Rusija, Ukrajina i ekonomija: Nemačka će zabraniti uvoz ruske nafte do kraja godine

Nemačka trenutno dobija četvrtinu potrebnih količina nafte i 40 odsto gasa iz Rusije.
Man refueling a car with gasoline
Getty Images

Nemačka je saopštila da će prestati da uvozi naftu iz Rusije do kraja godine.

„Prepolovićemo uvoz nafte do leta i bićemo na nuli do kraja godine, a onda ćemo isto učiniti i sa gasom", rekla je nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok.

Nemačka trenutno od Rusije kupuje četvrtinu potrebnih količina nafte i 40 odsto gasa.

Nemački energetski stručnjaci su upozorili da bi zemlja mogla da se suoči sa recesijom ako bi uvoz bio odmah prekinut.

SAD su već zabranile uvoz ruske nafte, dok Velika Britanija planira da ga postepeno ukine do kraja godine.

Eveopska unija je saopštila da će preći na alternativno snabdevanje i učiniti Evropu nezavisnom od ruske energije „znatno pre 2030. godine".

Berbok je rekla da će slediti „evropske korake" u postepenom ukidanju uvoza nafte i gasa.

„Naš zajednički nastup je naša zajednička snaga", dodala je ona.

Kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, Nemačka je već zaustavila otvaranje velikog gasovoda sa Rusijom - Severni tok 2.

Odakle EU nabavlja gas
BBC

„Što je brže moguće"

Ranije ove nedelje, nemački ekonomski stručnjaci upozorili su da bi trenutno zaustavljanje uvoza energenata iz Rusije izazvalo oštru recesiju u najvećoj evropskoj ekonomiji.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski kritikovao je neke evropske zemlje, a posebno Nemačku, zbog toga što nisu ograničile uvoz ruskih energenata, poput SAD i Velike Britanije.

Nemački ministar finansija Kristijan Lindner rekao je za BBC da njegova zemlja radi „što je brže moguće" da bi na snagu stavila embargo na uvoz nafte i gasa iz Rusije.

On je rekao da bi trenutni energetski embargo mogao dovesti do gašenja nemačke industrije, posebno proizvođača automobila.

Lindner kaže da je cilj Nemačke bio da sprovede sankcije „koje su njega (ruskog predsednika Vladimira Putina) više ugrozile nego Evropljane i naše jedinstveno tržište".

„Ne plašim se ekonomskih gubitaka (zbog kupovine manje ruske energenata).

„Plašim se ovog scenarija - ako morate da zaustavite snabdevanje za kompletnu proizvodnu liniju, to uzrokuje više od ekonomskih troškova", rekao je Lindner za BBC.

On kaže da je Rusija odgovorna za mnoga privredna i geopolitička pitanja koja pogađaju svetsku ekonomiju - inflaciju, krizu hrane i ozbiljnu dužničku krizu u zemljama u razvoju.

Rekao je i da su prethodne nemačke vlade „pogrešno izračunale" zavisnost zemlje od ruskih energenata.

„To su bile strateški pogrešne procene nemačkih vlada u poslednje dve decenije, a sada moramo da radimo na energetskoj diversifikaciji".

Ministar finansija kaže i da je „pogrešna" računica Vladimira Putina da će Nemačka i dalje biti zavisna od ruskih energenata.

Oko 60 odsto celokupnog ruskog izvoza nafte ide u Evropu, a još 20 odsto u Kinu.

Nemački ministar: „Hajde da nerviramo Putina"

Ministar ekonomije Robert Habek pozvao je pre nekoliko dana Nemce da smanje potrošnju energije i prestanu da koriste automobile kako bi se njihova zemlja odvikla od ruske nafte i gasa.

„Ako biste mogli da se vozite vozom ili biciklom za uskršnje praznike, to bi bilo dobro iz više razloga: prija vašim novčanicima i nervira Putina", rekao je Habek, koji je i kopredsednik partije Zelenih.

On je rekao i da bi time svaki Nemac mogao da utiče da se za 10 odsto smanji oslanjanje zemlje na energente iz Rusije.

Još jedna mera uštede, prema Habeku, bilo bi i smanjenje grejanja u stanovima i kućama.

To možda nije prijatno, ali niko se neće smrznuti, dodao je.

Habek je rekao i da bi poslodavci trebalo da razmotre mogućnost da zaposlenima dozvole da rade od kuće jedan ili dva dana nedeljno, kao tokom pandemije korona virusa.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviterui Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Djuro

    21.04.2022 11:26
    Tupivoda
    Vidim da ima vrlo smislenih komentara. Koji nisu ni procitali clanak niti znaju kakva je struktura snabdevanja premda je prilicno jasno vec i sa slike, ne moraju se citati tolika slova i tolike reci.
    Ako je ekonomija gradjena na partnerstvu i to prilicno prisnom 20-30 godina a mozda i duze, treba vremena da se to promeni. I to sto se to desava, tj. desice se za 10 meseci je nesto sto je prilicno velik doprinos. Da se desi da putin zavrne sve sada, odmah, bilo bi potresa ali ne bi niko zbog toga jako propatio. Politicari pokusavaju da nacionalne gubitke svedu na minimum, to je sve. To je ta racionalnost koja ocigledno ovde ostrascenim rusofilima i mrziocima civilizacije uvek smeta.
  • Boban

    20.04.2022 22:06
    A sto ne zabrani odmah?
  • Uroš

    20.04.2022 20:56
    Naravno
    Nema komentara na tekst. Pošto se ista stvar opet provlači, da bolje zapamtimo ili da bi nas ubedili.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Šta je Mosad, izraelska obaveštajna služba?

Ako je Izrael zaista odgovoran za eksplozije u Libanu, ovo spada među njegove najneočekivanije i najuticajnije operacije, osveživši uspomene na misije iz prošlosti pripisivane Izraelu, a posebno njegovoj nacionalnoj obaveštajnoj službi Mosadu.

Pejdžeri: Kako rade i ko ih danas koristi

Otkako su mobilni telefoni preuzeli primat, sve se ređe viđaju crne spravice sa malim ekranima, ali nisu stvar prošlosti. I dalje su vrlo korisni u hitnim slučajevima, jer su robusniji i pokrivenost im je daleko bolja od interneta i mobilnih mreža.