Rusija i Ukrajina: Amerika se ogradila od upada na rusku teritoriju

Posle napada u pograničnom području, Vašington kaže da ne podstiče napade u Rusiji.
Two damaged US-made Humvee vehicles in Russia's Belgorod region
EPA
Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je fotografije napuštenih vojnih vozila, a neka od njih su američke proizvodnje

Amerika se ogradila od upada na teritoriju Rusije, za koji Moskva kaže da se završio porazom naoružanih pobunjenika koji su ušli iz Ukrajine.

Delovi pogranične teritorije oko Belgoroda, grada u Rusiji, našli su se na meti napada u ponedeljak, u jednoj od najvećih sabotaža na ruskoj teritoriji od početka invazije u februaru 2022.

Rusija je objavila slike napuštenih i oštećenih vojnih vozila zapadne proizvodnje, među kojima su i američki hamviji.

Amerika ističe da „ne podstiče niti omogućava napade unutar Rusije".

Portparol Stejt departmenta rekao je da su svesni informacija „koje kruže društvenim mrežama" da je u napadu korišćeno oružje koje je Ukrajini isporučila Amerika.

Međutim, kako je dodao, Amerika je „u ovom trenutku skeptična u pogledu njihove istinitosti".

„Na Ukrajini je da odluči kako će voditi ovaj rat", rekao je Metju Miler na konferenciji za novinare u utorak.

Sela oko Belgorodu, u blizini granice sa Ukrajinom, evakuisana su zbog napada.

Rusija kaže da je ubijeno 70 napadača i tvrdi da su u pitanju Ukrajinci.

Kijev poriče umešanost, a dve ruske paravojne grupe koje se protive ruskom predsedniku Vladimiru Putinu kažu da stoje iza upada.

Zbog upada u ponedeljak, Moskva je pokrenula antiterorističku operaciju, dajući vlastima posebna ovlašćenja da ograniče komunikaciju i kretanje.

Mere su ukinute tek sledećeg popodneva, a čak i tada je jedna od paravojnih grupa tvrdila da još uvek kontroliše mali deo ruske teritorije.

Vjačeslav Gladkov, guverner Belgoroda je izjavio da je jedan civil poginuo, a da je još nekoliko povređeno.

Kasnije, u utorak uveče, Gladkov je rekao da je Belgorod ponovo napadnut dronom koji je bacio eksplozivnu napravu i oštetio automobil.

On je rekao da je dron oboren i da izgleda da nema novih žrtava.

BBC nije mogao nezavisno da potvrdi tvrdnje zaraćenih strana, ali je utvrdio da je zgrada koju koristi glavna ruska bezbednosna agencija, FSB, bila među pogođenim.

Nije jasno šta je prouzrokovalo oštećenja.

A wrecked vehicle with the words "for Bakhmut" written in Russian on the side
EPA
Još jedna od fotografija koje je objavilo Ministarstvo odbrane Rusije

Komentarišući sukobe u Belgorodu, Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo da je „jedinica ukrajinske nacionalističke formacije" upala na rusku teritoriju.

Jedna od fotografija prikazuje oštećeno vozilo sa natpisom „za Bahmut", ukrajinski grad za koji Rusija kaže da je nedavno zauzela, a Kijev to osporava.

Ministarstvo tvrdi da je u artiljerijskim i vazdušnim napadima ubilo desetine, kako kažu, „ukrajinskih terorista", a tvrde da su ostale isterali preko granice.

Međutim, ukrajinski zvaničnici kažu da su napadači Rusi, iz paravojnih grupa Legija slobode Rusije i Ruski dobrovoljački korpus (RDK).

Objave na društvenim mrežama ove dve paravojne grupe sadrže tvrdnje o njihovoj umešanosti.

Kako su i jedni i drugi izjavili za ukrajinsku državnu televiziju, stvaraju „demilitarizovanu zonu na granici sa Ruskom Federacijom iz koje neće biti moguće granatiranje Ukrajine".

Svaki napad na rusko tle čini lidere NATO nervoznim, što znači da bi razvoj događaja mogao izazvati mešovite reakcije prema Kijevu.

Prekogranični upad može biti sramotan za Moskvu i donekle će popraviti lošu sliku o Ukrajini zbog navodnog gubitka kontrole nad Bahmutom, posle meseci intenzivnih i krvavih borbi.

Moguće je da će deo ukrajinskih operacija uoči predstojeće kontraofanzive, sa ciljem odvlačenja ruskih trupa sa juga, gde se očekuje da će Kijev napasti.

Ali to verovatno nije razvoj događaja koji bi Zapad pozdravio.

Oružje dugog dometa koje su zapadne zemlje obezbedile Kijevu, iako nije korišćeno u ovom napadu, i dalje se isporučuje pod uslovom da se ne koristi za gađanje ciljeva unutar Rusije.

Iako Kijev demantuje umešanost, teško je poverovati da je ovaj napad pokrenut bez pomoći ukrajinske vojne obaveštajne službe.

Ide u prilog narativu Kremlja da je bezbednost Rusije na udaru snaga koje podržava Zapad.

Verovatno će biti dodatno podgrejan navodima da su učesnici upada povezani sa desnim ekstremizmom, podvlačeći tvrdnju Moskve da pokušava da oslobodi Ukrajinu od neonacista.


Pogledajte video: Ko je Jevgenij Prigožin


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Антун Чупак

    24.05.2023 12:52
    Одмах савет европе да се састане ида уведе санкције украјини под хитно!!!
  • reew

    24.05.2023 11:12
    to sam samo mala specijalna operacija, ne vidim zasto sada dizu tenziju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Kurt Kobejn: Šta bi bilo da je on poživeo?

Da je legenda rok muzike Kurt Kobejn, koji je umro pre 30 godina, danas živ, imao bi 57 godina. Neke njegove osobine, koje nismo dovoljno cenili, mogu nam pomoći da pretpostavimo kakav bi on bio danas.