Nemačka, politika i Angela Merkel: Armin Lašet izabran za vođu CDU

Centristički kandidat Lašet sada ima dobre šanse da nasledi Angelu Merkel i na poziciji kancelara Nemačke.
Armin Laschet at CDU conference
Reuters

Centrista Armin Lašet izabran je na čelo nemačke Hrišćansko-demokratske unije (CDU), stranku kancelarke Angele Merkel.

Lašet, premijer Severne Rajne-Vestfalije, pobedio je dvojicu suparnika na virtuelnoj stranačkoj konferenciji u subotu.

On sada ima dobre šanse da nasledi Merkel i na poziciji kancelara Nemačke, kada se ona povuče u septembru, nakon 16 godina provedenih na toj funkciji.

CDU i njena sestrinska stranka CSU će na proleće odlučiti ko će biti njihov kandidat za kancelara na septembarskim izborima.

Ko je Armin Lašet?

Popularni premijer najveće nemačke pokrajine poznat je po tome što sa zadovoljstvom učestvuje u tradicionalnim karnivalskim svečanostima.

On se predstavljao kao kandidat kontinuteta i važio je za favorita same Angele Merkel.

Branio je njenu politiku tokom izbegličke krize 2015. godine i poznat je po liberalnim stavovima, posvećenosti Evropskoj uniji i sposobnosti da se približi imigrantskim zajednicama.

Njegov poziv za popuštanje zaštitnih mera za suzbijanje Kovida-19 prošlog proleća iznenadio je mnoge i, prema navodima medija, razbesneo kancelarku Merkel.

Od tada je Lašet promenio stav po tom pitanju i radio na tome da popravi štetu koju je načinio sopstvenom političkom kredibilitetu.

Političku klimu u Nemačkoj dodatno je promenila pandemija korona virusa, koja je zakomplikovala i usporila potragu za naslednikom Angele Merkel.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC