Australijan open: Policija ne toleriše ruske zastave na teniskom turniru, ispitan i muškarac zbog majice sa slovom Z

Policija ispituje četvoricu gledalaca na Australijan openu nakon što su mahali ruskim zastavama i navodno pretili pripadnicima obezbeđenja.

Policija je ispitala četvoricu gledalaca na Australijan openu nakon što su se na tribinama vijorile ruske zastave, koje su zabranili organizatori prvog grend slema u sezoni.

Osim ruskih, zabranjene su i beloruske zastave.

Ali ruske zastave, među kojima i ona sa likom predsednika Rusije Vladimira Putina, viđene su na tribinama Melburn parka.

Policija je intervenisala posle poraza Rusa Andreja Rubljova od Srbina Novaka Đokovića, navodi se u saopštenju organizatora turnira.

Obezbeđenje je reagovalo i zbog muškarca koji je nosio majicu sa slovom Z - proratnim simbolom invazije Rusije na Ukrajinu.

navijači Novaka Đokovića
LUKAS COCH/EPA-EFE/REX/Shutterstock
An Australian Open official speaks to a man wearing a t-shirt with a 'Z' symbol
Getty Images
Obezbeđenje Australijan opena u razgovoru sa muškarcem koji je nosio majicu sa slovom Z

„Četvoro ljudi iz mase koja je napuštala stadion Rod Lejver pokazivali su neprikladne zastave i simbole i pretili obezbeđenju", navodi se u saopštenju Tenis Australija, organizatora turnira.

„Policija države Viktorije je intervenisala i nastavlja da ih ispituje.

„Udobnost i bezbednost svih su naš prioritet i blisko sarađujemo sa obezbeđenjem i vlastima", dodaje se.

Ruski i beloruski teniseri i teniserke nastupaju na Australijan openu, ali im nije dozvoljeno da igraju pod zastavama svojih zemalja.

Od početka invazije Rusije na Ukrajinu 24. februara 2022. godine, ruskim i beloruskim sportistima nije dozvoljeno da se takmiče u raznim sportovima, a tamo gde jeste igraju pod neutralnom zastavom.

Bilo im je zabranjeno da igraju na Vimbldonu 2022.

Gledaocima na Australijan openu je prvobitno bilo dozvoljeno da unesu ruske i beloruske zastave na tribine Melburn parka pod uslovom da ne izazivaju incidente.

Ali organizatori su promenili odluku prošle nedelje nakon što su navijači istakli rusku zastavu tokom meča Ukrajinke Katerine Baindl i Ruskinje Kamile Rahimove.

Nije isključeno da će u ženskom finalu Australijan opena igrati dve Beloruskinje.

Dvostruka pobednica Australijan opena, Beloruskinja Viktorija Azarenka igra sa Kazahstankom Elenom Ribakinom, vimbldonskom šampionkom, u prvom polufinalu u četvrtak.

Beloruskinja Arina Zabalenka se zatim u drugom polufinalu sastaje sa Poljakinjom Magdom Linet.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • 26.01.2023 00:48
    Vidim i navijace sa zastavom sa Putinovom slikom ... nemam sta reci BOLESNO
  • Nenad

    26.01.2023 00:28
    @Novonasađeni
    Ne sumnjam kako bi bili puni razumevanja da se pojave hrvatski navijači sa slovom U na majicama. Šta, pa to je samo obično slovo, verovatno se svi tako zovu ili prezivaju! Pored hiljada lepih stvari koje je ruski narod dao ovoj civilizaciji i koje je mogao da stavi na majicu, odlučio je da se inati noseći simbol uništavanja ne jedne nego dve nama podjednako bliske zemlje i dva naroda.
  • i

    25.01.2023 23:53
    Razmišljanje a ne inaćenje
    Kao neko ko je sasvim svestan licemerja zapada,moram da kažem da je ovakva majica samo šteti PR Srbije a i Djokoviću.
    Ukrajina nije priznala Kosovo i bili su ok prema nama kroz istoriju.

    Nije nam dovoljno bilo što smo 90ih išli glavom kroz zid,sad opet treba da se bespotrebno mešamo u nešto što nije naša stvar i čemu svakako nije mesto na sportskom događaju,pogotovo tenisu koji je elitni sport. Bespotrebno i štetno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC