Srbija i Kosovo: Nova runda pregovora Beograda i Prištine u Briselu

Predsednik Srbije i premijer Kosova susreću se uz posredništvo izaslanika EU Miroslava Lajčaka, ali su i teme sastanka zvanično - nepoznanica.
Brisel, 15. jun 2021.
European Council
Briselski susret Kurtija (sa leve strane stola) i Vučića (sa desne strane stola) u junu 2021. godine

Više od godinu dana bilo je potrebno da bi došlo do novog susreta najviših delegacija Srbije i Kosova u Briselu.

Četvrti zvanični susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija počinje u četvrtak, 18. avgusta u 10.30, odvojenim susretima delegacija sa komesarom Evropske unije (EU) za proširenje Žozepom Boreljom i specijalnim izaslanikom EU za pregovore Miroslavom Lajčakom.

Potom bi trebalo da usledi i trojni sastanak, gde bi dve delegacije direktno razgovarale.

Po završetku razgovora očekuje se da se novinarima obrate Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti, dok su evropski pregovarači najavili nezvanični brifing za medije, ali i službenu izjavu za javnost.

Ipak, konkretne teme razgovora evropski posrednici nisu potvrdili, dok su Beograd i Priština navodili različite prioritete u razgovorima - od aktuelnih problema i tenzija, primene ranije postignutih sporazuma, rada na sveobuhvatnom sporazumu, do pitanja nestalih osoba.

Pregovaračkoj rundi prethodile su povišene napetosti kada je Vlada Kosova donela odluku da od 1. avgusta prestane da priznaje registarske tablice za kosovske gradove koje izdaje Srbija, kao i da uvede reciprocitet u izdavanju ulazno-izlaznih dokumenata za sve koji poseduju dokumenta Srbije, a ulaze na Kosovo.

Srbi na severu Kosova odgovorili su podizanjem barikada i blokadama puteva.

Napetosti su primirene kada je Vlada Kosova, posle sastanka sa američkim ambasadorom u Prištini, donela odluku da odloži primenu mera do 1. septembra.

To je bio samo poslednji u nizu takvih incidenata na Kosovu.

Pregovori u danu pre pregovora

Delegacije Srbije i Kosova u središte evropskih institucija stigli su dan pre zvanične pregovaračke runde.

Prve susrete imali su sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, sa kojim je najpre odvojeno razgovarao srpski predsednik, a potom i kosovski premijer.

Stoltenberg je obema stranama poručio da „pokažu uzdržanost i izbegnu nasilje", ali ih je i podsetio da je na terenu oko četiri hiljade vojnika KFOR-a, vojne misije NATO-a koja je na Kosovu zadužena za održavanje stabilnosti.

Generalni sekretar Alijanse podržao je obe strane u naporima da kroz dijalog pronađu rešenje za kosovsko pitanje.

Tokom popodneva u sredu, Vučića i Kurtija su na odvojenim lokacijama posetila dva međunarodna posrednika - evropski Miroslav Lajčak i američki Gabrijel Eskobar.

Lajčak i Eskobar održali su pripremne sastanke koji su bili poslednja uvertira pred četvrtak, dan pregovora.

Ipak, osim objave na Tviteru da je sastanaka bilo, teme razgovora nisu poznate.

Lajčak i Eskobar sastali su se i bez prisustva delegacija Beograda i Prištine.

Evropski posrednik zahvalio se na snažnoj podršci Sjedinjenih Država i „izvanrednoj saradnji" koju je u procesu dijaloga imao sa zamenikom američkog državnog sekretara Gabrijelom Eskobarom.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC