBC: Nova pravila korišćenja za zaposlene u britanskom javnom servisu

Zaposlenima u BBC-ju neće biti dozvoljeno da na društvenim mrežama izražavaju mišljenje o politici i drugim „kontroverznim temama".
Tim Dejvi
PA Media
Novi generalni direktor BBC-ja Tim Dejvi prošlog meseca je najavio da će biti uvedene „veoma jasne" sankcije zazaposlene koji prekrše pravila

BBC je, u cilju očuvanja nepristrasnosti, objavio novi pravilnik o korišćenju društvenih mreža za zaposlene.

Njima je rečeno da se „suzdrže od javnog izražavanja ličnog mišljenja o politici, javnim politikama i drugim kontroverznim temama".

Pravilnik stiže samo mesec dana nakon što je novopostavljeni generalni direktor BBC-ja Tim Dejvi najavio uvođenje novih pravila korišćenja društvenih mreža za zaposlene.

BBC će od zaposlenih takođe tražiti da prihode ostvarene van korporacije stave na uvid kroz javno dostupnu bazu podataka.

Šta donose nova pravila korišćenja društvenih mreža?

Iz BBC-ja kažu da su dugo razmatrali nepristrasnost u kontekstu javnog izražavanje mišljenja, učešća u kampanjama, političkim marševima i protestima.

Nova pravila važe za zaposlene bez obzira na to da li koriste društvene mreže u profesionalne ili privatne svrhe.

Njima je rečeno da ne smeju da dovode u pitanje reputaciju BBC-ja niti da javno kritikuju kolege.

„Ako priroda vašeg posla zahteva da budete nepristrasni, nemojte javno izražavati svoje mišljenje na teme koje se tiču politike, javnih politika i drugih kontroverznih tema".

Pravilnik takođe sadrži instrukcije za novinare kako da izbegnu izražavanje polarizovanih stavova kroz praćenja, lajkove, retvitove i druge oblike deljenja sadržaja na društvenim mrežama.

Geri Lineker
BBC
Geri Lineker je jedan od najplaćenijih voditelja na BBC-ju

„Još oštrija pravila uvodimo za pojedine zaposlene koji rade kao novinari vesti, prate dnevnu politiku ili konkretne medijske slučajeve, kao i za nadređene, ali i pojedine spikere i voditelje čije aktivnosti prati mnogo ljudi", navode iz BBC-ja.

Pojedini spikeri i voditelji su tokom proteklih godina već kritikovani zbog izražavanja ličnih stavova na Tviteru.

Među njima je i poznati sportski voditelj, legendarni engleski fudbaler Gari Lineker, koji je na ovoj društvenoj mreži često komentarisao dešavanja koja nemaju nikakve veze sa fudbalom, što je glavna tema njegovih emisija.

BBC dopisnik za kriket Džonatan Engnju opomenuo je Linekera 2018. godine da se „podseti pravila BBC-ja za zaposlene" i zadrži političke stavove za sebe.

Posle intervencije BBC-ija, voditelj BBC Azija Bobi Frikton nedavno je obrisao tvit u kojem kritikuje britanske vlasti.

Honorarni prihodi zaposlenih biće javno dostupni

BBC uvodi i javno dostupni registar honorarnih prihoda zaposlenih, nakon što su se pojedini zaposleni na visokim pozicijama našli na meti kritika zbog spoljnih angažmana.

Tim Dejvi smatra da su pojedini voditelji i novinari stavili svoju nepristrasnost u rizik honorarnim radom za korporacije gde su zarađivali velike sume novca.

Zaposleni u BBC-ju su i do sada morali da traže odobrenje nadređenih pre nego što prihvate honorarne angažmane, ali do sada nije postojao centralni registar sa podacima o tome koliko zarađuju.

BBC kaže da će od sada kvartalno objavljivati podatke o spoljnim angažmanima svojih zaposlenih, počev od aprila 2021. godine (za period od januara do marta 2021).

BBC generic image
BBC
Od zaposlenih na BBC-ju očekuje se da ostanu nepristrasni

U otvorenoj bazi naći će se podaci o tome da li je osoba dobila honorar za angažman van BBC-ja i da li se radi o iznosu većem ili manjem od 5.000 britanskih funti (oko 5.530 evra).

Ovo pravilo uvedeno je nakon što su mediji doveli u pitanje javne nastupe pojedinih novinara i novinarki.

Takođe se uvodi standardizovani protokol za izdavanje odobrenja za spoljni angažman, što treba da osigura konzistentnost u odlučivanju.

BBC već ima praksu da u godišnjim izveštajima objavljuje zarade najplaćenijih zaposlenih.


BBC istraživanje: Kako se društvene mreže koriste za prodaju droge


Dejvi je prošlog meseca uverio britanske poslanike da će uvesti „veoma jasne" sankcije za veće prekršaje koji ugrožavaju nepristrasnost.

On je dodao da će u pojedinim slučajevima od zaposlenih biti zatraženo da deaktiviraju naloge na društvenim mrežama ukoliko žele da nastave da rade za BBC.

„Spreman sam da preduzmem disciplinske mere, uključujući i otkaz", rekao je Dejvi.

„Pravilnik za korišćenje društvenih mreža će svima jasno staviti do znanja gde su granice", rekao je i dodao: „A ako neko radi na BBC-ju, čini mi se da ne bi trebalo da se učlanjuje u političku partiju".

Nezavisna procena stanja nepristrasnosti je u toku

Kada je Dejvi u septembru nasledio Tonija Hola na mestu generalnog direktora, rekao je zaposlenima da se planira da „učvrsti nepristrasnost BBC-ja".

„Ako želite da budete kolumnista sa jakim ličnim mišljenjem ili aktivista na društvenim mrežama to je u redu, ali onda vam nije mesto na BBC-ju", istakao je Dejvi.

Pre nekoliko meseci, BBC je pokrenuo nezavisnu procenu nepristrasnosti na društvenim mrežama.

Na čelu tima koji obavlja procenu je profesor Ričard Sembruk, bivši direktor svetskog BBC servisa vesti i aktuelni šef odseka za novinarstvo na Univderzitetu u Kardifu.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Zlatne vize: Šta predstavljaju i zašto su kontroverzne

Više od 60 zemalja nudi programe „zlatne vize” koji stranim ulagačima omogućavaju dobijanje prebivališta ili čak državljanstva po ubrzanom postupku. Za mnoge koji podnose zahtev to je prilika za početak novog života, ali problem ovakvih programa su korupcija i cene nekretnina.