Dart Vejder i Ratovi zvezda: Glumac Dejv Praus preminuo u 85. godini

The former bodybuilder was also given an MBE for his long-running role as the Green Cross Code Man.
Dave Prowse
BBC

Dejv Praus, nekadašnji bodibilder iz Bristola najpoznatiji po ulozi Darta Vejdera u filmskoj trilogiji Ratovi zvezda, preminuo je u 85. Godini.

Praus je izabran da glumi Vejdera jer je bio fizički dominantna ličnost, ali je glas ovom čuvenom filmskom negativcu dao Džejms Erl Džouns.

„Neka sila uvek bude sa njim", rekao je Tomas Bouington, Prausov dugogodišnji agent.

„Iako je bio poznat kao čovek koji je glumio mnoga čudovišta - za sve nas koji smo radili sa njim - bio je heroj", dodao je on.

Bouington je kazao da je Praus preminuo posle kraće bolesti i istakao da je to „veliki gubitak za miliona obožavalaca širom sveta".

Upečatljiva pojava

Prausova glumačka karijera trajala je pola veka, ali uloga Darta Vejdera ga je proslavila na svetskom nivou.

Ipak zbog jakog akcenta karakterističnog za zapadni deo Engleske njegov glas nije odgovorao holivudskim zahtevima, pa je odlučeno da „pomogne" Erl Džons.

Ipak, kako je bio visok 198 centimetara, Praus je zaista predstavljao figuru koja privlači pažnju tokom snimanja svih filmova trilogije Ratovi zvezda.

Dok se u mladosti bavio bodibildingom navodno je postao i blizak prijatelj sa rivalima Arnoldom Švarcenegerom i Luom Ferinom.

I pre nego što je počeo da se bavi glumom, Praus je imao neke uspehe u Holivudu, pošto je pomagao Kristoferu Rivu da se fizički spremi za zahtevnu ulogu Supermena.

Praus je glumio u poznatim serijama Svetac i Doktor Hu, a ulogu bodibildera tumačio je u filmu Paklena pomorandža Stenlija Kjubrika.

Upravo u tom filmu ga je zapazio Džordž Lukas i pozvao ga na audiciji za Ratove zvezda.

Praus je vežbao za dve uloge na audiciji - Darta Vejdera i Čubake.

U jednom intervjuu za BBC rekao da je da je odabrao Vejdera pre Čubake, jer ljudi „uvek pamte negativce".

Prowse playing the Green Cross Code Man
PA Media

Posle uspeha Ratova zvezda postao je redovan posetilac brojnih skupova koje su organizovali ljubitelji Ratova zvezda i oni su ga mnogi voleli.

Ipak, prema nezvaničim informacijama, 2010. se posvađao sa Lukasom posle čega mu je zabranjeno da se pojavljuje na konvencijama.

Godine 2011. objavljena je njegova autobiografija Pravo iz usta Sile (Straight from the Force's Mouth).


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC