Finale Evrovizije: Šta očekivati i čemu nas uči istorija takmičenja

Iako se konačan ishod ne može predvideti - neke stvari je moguće
Konstrakta tokom probe za veliko finale u Torinu
REUTERS/YARA NARDI
Konstrakta tokom probe za veliko finale u Torinu

Dok ljubitelji Evrovizije s nestrpljenjem iščekuju početak velikog finala u Torinu, kladionice najveće šanse daju ukrajinskom Kaluša orkestru, među viđenima za pobedu su i Italija, Švedska i Britanija, dok publika sa Balkana na kraju želi da čuje ime još jednog favorita - Konstrakte, predstavnice Srbije.

Jedno je sigurno, pesma In Corpore Sano, muzičarke Ane Đurić, nikoga nije ostavila ravnodušnim.

Od začuđenih komentara i ocena da nema smisla, preko dubinskih analiza umetničkog performansa, intrigantnih stihova o kosi Megan Markl i problemima sa jetrom i slezinom, do upečatljivog scenskog nastupa koji je brzo postao viralan i, pokazalo se, odličan je materijal za mimove.

Tokom Konstraktinog puta do finala, poruke pesme da „umetnica mora biti zdrava" postala je jasnija i publici van Balkana.

Đurić je pred kvalifikaciono takmičenje u Beogradu rekla da se pesma bavi odnosom prema zdravlju, uz mnogo „pratećeg sadržaja" - poput konzumerskog pristupa zdravlju, straha od bolesti, ali i problemima zdravstvene zaštite.

I beogradska i evropska publika su rekle svoje, i Konstrakta je u finalu - ali da li je sve to dovljno za pobedu?

Ako brojimo preglede na Jutjubu, nastup predstavnice Srbije je drugi najpopularniji tokom prve dve večeri takmičenja, sa trenutno 2.7 miliona pregleda.

Kaluša orkestar, bend iz Ukrajine koji je ujedno i favorit kladionica, na prvom je mestu sa 4.8 miliona pregleda.

Njihova numera „Stefanija" nastala je kao posveta majci jednog od članova grupe, ali od početka rata u Ukrajini mnogim Ukrajincima predstavlja himnu o slobodi za koju se bore.

Zbog ratnog stanja, većina muškaraca ne sme da napusti zemlju, ali bend je dobio specijalnu dozvolu da putuje u Torino i takmiči se na Evroviziji.

Članovi Kaluš orkestra dobili su specijalnu dozvolu da napuste Ukrajinu kako bi nastupili na Pesmi Evrovizije, jer muškarci imaju obavezu da ostanu u zemlji i bore se u ratu
Reuters/Yara Nardi
Članovi Kaluš orkestra dobili su specijalnu dozvolu da napuste Ukrajinu kako bi nastupili na Pesmi Evrovizije, jer muškarci imaju obavezu da ostanu u zemlji i bore se u ratu

Jedno od pitanja je i da li Italija može da ponovi prošlogodišnji uspeh.

Iako je rok grupa Maneskin, inspirisala veliki broj loših kopija na ovogodišnjem takmičenju - od kojih je većina izbačena u polufinalnu - Italija je krenula u drugom pravcu.

Ovog puta će se takmičiti ljubavnom baladom, koju u duetu izvode dve pop zvezde Mahmuda i Blanka, i koja govori o strahu od toga da te ljudi smatraju neadekvatnim, bez obzira na pol, identitet ili seksualnost.

A ljubitelje tvrđeg italijanskog zvuka sigurno raduje večerašnji nastup grupe Maneskin, kojima je pobeda na prošlogodišnjoj Evroviziji preokrenula muzičku karijeru.

Måneskin
Getty Images
Članovi grupe Maneskin tokom proslave prošlogodišnje pobede

Postali su globalni fenomen, imali turneju sa Rolingstonsima, osvojili su MTV nagradu a njihov hit singl Beggin strimovan je milijardu puta.

„Koliko sam noći provela u sopstvenom krevetu prošle godine? Možda 10", rekla je uz osmeh basistkinja grupe Viktorija De Angelis.

Šveđanka Komelija Džejkbos, koja je ostavila očigledan utisak na publiku, ali i kladionice koje je visoko kotiraju, peva o raskidu i želji da je bar još jednom čvrsto zagrli pre nego što ode u pesmi Hold Me Closer.

A kubansko-španska pevačica Šanel, mogla je umesto na bini da bude na velikom platnu.

Pre dve godine bila je na listi za ulogu Anite u rimejku Priče sa Zapadne strane Stivena Spilberga, ali ono što je filmska industrija izgubila dobila je Evrovizija.

Njena pop pesma SloMo, pisana je za Dženifer Lopez, a plesna tačka dostojna same Lopez, osvojila je srca publike, i španskoj predstavnici veće šanse za pobedu.

Konačan ishod je, naravno, nemoguće predvideti - u finalu učestvuju predstavnici 25 zemalja - a istorija Evrovizije puna je obrta i neočekivanih pobednika, kao i žustrih rasprava na tu temu.

Ove godine jedna od tema za raspravu bilo je i ispadanje Irske u polufinalu - zemlje koja broji najviše pobeda na ovom muzičkom takmičenju, ukupno 7.

Ukoliko Švedska pobedi, imaće isti broj pobeda kao i Irska.

Koliko politika utiče na konačne rezultate takođe je jedna od čestih tema debate - i da, istina je da postoji tradicija „komšijskog" glasanja za zemlje susede.

Rezultat takmičara određuju glasovi publike u kombinaciji sa glasovima žirija.

Ali stručnjaci za BBC na srpskom kažu da iako se može činiti da je tanka linija kada se politika umeša - kao i, recimo, na Olimpijskim igrama - Evrovizija je pre svega muzičko takmičenje i na kraju će kvalitet odlučiti.

Francuski voditelj Stefan Bern nedavno je otkrio kako je predsednik Francuske Makron pokušao da utiče na ishod prošlogodišnjeg finala, kada je predstavnica te zemlje na kraju osvojila druga mesto.

U poslednjih deset godina najuspešnije zemlje su Italija, Švedska i Rusija, kojoj je posle invazije te zemlje na Ukrajinu zabranjen nastup.

Iz regiona Balkana najviše uspeha do sada imala je Srbija - pobedu, drugo i treće mesto kao samostalna država, dok sve bivše jugoslovenske republike mogu sebi upisati po pobedu, kada je osvojena pod imenom nekada velike socijalističke zemlje.

Jugoslavija je imala dugu tradiciju na Evroviziji - od socijalističkog autsajdera do pobednika.

Ono čega sigurno neće nedostajati u Torinu je raznolika modna ponuda, jer nas istorija uči da možemo da očekujemo eleganciju, ali i šljokice, bisere, perje, hrabre frizure i boje.

Prošlogodišnje finale nas uči još nečemu - Evrovizija može u potpunosti preokrenuti karijeru pobednika i otvoriti vrata ka svetskoj sceni iz koje god zemlje da dolaze.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC