Nobelova nagrada za mir: Ko je ovogodišnji dobitnik Ales Bjaljacki

Belorus je osnivač centra za ljudska prava koji je nastao kao odgovor na represiju predsednika Aleksandra Lukašenka.

Ales Bjaljacki je istaknuti beloruski aktivista za ljudska prava koji se trenutno nalazi u pritvoru, bez suđenja.

Ovaj šezdesetogodišnjak je osnivač centra za ljudska prava Vjasna (Proleće), koji je nastao 1996. kao odgovor na brutalno ugušene ulične proteste protiv režima autoritarnog lidera Aleksandra Lukašenka.

Vjasna je pružala pomoć uhapšenim demonstrantima i njihovim porodicama, dokumentujući torturu beloruskih vlasti prema političkim zatvorenicima.

„[Bjaljacki] je posvetio život promociji demokratije i mirnog razvoja u matičnoj zemlji", saopštio je komitet za Nobelovu nagradu za mir.

On je ovogodišnje priznanje podelio sa još dve organizacije iz Rusije i Ukrajine.

Prvi put je uhapšen 2011. tri godine je proveo u zatvoru zbog optužbi za utaju poreza koje je uvek negirao.

Ponovo je priveden 2020. posle masovnih protesta zbog, kako beloruska opozicija i nezavisni posmatrači kažu, nameštenih izbora u Belorusiji zahvaljujući kojima je Lukašenko ostao na vlasti.

Predsednica norveškog Nobelovog komiteta Berit Rajs Andersen rekla je da „uprkos ogromnim ličnim teškoćama, nije popustio ni inča u borbi za ljudska prava i demokratiju u Belorusiji".

Neposredno pre hapšenja pre dve godine, Bjaljacki je na Fejsbuku napisao da se beloruske vlasti „ponašaju kao okupacioni režim".

„Stotine hiljada demonstranata širom Belorusije i stotine [njih] uhapšenih".

Lukašenka na Zapadu opisuju kao poslednjeg evropskog diktatora, koji gvozdenom pesnicom vlada Belorusijom od 1994.

On je dozvolio ruskom predsedniku Vladimir Putinu, kao bliskom savezniku, da od prvog dana invazije 24. februara koristi belorusku teritoriju da odatle izvodi raketne napade na Ukrajinu i šalje kopnene trupe i oružje.

Možda će vas zanimati i ova priča


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Šta je Mosad, izraelska obaveštajna služba?

Ako je Izrael zaista odgovoran za eksplozije u Libanu, ovo spada među njegove najneočekivanije i najuticajnije operacije, osveživši uspomene na misije iz prošlosti pripisivane Izraelu, a posebno njegovoj nacionalnoj obaveštajnoj službi Mosadu.

Pejdžeri: Kako rade i ko ih danas koristi

Otkako su mobilni telefoni preuzeli primat, sve se ređe viđaju crne spravice sa malim ekranima, ali nisu stvar prošlosti. I dalje su vrlo korisni u hitnim slučajevima, jer su robusniji i pokrivenost im je daleko bolja od interneta i mobilnih mreža.