Španija i seksualna industrija: Premijer obećava zabranu prostitucije

Ujedinjene nacije procenjuju da je španska seksualna industrija postala vredna 3,7 milijardi evra, od kada je dekriminalizovana 1995.
Španski premijer Pedro Sančez prilikom obraćanja na partijskoj konferenciji u Valensiji.
Getty Images
Španski premijer Pedro Sančez prilikom obraćanja na partijskoj konferenciji u Valensiji.

Španski premijer Pedro Sančes obećao je da će prostituciju proglasiti nezakonitom.

Obraćajući se pristalicama na kraju trodnevnog kongresa Socijalističke partije u Valensiji, Sančez je rekao da prostitucija „porobljava" žene.

Prostitucija je dekriminalizovana u Španiji 1995, a 2016. godine Ujedinjene nacije (UN) su procenile da je seksualna industrija u zemlji vredna 3,7 milijardi evra.

Istraživanje iz 2009. godine pokazalo je da je jedan od tri muškarca u Španiji platio za seksualne usluge.

Drugi izveštaj objavljen iste godine ukazuje da bi ta brojka mogla dostići čak 39 odsto, dok se u istraživanju UN-a iz 2011. godine Španija navodi kao treći najveći centar za prostituciju u svetu, iza Tajlanda i Portorika.

Prostitucija u Španiji trenutno nije regulisana i ne postoje kazne za one koji svojevoljno nude plaćene seksualne usluge, sve dok se to ne dešava u javnom prostoru.

Međutim, podvođenje ili posredovanje između seksualnih radnica i potencijalnog klijenta je nezakonito.

Seksualna industrija je doživela procvat od kako je dekriminalizovana i procenjuje se da oko 300.000 žena rade kao prostitutke u Španiji.

Sančezova stranka je 2019. godine u izbornom manifestu obećala da će prostituciju učiniti nezakonitom, na šta se posmatralo kao potez za privlačenje žena da glasaju.

Prostitucija je u manifestu nazvana „jednim od najokrutnijih aspekata feminizacije siromaštva i jednim od najgorih oblika nasilja nad ženama".

Međutim, dve godine posle izbora, još nije donet nijedan zakon.

Pristalice trenutnog sistema u Španiji kažu da je dekriminalizacija donela ogromne koristi ženama koje se bave ovim poslom i učinilo im život bezbednijim.

Ipak, poslednjih godina počela je da se javlja zabrinutost zbog opasnosti da žene postanu žrtve trgovine ljudima i naterane da se bave prostitucijom.

Španska policija je 2017. identifikovala 13.000 žena prilikom racija usmerenih na razbijanje lanaca trgovine ljudima i navela da je najmanje 80 odsto njih eksploatisano protiv njihove volje.


Pogledajte video: Unutar jednog od najvećih legalnih bordela na svetu


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Moj stav

    18.10.2021 14:08
    /
    U Spaniji se zove prostitucija a kod nas ima više naziva : bunga-bunga zurka, parovi na happy tv , farma , poslovna pratnja......pravi švedski sto za različite ukuse konzumenata

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Da li se ukrajinski operativci bore protiv ruskog Vagnera u sudanskom ratu

Na internetu su se pojavili snimci na kojima se navodno vidi kako ukrajinski operativci saslušavaju ruske plaćenike u Sudanu, dok neki medijski izveštaji sugerišu da bi Ukrajina mogla da učestvuje u sudanskom građanskom ratu. Da li se Ukrajina bori protiv ruske grupe Vagner u Africi uprkos tekućem ratu na vlastitoj teritoriji?