Rusija i Ukrajina: Posle četiri godine ponovo direktan let Moskva-Tbilisi, neki u Gruziji ljuti

Opozicione grupe osuđuju prvi direktan let iz Rusije posle skoro četiri godine.
Most Georgians see themselves as pro-European and are unhappy with the thaw in relations with Russia
Rayhan Demytrie/BBC
Grupa Gruzijaca protestovala je ispred aerodroma zbog ponovnog uspostavljanja direktnih letova sa Rusijom

Grupa demonstranata okupila se na aerodromu u Tbilisiju u Gruziji, držeći transparente na kojima je pisalo „niste dobrodošli", nekoliko trenutaka pošto je posle skoro četiri godine sleteo prvi avion na direktnom letu iz Rusije.

Bilop je i sukoba sa policijom koja im je zabranila da stanu na dolaznom odeljku aerodroma.

Avion Azimut erlajnsa doleteo je u 13:20 po lokalnom vremenu, nekoliko dana pošto je dobio zeleno svetlo od Civilnog vazduhoplovstva Gruzije.

Gruzijska vlada pozdravila je povratak direktnih letova iz Rusije.

„Naši građani su do sada morali da lete zaobilaznim putevima po trostrukoj ceni za kartu", rekao je Irakli Kobahidze, predsednik vladajuće partije Gruzijski san.

Vlada tvrdi da će milion etničkih gruzijskih građana koji žive u Rusiji imati koristi od direktnih avio letova, iako ruski podaci govore da je taj broj bliži 114.000.

Ali ima Gruzijaca koji se protive potezu vlade da dozvoli letove, a više od 100 gruzijskih organizacija smatra da je to „direktna sabotaža" težnji njihove zemlje da se pridruži Evropskoj uniji.

Gruzija se nada da će joj Brisel odobriti status kandidata kasnije ove godine.

Na prvom letu bila je delegacija proruskih gruzijskih nevladinih organizacija i preduzeća, navodi ruska državna novinska agencija.

Gruzija ervejs takođe planira dnevne letove za Moskvu.

Očigledno otopljenje u odnosima usledilo je nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin potpisao dekret kojim se ukida jednostrana zabrana direktnih letova iz Moskve uvedena kao odgovor na masovne antiruske proteste u Tbilisiju 2019.

Rusija je ukinula i 20-godišnja ograničenja za gruzijske građane, dozvoljavajući im da ulaze u zemlju do 90 dana bez vize.

Ipak, dve zemlje nemaju diplomatske odnose.

Rusija i Gruzija su vodile rat 2008. godine i 20 odsto međunarodno priznate teritorije Gruzije i dalje je pod ruskom kontrolom.

An Azimuth Airlines plane arrives from Moscow in Tbilisi on 19 May
Getty Images
Ruski avion Suhoj sleteo je na aerodrom u Tbilisiju nekoliko dana nakon što je Putin ukinuo jednostranu zabranu putovanja avionom

Proevropska predsednica Gruzije Salome Zurabišvili osudila je, kako je rekla, „još jednu rusku provokaciju".

I EU i SAD izrazile su razočarenje najnovijim razvojem događaja.

Američka ambasadorka u Gruziji Keli Degnan dovela je u pitanje odluku da prihvati „poklon" od, kako je nazvala, zemlje agresora.

„Mislim da je važno pitanje zašto, zašto sada? Zašto Putin sada čini ove ustupke Gruziji? Koja je cena koju će Gruzija morati da plati?

„Svi znamo da Putin ništa ne daje, a da iz toga ne izvuče neku korist", rekla je ona.

Portparol EU za spoljne poslove Peter Stano rekao je ranije ove nedelje da je ta odluka izazvala sumnju u opredeljenost Gruzije da se pridruži 27-članoj Uniji.

„Mi i naši partneri ne dozvoljavamo letove iz Rusije, letove za Rusiju i letove iznad Rusije", istakao je on.

Gruzijska opozicija oštro je osudila povratak direktnih letova kao „nagradu" vladajućem Gruzijskom snu za „dobro ponašanje" prema Rusiji od početka njene invazije na Ukrajinu.

Gruzija nije uvela sankcije Rusiji i dozvolila je desetinama hiljada ruskih građana da se tu presele, od kojih su mnogi izbegli mobilizaciju.

Levan Kabeišvili, koji predvodi najveću opozicionu stranku Jedinstveni nacionalni pokret, rekao je da Putin pokušava da pretvori Gruziju u „rusku provinciju".

„Volja gruzijskog naroda je nepokolebljiva. Mi biramo Evropu, a ne Rusiju!", kaže on.


Pogledajte video sa rusko-gruzijske granice u jeku odluke Moskve o mobilizaciji:


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Samo kazem

    19.05.2023 15:58
    Puns usta ljudskih prava i sloboda, a na drugoj strani zele da zabrane ljudima da se slobodno krecu. Interesantne te zapadne vrednosti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC