Kraljevska porodica: Princ Čarls primio kofer sa milion dolara u kešu, pokazuju izveštaji

Katarski šeik je dao dobrotvornu donaciju u skladu sa procedurama, saopštili su iz Klarens hausa.
The Prince of Wales at the Commonwealth heads of government meeting in Kigali, Rwanda
Getty Images
Novac je prosleđen humanitarnim organizacijama i sve procedure su poštovane, navode iz Klarens hausa

Britanski princ Čarls dobio je od bivšeg katarskog premijera kofer sa milion evra u gotovini, piše list Sandej tajms.

List navodi da je ovo jedna od tri novčane donacije šeika Hamada bin Jasima u ukupnom iznosu od tri miliona evra.

Iz Klarens hausa, palate gde živi princ Čarls, rečeno je da su donacije šeika odmah prosleđene jednoj od prinčevih dobrotvornih organizacija i da su poštovane sve procedure.

Nema indicija da su isplate bile nezakonite.

Prema pisanju Sandej tajmsa, princ Čarls je lično primio tri novčana davanja od bivšeg premijera između 2011. i 2015. godine.

Tvrdi se da je jednom prilikom novac predat u torbi na sastanku u Klarens hausu.

Novine su izvestile i da je novac bio u torbama robne kuće Fortnam end Mejson.

U saopštenju Klarens haus se navodi da su „dobrotvorne donacije dobijene od šeika Hamada bin Jasima odmah prosleđene jednoj od prinčevih dobrotvornih organizacija, koja je izvršila odgovarajuću provere i uverila nas da su poštovane svi potrebne procedure".

Sredstva je primio Dobrotvorni fond princa od Velsa, čiji je cilj da „menja živote i izgradi održive zajednice", dodeljivanjem pomoći za projekte u oblastima kao što su ekologija, obrazovanje, zdravstvo i socijalna inkluzija.

Fond je rekao Sandej tajmsu da su poverenici zaključili da je davalac kredibilan i da su njegovi revizori potpisali donaciju.

Uplate dobrotvornim organizacijama princa Čarlsa bile su pod lupom poslednjih meseci posle navoda da je jedna od njih ponudila pomoć Saudijcu koji je davao pomoć u dobijanju britanskih papira i državljanstva.

Londonska policija saopštila je ranije ove godine da istražuje tvrdnje o prinčevoj fondaciji prema Zakonu o časti (sprečavanju zloupotreba) iz 1925. godine.

Iz Fonda su saopštili da su spremni da u potpunosti da sarađuju.

Klarens Haus je rekao da princ Čarls nije znao za navodnu ponudu privilegija ili državljanstva zbog donacija njegovim dobrotvornim organizacijama.

Majkl Foset, bivši prinčev sobar i izvršni direktor fondacije, podneo je ostavku u novembru, pošto je optužen da je milijarderu Mahfuzu Mareju Mubaraku bin Mahfuzu ponudio titulu viteza u zamenu za dobrotvorne donacije.


Možda će vas zanimati i ova priča


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC