Ženska prava i istorija: Ko je bila Roza Luksemburg i zašto je važna i danas

Književnica i aktivistkinja Roza Luksemburg ubijena je pre 100 godina. Kejt Evans, karikaturista i biografkinja Roze Luksemburg, govori nam zašto je ona i danas važna.
Black and white portrait of Rosa Luxemburg
Getty Images

Prošlo je više od 100 godina otkako je spisateljica, filozofkinja i antiratna aktivistkinja Roza Luksemburg ubijena u 47. godini.

Ubili su je frajkori - desničarska paravojna formacija nastala u društvenim i političkim previranjima posle završetka Prvog svetskog rata.

Njena zaostavština je tolika da je u januaru 2019. godine samo u Nemačkoj na ulice izašlo hiljade ljudi da joj odaju poštu.

Ali šta je to kod nje što i dalje inspiriše mlađe generacije?

Biografi tvrde da je to njena neumorna želja da dovodi u pitanje one na vlasti - njen borbeni rad protiv političke dogme, društvene nejednakosti, seksizma i diskriminacije protiv invaliditeta učinili su njeno nasleđe živim i svežim.

Upravo je tim stavom stekla neprijatelje i na desnici i na levici političkog spektra.

Berlin's radical leftist activists march to Friedrichsfelde cemetery to commemorate the 100th anniversary of the murder of Rosa Luxemburg and Karl Liebknecht on January 13, 2019 in Berlin, Germany.
Getty Images
Čak i 100 godina kasnije, Roza Luksemburg se i dalje slavi na ulicama Berlina (2019)

Još od samih početaka, Roza Luksemburg, rođena u martu 1871. godine, isticala se u veštini ignorisanja prevage koja ne ide u njenu korist i stalnog preispitivanja statusa kvo.

U javnom životu nailazila je na mnoge prepreke. Šepala je od rođenja u vreme kad se na fizički invaliditet gledalo sa visine, a kao Jevrejka bila je i te kako tretirana kao građanka drugog reda u Poljskoj pod okupacijom Rusije.

A opet, uprkos tim preprekama, postala je jedna od retkih žena u to vreme koja je stekla doktorat na Univerzitetu u Cirihu, u Švajcarskoj.

Tokom čitavog života, Luksemburg je mnogo puta završavala u zatvoru zbog vlastitih ideja - kao što je protivljenje Prvom svetskom ratu - i iako ju je inspirisao marksizam, nije imala problema da bude jedna od njegovih najglasnijih kritičarki.

Berlin: Flowers at Rosa Luxemburg memorial
Getty Images
Danas se u Berlini nalazi spomenik na mestu na kom je Roza Luksemburg upucana u glavu u bačena u kanal, verovatno još živa

Doživljava se i kao svetionik pokreta oslobođenja žena, iako se u svoje vreme sama Luksemburg nikada do kraja nije identifikovala sa feminističkim pokretom.

Kejt Evans, autorka i ilustratorka Crvene roze, grafičke biografije Roze Luksemburg, priča nam njenu priču, služeći se vlastitim rečima Roze Luksemburg:

1. „Želim da opteretim savest imućnih svom patnjom i svim skrivenim, gorkim suzama."

Cartoon of Rosa as a child, engraving the quote "I want to burden the conscience of the affluent with all the suffering and all the hidden, bitter tears" on her school desk
Kate Evans
Roza je pokazala da nikad niste suviše mladi da biste počeli da se borite protiv nejednakosti

Kao učenica u Varšavi 1880-tih, Roza Luksemburg je prvi put digla glas protiv nejednakosti i ljudske patnje.

2. „Kapitalizam je sklon da obavije čitavu planetu... a opet ne može da stoji sam za sebe; potrebni su mu drugi ekonomski medijumi kao njegovo tlo"

Rosa Luxemburg writing, sitting next to a globe
Kate Evans
Kapitalizam je sklon da obavije čitavu planetu i da iskoreni sve druge ekonomije, ne tolerišući nijednog rivala kraj sebe. A opet ne može da stoji sam za sebe; potrebni su mu drugi ekonomski medijumi kao njegovo tlo - Roza Luksemburg

Studirala je za doktorat iz ekonomije.

Doktorka Luksemburg tvrdila je da je kapitalizam fundamentalno nestabilan i sklon krizama, i predvidela je neke od uzroka koji su doveli do onoga što danas nazivamo finansijskom krizom iz 2008. godine.

3. „Socijalizam ili varvarizam"

Cartoon drawing of Rosa Luxemburg saying "Socialism or barbarism"
Kate Evans

Čvrsto je verovala da kad je kapitalizam u krizi, postoji jedno veoma prosto rešenje - socijalističko društvo uvek je bolje od haosa i surovosti za koje je okrivljavala razuzdani kapitalizam.

4. „Samo direktna masovna akcija može da dovede do promene!"

Cartoon of Rosa Luxemburg at a political rally
Kate Evans

Doktorka Luksemburg je bila pristalica socijalističke revolucije i podsticala je ljude da se izdignu i preuzmu kontrolu nad vlastitim životima.

5. „Sloboda samo za sledbenike jedne partije nije nikakva sloboda. Sloboda je uvek i isključivo sloboda za one koji misle drugačije."

Rosa Luxemburg cartoon
Kate Evans

Ali bila je i demokrata. Verovala je u slobodu štampe i slobodu okupljanja, i po tim pitanjima se nije slagala sa Lenjinom.

6. „...da poseje smrt i razaranje."

Rosa Luxemburg writing against colonialism
Kate Evans
Šećerni kartel američkog Senata poslao je top za topom, ratni brod za ratnim brodom, milione za milionima zlatnih dolara na Kubu, da poseje smrt i razaranje

Roza Luksemburg je bila žestoki protivnik imperijalizma.

7. „Rat je metodično, organizovano, masovno ubistvo"

Rosa Luxemburg allegorical illustration - depicting the disasters of the war
Kate Evans

Borila se protiv Prvog svetskog rata - zbog čega je završila u zatvoru - i verovala je da je generalima odgovornim za njega trebalo da se sudi za ratne zločine.

8. „Sa svakom muvom koju neko bezobzirno spljeska i zgnječi, čitavom svetu dođe kraj"

Rosa Luxemburg cartoon
Kate Evans
Sa svakom muvom koju neko bezobzirno spljeska i zgnječi, čitavom svetu dođe kraj. U prelamajućem oku sićušne muve, isto je kao da je smak sveta uništio sav život

Njeno poštovanje prema životu protezalo se i na životinjsko carstvo. Dok je bila u zatvoru, hranila je ose u ćeliji od svog sledovanja džema.

9. Ne koristite izgovore i borite se da promenite svet

Rosa Luxemburg cartoon, when she was in jail
Kate Evans

Uprkos tome što je bila diskriminisana kao žena, izbeglica, Jevrejka i neko sa fizičkim invaliditetom, Roza Luksemburg je postala cenjena i uspešna akademska teoretičarka, novinarka i urednica - da ne pominjemo beskompromisna socijalistička revolucionarka.

Sve slike iz Crvene Roze Kejt Evans, i izdanju Verso buksa, 2015.


Možda će vas zanimati i ovaj video: Pravnice koje imaju jednu misiju - da oslobode zatvorenike u Nigeriji


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • dejana

    16.01.2022 11:03
    Pa sad...
    Rođena je u izuzetno imućnoj porodici, gde je deda bio trgovački tajkun... Što je lako i prijatno kupati se u parama (koje su drugi stekli), i pametovati kako bi ostale žene trebalo da žive...
  • Hm

    16.01.2022 07:01
    “Ne veruj Danajcina ni…”
    Ono kad Englezi napišu orosocijalistički tekst… Poske čitanja ostaje sličan osećaj kao posle gledanja serijala CNN spotova za srpske velikane “Vi ste svet”… Dajte vi jedan objektivan člansk o Djokoviću, pa da i poverujemo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC