Tenis i Australijan open: Organizatori tražili od gledalaca da skinu majice sa imenom kineske teniserke

Organizatori Australijan opena tražili su od gledalaca da skinu majicu na kojoj se bilo ispisano ime kineske igračice.
Peng Shuai of China in action against Daria Kasatkina of Russia during women's singles first round match 2019 China Open - Day 1 on September 28, 2019 in Beijing, China
Getty Images
Kineska teniserk Peng Šuej najpre je objavila da ju je visoki kineski zvaničnik seksualno napao, da bi potom povukla tu objavu, a potom je i opovrgla samu sebe

Obezbeđenje teniskog turnira Australijan open zatražilo je od nekih gledalaca na tribinama da skinu majice sa natpisom „Gde je Peng Šuej?", posvećeno kineskoj teniserki koja je nedavno optužila visokog zvaničnika u Kini da ju je silovao, da bi potom samu sebe poprekla.

Kada je Peng Šuej na nekoliko nedelja nestala iz javnosti među prvima je zabrinutost za nju izrazio prvi reket sveta Novak Đoković, koji je onemogućen da igra na Australijan openu zbog, kako su obrazložile australijske vlasti, mogućeg uticaja na ljude da se ne vakcinišu.

Penzionisana teniska zvezda Martina Navratilova osudila je odluku organizatora Australijan opena da zabrane majice sa podrškom kineskoj teniserki Peng Šuej.

Nekoliko nedelja pošto je u novembru optužila jednog visokog kineskog zvaničnika za nedolično seksualno ponašanje, Peng je nestala.

Međutim, posle nekoliko nedelja se pojavila, ali mnogi su i dalje zabrinuti za nju, posebno Ženska teniska asocijacija.

Tenis Australija, organizaciono telo iza Australijan opena, saopštio je da je bezbednost Peng Šuej ostala njihova „primarna briga", ali je branio odluku da zapleni majice i transparent.

„Prema našim uslovima za ulazak na tribine, ne dozvoljavamo odeću, transparente ili natpise koji su komercijalni ili politički", navodi se u saopštenju.

Bivša najbolja teniserka sveta, Martina Navratilova u tvitu je tu odluku nazvala „patetičnom".


Francuski teniser Nikolas Mau takođe je osudio organizatore, navodeći da su poklekli pod pritiskom velikih kineskih sponzora.

Na sajtu Australijan opena, dve kineske kompanije navedene su kao neki od vodećih partnera.

„Šta se dešava!? Kakav nedostatak hrabrosti! Šta bi bilo da nemate kineske sponzore?", napisao je Mau na Tviteru.

Sofi Meknil iz australijskog ogranka međunarodne grupe za ljudska prava Hjuman Rajts Voč, nazvala je odluku Tenis Australija kao „ne kul" i pozvala druge tenisere na turniru da skrenu pažnju na Peng Šuej.


Tenis Australjia nije jedino telo koje ima odredbe i uslove koji regulišu odeću i ponašanje gledalaca.

Organizaciono telo engleskog Vimbldona zabranjuje „sve predmete ili odeću sa izraženim političkim, neprihvatljivim ili uvredljivim porukama".

Peng (35), jedna od najboljih kineskih teniserki, ranije ovog meseca napisala je objavu od 1.600 reči na kineskoj društvenoj mreži Veibo, iznevši optužbe protiv 75-godišnjeg bivšeg vicepremijera.

Bivša najbolja teniserka sveta u dublu navela je da je bila prisiljena na seksualni odnos sa Žangom.

Sedamdesetpetogodišnji Žang je od 2013. do 2018. bio vicepremijer Kine, kao i blizak saradnik kineskog predsednika Sija Đinpinga.

Žang nije odgovorio na tvrdnje teniserke.

Njena objava je kasnije uklonjena sa sajta, a svako pominjanje nje na društvenoj mreži je izbrisano.

Potom je tri nedelje niko nije ni čuo, ni video.

Nestanak je izazvao talas opšte zabrinutosti u međunarodnoj teniskoj zajednici, navijačima i grupama za ljudska prava.

Pojavila se nedeljama kasnije.

Najpre je onlajn razgovarala sa predsednikom Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomasom Bahom.

Bila je nasmejana i raspoložena.

„Objasnila je da je bezbedna i dobro, da živi u njenom domu u Pekingu, ali da bi volela da se njena privatnost poštuje u ovom trenutku", saopšteno je iz MOK-a.

Šef VTA Stiv Sajmon, međutim, izrazio je sumnju da je Peng govorila slobodno.

Kina je ljutito reagovala na interesovanje sveta, posebno posle skeptične reakcije na razgovor sa predsednikom MOK-a - kao i niza fotografija i video snimaka koji, kako kažu u Pekingu, pokazuju da je sve u redu sa teniserkom.

VTA je saopštila da je video razgovor „nedovoljan dokaz" da je kineska teniserka slobodna i bezbedna.

U decembru, u njenom prvom intervjuu za medije posle oog slučaja, Peng Šuej je negirala da je iznosila bilo kakve optužbe za seksualni napad.

Ona je tada rekla da je bilo „mnogo nesporazuma" oko njene objave na društvenim mrežama.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Talibanka

    24.01.2022 09:57
    Nema šale sa Kinom. Ne shvataju da malo treba da Kina postane vodeća sila. Jasno je da su joj zapretili, verovatno i njenoj porodici.
  • Dragan

    24.01.2022 09:24
    Ah
    Kinu izolovati sportski, ekonomski od ostatka sveta.Doneli nam virus, nemaštinu,smeće.
  • igor_t

    24.01.2022 08:48
    Demokratija vazi dok se pare ne umesaju. Poznato je da Australija i Kina imaju ogromnu ekonomsku saradnju, odnosno da Australija mnogo zavisi od Kine, tako a ako komunisticka braca narede, ima i gace da skidaju na terenu a ne majce na tribinama.
    Sramota.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC