Rusija i Ukrajina: Zbog paljenja vojnog odseka u ruskom gradu na Uralu muzičari osuđeni na 19 godina zatvora

Vojni sud u Jekaterinburgu ozrekao oštre kazne policijskom oficiru i bivšem službeniku Ministarstva za vanredne situacije, ranije kolegama iz rok benda.

Centralni okružni vojni sud u ruskom Jekaterinburgu osudio je policijskog narednika Romana Nasrijeva i bivšeg službenika Ministarstva za vanredne situacije Alekseja Nurijeva na 19 godina zatvora zbog paljenja sedišta vojnog odseka u gradu Bakala u Čeljabinskoj oblasti.

Osuđenici će morati da provedu četiri godine u zatvoru, još 15 u koloniji strogog režima.

Na ovoj kazni je insistiralo i tužilaštvo.

Ovo je trenutno najveća izrečena kazna za ovakve slučajeve, prenosi BBC ruski servis.

Protiv 27-godišnjeg Nasrijeva i 37-godišnjeg Nurejeva, prvobitno je bio pokrenut postupak za namerno oštećenje imovine, ali je onda optužba prekvalifikovana u teroristički napad grupe zavarenika.

Za ovo delo prema Krivičnom zakonu propisana je kazna od 12 do 20 godina zatvora.

Kasnije je ruska Federalna služba bezbednosti ovome dodala i optužbu za obuku za vršenje terorističkih aktivnosti, koja podrazumeva kaznu od 15 godina do doživotnog zatvora.

Prema istražiteljima, u noći 11. oktobra prošle godine Nasrijev i Nurejev su, suprotstavljajući se invaziji Rusije na Ukrajinu, razbili prozor na prvom spratu administrativne zgrade u Bakalu i bacili nekoliko Molotovljevih koktela.

Usled vatre se zapalio linoleum, ali je stražar uspeo da ugasi požar.

Optuženi nisu negirali činjenicu izazivanja požara, ali se nisu saglasili sa kvalifikacijom optužbi po članu o terorizmu.

Roman Nasrijev je tokom suđenja rekao da je odlučio da zapali vojni odsek jer se „nije složio sa mobilizacijom, 'specijalnom vojnom operacijom' (kako Kremlj naziva invaziju na Ukrajinu) i uopšte ratom".

„Hteo sam samo da pokažem da u našem gradu postoji neslaganje sa mobilizacijom i 'specijalnom vojnom operacijom'. Želeo sam da na ovaj način izrazim neslaganje, želeo sam da se moj glas čuje", rekao je Nasrijev.

Roman Nasrjev je policijski narednik, od kraja 2016. radio je kao vozač u Nacionalnoj gardi, a Aleksej Nurejev je služio u Ministarstvu za vanredne situacije.

Prijatelji su dugi niz godina i obojica su svirali u rok bendu Soba 32 (Room32).

Paljenje vojnog odseka kao „terorizam"

Sud u Rusiji je krajem januara ove godine izrekao prvu kaznu po članu o terorističkom činu za paljenje vojnog odseka.

Vladislav Borisenko, stanovnik Nižnjevartovska, dobio je 12 godina u koloniji strogog režima.

Sredinom marta, Drugi zapadni okružni vojni sud osudio je 22-godišnjeg bravara Kirila Butilina na 13 godina u koloniji strogog režima zbog paljenja vojnog odseka u Luhovici u Moskovskoj oblasti.

Podmetanje požara u vojnom odseku, za koje je Butilin bio optužen, počinjeno je 28. februara 2022. godine i bio je prvi takav slučaj posle početka rata u Ukrajini o kojem su mediji izveštavali.

Od početka invazije ruske vojske na Ukrajinu, u mnogim regionima i gradovima Rusije zabeleženo je paljenje vojnih kancelarija, poput Moskve Sankt Peterburga, Novosibirska i Kalinjingrada.

U početku su snage bezbednosti u različitim regionima pokrenule slučajeve na osnovu vandalizma ili štete na imovini usled podmetnutog požara, a po tom članu su najpre bili optuženi i Nasrijev i Nurejev.

U jesen 2022. godine, posle objave mobilizacije, u Rusiji je počeo još jedan talas paljenja vojnih kancelarija za regrutaciju.

Krajem septembra Vladimir Cimljanski, portparol Generalštaba Oružanih snaga Rusije, upozorio je da se takvi zločini mogu smatrati „terorističkim aktima ili javnim pozivima na terorističke aktivnosti".

Ubrzo posle ove izjave, vlasti su počele da terete za terorizam pritvorene u slučajevima paljenja vojnih kancelarija.


Pogledajte video:


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC