Društvene mreže i biznis: Ilon Mask povlači ponudu za kupovinu Tvitera

Tviter je saopštio da će učiniti sve da dođe do prodaje, što znači da je moguća duga i teška pravna bitka.
Elon Musk
Getty Images

Ilon Mask traži način da povuče ponudu od 44 milijardi dolara za kupovinu Tvitera zbog navodnih prekršaja u uredbama dogovora o kupovini.

Mask je rekao da Tviter nije dao dovoljno podataka o broju lažnih i bot naloga koje je od njih tražio.

Međutim, čelnici društvene mreže Tviter saopštili su da će iskoristiti dostupna pravna sredstva kako bi osigurali da se ponuda koju je Mask dao realizuje.

„Odbor Tvitera je posvećen zaključivanju transakcije po ceni i uslovima koji su dogovoreni sa gospodinom Maskom", napisao je rukovodilac Tvitera Bret Tejlor na ovoj društvenoj mreži.

Ove vesti samo su poslednji preokret u sagi o prodaji Tvitera, koja traje od kada je Mask, najbogatiji čovek na svetu, odlučio da kupi društvenu mrežu u aprilu.

Najava Tvitera da će učiniti sve da dođe do prodaje znači da je moguća duga i teška pravna bitka.

Dosadašnji dogovor između Maska i Tvitera podrazumeva kaznu od milijardu dolara ukoliko dođe do prekida.

Svađa zbog lažnih naloga

Mask je u maju saopštio da je dogovor o kupovini „na čekanju" dok ne dobije podatke o broju lažnih naloga na Tviteru.

Milijarder je tražio dokaze za tvrdnju čelnika Tvitera da lažni i bot nalozi na ovoj mreži čine svega pet odsto ukupnih korisnika.

U pismu, koje je Maskov advokat podneo američkoj Komisiji za hartije od vrednosti, piše da Tviter nije uspeo ili je odbio da da podatke o broju lažnih korisnika.

„Tviter je u nekim slučajevima ignorisao zahteve gospodina Maska, u nekim ih je odbio, i to iz razloga koji ne deluju opravdano. A u nekim slučajevima su tvrdili da su prihvatili zahtev, ali bi onda dali nepotpune ili neupotrebljive podatke", piše u pismu.

Lažni nalozi su napravljeni da bi širili informacije do velikog broja ljudi i uticali na način na koji se koristi platforma. Tviter je dva dana pre Maskove objave o povlačenju, objavio da dnevno uklanja oko milion lažnih naloga.

Mask veruje da bi lažni i bot nalozi mogli da čine 20 odsto svih naloga na Tviteru.

Akcije Tvitera opale su sedam odsto posle Maskovog saopštenja o povlačenju.


Analiza: Džejms Klajton, reporter iz oblasti tehnologije

Ilon Mask nedeljama pokušava da dobije podatke o broju aktivnih dnevnih korisnika Tvitera.

Tviter ima probleme sa botovima. Saopštili su da dnevno uklone milion lažnih naloga.

Mask tvrdi da želi da povuče ponudu o kupovini jer nije dobio informacije koje je tražio o broju lažnih naloga.

Međutim, Mask je već potpisao dogovor o kupovini i u ovom trenutku nije potpuno jasno da li može da se povuče. Moraće da dokaže da je Tviter prekršio dogovor.

Ima i drugih razloga zbog kojih Mask možda želi da se povuče.

U poslednjih nekoliko meseci, akcije velikih tehnoloških kompanija znatno su opale - da li j Mask ponudio previše para Tviteru?

Tu je i uticaj kupovine Tvitera na druge kompanije koje Mask poseduje. Akcije njegove kompanije Tesla značajno su opale otkada je saopštio da je zainteresovan za Tviter.

Maskovi stavovi o slobodi govora i načinu na koji bi Tviter trebalo da bude uređen u budućnosti, u zavisnosti od zakona svake zemlje, pomalo deluju naivno.

Da li je Mask zagrizao više nego što može da proguta?


Mask, za koga se veruje da je najbogatiji čovek na svetu, osnivač je kompanije Spejs Iks i kompanije koja proizvodi električne automobile Tesla.

Sebe opisuje kao „apsolutistu slobodnog govora" i obećao je da će promeniti pravila moderiranja sadržaja na Tviteru kada preuzme kompaniju.

Dugo je kritikovao uklanjanje pojedinih naloga sa Tvitera, poput naloga bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Rotkvarija

    09.07.2022 18:01
    Običan
    Balansero.
  • Janković Milan

    09.07.2022 13:25
    Šta bi Ilone Masče, jel zafalilo love? Ako je to razlog, zato postoje pravi prijatelji : ja ću dopuniti iznos do koliko ti treba, samo javi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC