Svetsko prvenstvu i fudbal: Senegal slavi Kulibalija i plasman u osminu finala Mundijala, Holandija lako sa Katarom

Današnjim plasmanom u nokaut fazu, ova generacija Senegala imaće priliku da ponovi ili čak nadmaši uspeh generacije iz 2002, koja je stigla do četvrtfinala.
Senegal
Rungroj Yongrit/EPA-EFE/REX/Shutterstock
Radost igrača Senegala

Fudbaleri Senegala igraće u osmini finala Svetskog prvenstva u Kataru, pošto su u dinamičnoj utakmici sa 2:1 savladali Ekvador, direktnog konkurenta za drugo mesto u A grupi.

Prvo mesto u ovoj grupi pripalo je Holandiji koja je pobedila domaćina Katar sa 2:0.

Današnjim plasmanom u nokaut fazu, ova generacija Senegala imaće priliku da ponovi ili čak nadmaši uspeh generacije iz 2002, koja je stigla do četvrtfinala.

U preostale dve utakmice dana, večeras od 20 sati u B grupi sastaju se Vels - Engleska i Iran - Amerika.

Senegalu je više bila potrebna pobeda i tako su fudbaleri ove reprezentacije ušli u meč.

Stvorili su više prvilika u prvom delu utakmice. U treće minutu, Idrisa Gej je gađao pored gola, kao i Bulaj Dija pet minuta kasnije.

U završnici prvog poluvremena, međutim, Senegal je ipak stigao do prednosti.

Igrao se 44. minut kada je ekvadorski defanzivac Pjero Hinkapi je skrivio penal, a siguran izvođač sa bele tačke bio je Ismaila Sar.

Ekvadorcima je i bod bio dovoljan za osvajanje drugog mesta i bili su blizu tog cilja kada je Mozes Kaisedo izjednačio u 67. minutu.

Ipak, samo tri minuta kasnije, veliko slavlje navijačima Senegala doneo je štoper Kalidu Kulibali.

Kako je Holandija stigla do trijumfa?

Holandija je bez većih problema opravdala ulogu favorita u duelu sa domaćinom Katarom koji je debi na svetskim prvenstvima završio bez osvojenog boda.

Ekipa selektora Luja van Gala je povela u 26. minutu pogotkom Kodija Gakpa, a Holanđani su i u nastavku utakmice, čini se, igrali taman koliko im je trebalo da ne ispuste prednost.

U 49. minutu, posle loše reakcije odbrane Katara, najbolje se na petercu snašao vezista Holandije Frenk de Jong i nije mu bilo teško da ćušne lopu u praznu mrežu.

Postigle su „Lale" i treći pogodak, ali je on poništen posle intervencije iz VAR sobe zbog ofsajda u kojem se našao strelac Stiven Berghuis.

Click here to see the BBC interactive

Pogledajte video


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Da li se ukrajinski operativci bore protiv ruskog Vagnera u sudanskom ratu

Na internetu su se pojavili snimci na kojima se navodno vidi kako ukrajinski operativci saslušavaju ruske plaćenike u Sudanu, dok neki medijski izveštaji sugerišu da bi Ukrajina mogla da učestvuje u sudanskom građanskom ratu. Da li se Ukrajina bori protiv ruske grupe Vagner u Africi uprkos tekućem ratu na vlastitoj teritoriji?