Amerika i Rusija: Osuđeni špijun Robert Hansen pronađen mrtav u zatvoru u Koloradu

Robert Hansen je primio više od 1,4 miliona dolara u gotovini, dijamantima i novcu uplaćenih na ruske račune.
Robert Hanssen
Getty Images

Robert Hansen (79), bivši agent američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) koji je priznao da je špijunirao za Rusiju, pronađen je mrtav u zatvoru.

U ponedeljak ujutro, zatvorski čuvari u objektu maksimalnog obezbeđenja u Firenci u Koloradu konstatovali su njegovu smrt.

Hansen, osuđen 2002. na doživotni zatvor zbog špijunaže, primio je više od 1,4 miliona dolara u gotovini, dijamantima i novcu uplaćenim na ruske račune.

U to vreme je živeo u skromnoj kući sa u predgrađu Virdžinije sa suprugom i šestoro dece.

Hansen je postao službenik FBI-ja 12. januara 1976. godine, a ostao je upamćen kao špijun koji je naneo najveću štetu u istoriji Biroa.

Zbog kontraobaveštajne uloge, imao je pristup poverljivim informacijama i 1985. je započeo kriminalnu aktivnost, šaljući informacije u bivši Sovjetski Savez, odnosno Rusiju.

Koristio je lažćno ime Ramon Garsija kada je bio u kontaktu sa njima.

Na sajtu FBI-ja, „kompromitovao je mnoge ljudske izvore, kontraobaveštajne tehnike, istrage, desetine poverljivih dokumenata američke vlade i tehničke operacije od izuzetnog značaja i vrednosti".

Iako se povremeno sumnjalo u njegove neobične aktivnosti, godinama nisu uspevali da ga uhvate.

Nakon što je FBI uhapsio špijuna Oldriča Hejzena Ejmsa 1994. godine, Biro je shvatio da poverljive informacije i dalje cure, što je podstaklo istragu o Hansenu.

Uskoro je trebalo da se penzioniše, tako da je FBI brzo delovao u pokušaju da ga uhvati „ukaljanih ruku".

„Ono što smo želeli da uradimo je da dobijemo dovoljno dokaza da ga osudimo, a krajnji cilj je bio da ga uhvatimo na delu", rekla je Debra Evans Smit, bivša zamenica pomoćnika direktora Kontraobaveštajnog odeljenja.

Da bi ga namamio nazad u sedište FBI-ja radi bližeg praćenja, dobio je lažni zadatak.

Hansen je počeo da radi u novoj kancelariji - zajedno sa skrivenim kamerama i mikrofonima - u sedištu FBI-ja u januaru 2001. godine, a samo mesec dana kasnije 300 ljudi je bilo uključeno u istragu o njemu.

U februaru, istražitelji su saznali da je on trebalo da sprovede špijunsku akciju u parku, odnosno da ostavi kompromitovani materijal koju bi kasnije preuzela druga osoba na unapred određenoj lokaciji, prema Centralnoj obaveštajnoj agenciji.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Ćira

    06.06.2023 09:24
    Osuđeni špijun nađen mrtav
    Da li je to bilo "u prisustvu vlasti" ili onako...?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC