Severna i Južna Koreja: Sestra Kima Džopnga Una izvređala lidere iz Seula nazvazvši ih idiotima

Kim Jo Džong, sestra vođe Severne Koreje Kima Džong Una, kritikovala je inicijativu Južne Koreje da uvede nove jednostrane sankcije Pjongjangu zbog upornih lansiranja raketa, nazvavši lidere iz Seula „idiotima“.
Kim Yo-jong
Reuters

Kim Jo Džong, sestra lidera Severne Koreje Kima Džong Una, kritikovala je inicijativu Južne Koreje da uvede nove jednostrane sankcije Pjongjangu zbog upornih lansiranja raketa.

Kim Jo Džong, za koju se veruje da je druga najmoćnija osoba u zemlji, nazvala je lidere Južne Koreje „idiotima", rekavši da će takve mere samo pojačati neprijateljstvo i bes Severne Koreje.

Poznata po živopisnom rečniku, Kim je nedavno uporedila Sjedinjene Američke Države „sa psom koji laje jer ga je obuzeo strah" nakon što je Vašington pozvao Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija da pozove na odgovornost Severnu Koreju zbog čestih testiranja projektila.

Pjongjang je testirao više balističkih raketa ove godine nego bilo koje prethodne.

Kim Jo Džong je iznela ove opaske u saopštenju koje je prenela severnokorejska novinska agencija KCNA, dva dana pošto je ministarstvo spoljnih poslova Južne Koreje saopštilo da razmišlja o novim jednostranim sankcijama protiv Severne Koreje zbog nedavne baražne vatre raketnih testova.

Vlada Južne Koreje nazvala je izjavu Kim Jo Džong „neprihvatljivom" i rekla da ne pokazuje ni „najniži stepen uljudnosti".

Ko je Kim Jo Džong?

U poslednjih nekoliko godina, Kim Jo Džong se istakla kao ključna figura u nejasnoj arhitekturi moći Pjongjanga.

Ona je mlađa sestra vrhovnog vođe Kim Džong Una i jedina od svih njegovih braća i sestara koja se smatra njegovim bliskim i moćnim saveznikom.

Kim Jo Džong je prvi put privukla pažnju međunarodne javnosti 2018, kad je postala prva članica dinastije Kim koja je posetila Južnu Koreju.

Ona je bila deo delegacije na Zimskim olimpijskim igrama, gde su se Sever i Jug takmičili u zajedničkom timu.

Tokom otopljavanja odnosa iz 2018. koje je usledilo, sarađivala je sa bratom na njegovoj turneji međunarodne diplomatije, susrevši se sa južnokorejskim predsednikom Mun Džeinom, kineskim predsednikom Sijem Đinpingom i, najvažnije od svega, američkim predsednikom Donaldom Trampom.

Bliski odnosi sa bratom i njeni sve viši položaji u političkom aparatu doveli su je još jednom u žižu javnosti u aprilu 2020. tokom perioda kad je Kim Džong Un delovao neobično odsutan iz bilo kakvih javnih događanja.

Kad je Kimov privremeni nestanak u aprilu pokrenuo pitanja o njegovoj smrti, ona je viđena među najverovatnijim kandidatima da ga naslede.

Uloga Kim Jo Džong prvi put je unapređena u oktobru 2017, kad je primljena u moćni politbiro.

Pre toga je bila uticajna kao zamenica direktora odeljenja za propagandu i agitaciju - uloga za koju se veruje da je još obavlja i gde radi na bratovljevom javnom imidžu u zemlji.

Kim Jong-un, Moon Jae-in and Kim Yo-jong
Getty Images
Kim je učestvovala u diplomatskim pregovorima - ovbde je na slici sa Munom Džae Inom iz Južne Koreje

Kim Jo Džong se takođe nalazi na spisku američkih sankcija zbog njenih navodnih veza sa kršenjem ljudskih prava u Severnoj Koreji.

To znači da je američkim građanima zabranjeno da obavljaju bilo kakvo poslovanje sa njom.

Bilo kakva imovina i sredstva u SAD biće joj zamrznuta.


Pogledajte video o sestri Kima Džoga Una:


Koliko je moćna?

Poznato je koliko je teško razumeti mehanizme moći u Severnoj Koreji i stoga nije lako izračunati koliko vlastite političke mreže poseduje Kim Jo Džong.

Govorka se da je udata za sina Čoe Rjong Haea, moćnog sekretara partije i praktično desne ruke Kima Džong Una.

Ako je to istina, to joj daje popriličan status.

Oliver Hotam iz NK Njuza kaže za BBC da „imajući u vidu da je žena od tridesetak godina - što obično nije demografska grupa koja ima previše moći u Severnoj Koreji - većina njenog uticaja potiče od toga ko je njen brat".

U skorije vreme bila je zadužena za upućivanje oštrih poruka Južnoj Koreji i pokazala se kao nova portparolka Severne Koreje što se tiče međukorejskih pitanja, prema NK Njuzu.

U junu je Kim Jo Džong pretila slanjem trupa u demilitarizovanu zonu (DMZ) na međukorejskoj granici, delom zbog tvrdnji Pjongjanga da Seul ne sprečava aktiviste da šalju antirežimske letke preko granice.

Upozorila je i da će međukorejska kancelarija za vezu blizu pograničnog grada Kaesonga u Severnoj Koreji, iz koje se Pjongjang povukao u martu 2019. godine, biti „srušena".

Svega nekoliko dana kasnije, 16. juna, čula se glasna eksplozija u Kaesongu i mogao je da se vidi dim kako kulja iz te oblasti.

Zvaničnici u Seulu potvrdili su da je kancelarija, na čije je renoviranje južnokorejska vlada potrošila skoro osam miliona dolara, uništena.

Šta stoji iza porodične loze Kimovih?

U slučaju da dođe do potrebe da se nađe naslednik Kim Džong Unu, porodične veze će biti ključne.

Propaganda i politička mitologija zemlje decenijama je isticala važnost takozvane loze Paektu koja korene vuče od osnivača države Kim Il Sunga.

Veruje se da Kim Džong Un ima decu, ali ona su još mala.

Imajući u vidu da je Kim Jo Džong deo te loze, državnim medijima ne bi bilo teško da opravdaju predaju vlasti u njene ruke.

Ali ta loza znači i da će je, ako ona ne bude izabrana, svaki novi lider doživeti kao opasnog rivala.

„Ukoliko na vlast ne dođe neki drugi član porodice Kim, za nju će stvari biti veoma proste", kaže Fjodor Tertickij sa Univerziteta Kukmin u Seulu.

„Ili će preuzeti titulu Vrhovnog vođe ili će izgubiti svu moć, a potencijalno i život."

Gde joj je mesto u vladajućoj porodici?

Kim Jo Džong je najmlađa ćerka pokojnog vođe Kima Džonag Ila.

Majka joj je ista kao i Kimu Džong Unu i Kimu Džong Čolu, bratu za kog se ne veruje da je na previše visokoj poziciji u političkoj hijerarhiji.

Rođena 1987, četiri godine je mlađa od brata Kima Džonga Una.

Kim Jong-un and Kim Yo-jong
Getty Images
Kim Jo Džong smatra se moćnim saradnikom severnokorejskog vođe. Njih dvoje su najmlađa deca pokojnog vođe Kima Džonga Ila

Njih dvoje su živeli i studirali u Bernu, u Švajcarskoj, u isto vreme.

Školski zvaničnici u Švajcarskoj kažu da je bila prezaštićena, neprestano okružena svitom čuvara i staratelja.

Navodno je jednom imala blagu prehladu i odmah je bila izvučena iz škole i prebačena u bolnicu.

Prema izveštajima, imala je zaštićen odgoj i većina članova porodice Kim nije imala previše kontakata sa njom.

Čime se bavi?

Od 2014, glavni posao Kim Jo Džong je da se stara o bratovljevom imidžu, zauzimajući ključnu ulogu u partijskom odeljenju za propagandu.

Kad je 2017. unapređena u rotirajuću članicu politbiroa, to kao da je ukazalo na unapređenje statusa, mada je njena glavna uloga ostala u propagandi.

Kaže se da je rukovodila svim bratovljevim javnim pojavljivanjima, kao i da mu je služila kao politička savetnica.

Kada samit u Hanoju 2019. nije doveo do sporazuma sa SAD, smatra se da je mogla biti blago ražalovana iz politbiroa, a da je tek početkom 2020. vraćena u to telo.

Pre 2014, tek je sporadično bila u žiži javnosti, pojavivši se na državnoj sahrani svog oca 2011. i izboru brata 2014. godine.

Kim može povremeno da se vidi u društvu brata na slikama u državnim medijima.

A opet se smatra da je vrhunski položaj za nju u liderstvu zemlje bio rezervisan još 2008. godine, tokom planiranja nasleđivanja kad se naglo pogoršalo zdravlje Kima Džong Ila.

Njena uloga kao moguće bratovljeve naslednice isplivala bi na površinu svaki put kad je postojala nekakva neizvesnost u vezi sa Kim Džong Unom.

Kao i u aprilu 2020, bilo je sličnih glasina i 2014, kad je Kim Džong Un nestao iz javnosti samo da bi se pojavio pristojnog zdravlja, doduše oslanjajući se u hodu na štap.


Pogledajte video: Zašto volimo lude priče o Severnoj Koreji


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Zlatne vize: Šta predstavljaju i zašto su kontroverzne

Više od 60 zemalja nudi programe „zlatne vize” koji stranim ulagačima omogućavaju dobijanje prebivališta ili čak državljanstva po ubrzanom postupku. Za mnoge koji podnose zahtev to je prilika za početak novog života, ali problem ovakvih programa su korupcija i cene nekretnina.