Fudbal i Premijer liga: „Trulež, ponižavanje i mučnina" - da li je Mančester Junajted dotakao dno

Brentford je demolirao Mančester Junajted koji je vezao dva poraza na početku nove sezone Premijer lige.
Manchester United, Lisandro Martinez, Cristiano Ronaldo, Harry Maguire
Getty Images
Nešto je trulo na Old Trafordu

Ako je prošlonedeljni poraz kod kuće od Brajtona bio opomena za Mančester Junajted i njihovog novog trenera Erika ten Haga, onda je subotnji ponižavajući poraz od Brentforda upalio sve alarme.

Prvi meč na gostovanju Crvenih đavola, nadimak igrača slavnog kluba, u novoj sezoni Premijer završio se šamarom od 4:0, što Junajted ostavlja bez boda - i na dnu tabele - posle dve utakmice i očajničke potrage za rešenjima.

BBC-jev komentator Kris Saton veruje da je Junajted možda „dotakao dno", komentatorka Skaj sporta Karen Karni kaže da situacija „ne može da bude gora" po Ten Haga i njegove igrače, a bivši igrač Junajteda Geri Nevil smatra da vlasnici kluba ne čine ništa, već samo gledaju „kolektivni raspad".

„Ovo je apsolutni haos. Godine neuspeha, godine lošeg rukovođenja. Nedostaje vođstvo, a selekcija (u dovođenju igrača) je bila užasna.

„Biće potrebno vreme i neverovatna količina novca da se stvari isprave, i mnogo strpljenja navijača Mančester Junajteda. Klub je kilometrima daleko od mesta gde želi da bude", kaže bivši engleski reprezentativac Alan Širer za BBC.

Dakle, koliko je loša situacija na Old Trafordu?

Poniženi i zgaženi

Manchester United, Cristiano Ronaldo, Harry Maguire, Bruno Fernandes, Scott McTominay
Getty Images
Brodolom

Navijači Junajteda koji su otputovali na meč protiv Brentforda verovatno su se nadali brzom odgovoru tima na poraz od Brajtona prošle subote.

Ali realnost ih je ostavila dodatno razočaranima.

Već posle 10 minuta igre u zapadnom Londonu, Junajted je gubio 1:0, a osam minuta kasnije već je bilo 2:0.

U 35. minutu na semaforu je pisalo 4:0 za Brentford. Šokantno.

Komentator Skaj Sportsa i bivši kapiten Junajteda, Geri Nevil, nije mogao da veruje šta se dešava sa njegovim bivšim klubom.

„Svedoci smo uništenja Mančester Junajteda.

„Mislio sam da će Junajted proći bolje, ali su ih ponizili, izubijali, zgazili, igrali se sa njima... za nepoverovati.

„Gledam Junajted već 42 godine i ne mogu da se setim trenutka kada su stvari izgledale toliko loše kao u ovom prvom poluvremenu".

Neslavni rekordi se nižu

Ovo je prvi put da je Junajted započeo novu sezonu uzastopnim porazima još od prvog izdanja Premijer lige 1992, kada su, paradoksalno, bili prvaci.

Statistika nije prijatna ni za trenera Ten Haga.

Holanđanin je postao prvi trener od Džona Čepmena 1921. koji je izgubio prve dve utakmice.

Ovo je prvi put da je Junajted pretrpeo sedam uzastopnih poraza u gostima od 1936. godine, kada su vezali 11 poraza na gostujućim terenima.

Ovo je treći put od oktobra 2020. godine da je Junajted primio četiri gola u prvom poluvremenu.

I da sve bude još začinjenije - ovo je najveća pobeda Brentforda od kada su pobedili Grimsbi Taun 6:1 u aprilu 1938.

Liverpulu, koji u narednom kolu, 22. avgusta, dolazi na Old Traford, mora da ide voda na usta.

Glejzeri „nemaju pojma"

Zatim su tu i vlasnici kluba.

Poslednjih godina bilo je više protesta protiv vlasništva američke porodice Glejzer, poput onog u maju 2021. zbog kojeg je utakmica Junajteda protiv Liverpula bila odložena.

Navijači Mančestera najavljuju novi protest protiv američke porodice, koja je vlasnik kluba od 2005. godine, tokom predstojećeg susreta sa najvećim rivalom.

Hešteg #EmptyOldTrafford (Prazan Old Traford) trendovao je na društvenoj mreži Tviter jer neki navijači pozivaju na bojkot utakmica.

„Džoel Glejzer mora odmah da uđe u avion", rekao je Nevil.

„Mora da dođe u Mančester i počne da rešava probleme i da svima kaže šta je njegov plan sa fudbalskim klubom.

„Kada posao propada i ne funkcioniše, kriv je vlasnik. A propada ubrzano.

„Uzeli su 24 miliona funti iz kluba pre dva meseca, sada imaju oronuli, truli stadion koji je drugorazredni, a bio jedan od najboljih stadiona pre 10 do 15 godina.

„Imate fudbalski projekat o kome oni nemaju pojma. Možete da gledate igrače koliko god želite, ali mnogo stvari treba ispraviti.

„Moraju da se pojave i da se suoče sa problemima. Klub truli", ogorčen je Nevil.

MUST, klub navijača, objavio je saopštenje nakon subotnjeg poraza, navodeći da je ovo kulminacija „dugoročnog kursa" kluba.

„Ono čemu smo danas prisustvovali je sramota. Ne, poniženje za navijače Mančester Junajteda. A, ipak, i nije iznenađenje", piše u saopštenju.

Geri Lineker, nekadašnji engleski golgeter, dugogodišnji sportski komentator BBC-ja, napisao je na Tviteru tokom utakmice sa Brentfordom: „Neverovatno! Junajted gubi 4:0 posle prvog poluvremena. Nisam siguran da će ikada više obući ove dresove".

Aludirao je na treću garnituru dresova Junajteda, nedavno predstavljenu, za gostujuće utakmice.

  • milorad

    14.08.2022 14:27
    Sve sve ali Dzon CepMen ,trener Ha ha hvala redakciji
  • Kapetan momcadi

    14.08.2022 13:58
    U odnosu na nas...
    Ma engleski fudbal je cist k`o suza kada se uporedi sa nasim. Jeste da je tamo mnogo novca u igri i da ima izvesnih problema ali bar "navijaci" ne kroje kapu svima, nema postrojavanja, ponizavanja i slicnih stvari. Navijac se tamo, koliko-toliko, postuje od strane klubova a ako se navijacu ne dopada igra ili kako se vodi klub moze slobodno da ostane kod kuce i da gleda neku seriju ili film. A ne da dodju na stadion i pokvare uzivanje onim normalnim ljudima koji zaista vole fudbal.
  • LoL

    14.08.2022 13:46
    neka izaberu vodju
    Prvo podjes od kapitena - hoce li ti vodja na terenu biti neko ko ti je najbolji igrac kluba u istoriji, osvajac 5 zlatnih lopti i jedini igrac u klubu gladan pobeda i trijumfa ili ce ti vodja biti preplaceni stoper koji je pola covek pola mim?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC