Rusija i Ukrajina: „Ključa" između Vagnera i ruske vojske - Prigožin tvrdi da se laže o broju ukrajinskih žrtava

Moskva tvrdi da je bilo više od 3.700 ukrajinskih žrtava u nedavnoj ofanzivi, ali Jevgenij Prigožin je te navode nazvao „suludim".
Jevgenij Prigožin
PRESS SERVICE OF "CONCORD"

Izbio je novi sukob između plaćeničke grupe Vagner i ruske vojske, a napetost među njima koja već dugo krčka, preti da proključa.

Jevgenij Prigožin, šef Vagnera, odbacio je tvrdnje Rusije da je nanela velike gubitke Ukrajini u Donbasu, kada je Kijev krenuo u ofanzivu.

Prigožin je rekao da su navodi Rusije „jednostavno nezamisliva i suluda naučna fantastika".

Uprkos tome, rusko Ministarstvo odbrane ponovilo je tvrdnje u utorak i u saopštenju navelo da je u nedavnom napadu poginulo 3.700 ukrajinskih vojnika.

Moskva je saopštila da je napad u nedelju i ponedeljak bio deo „dugoočekivane ukrajinske ofanzive" u regionu Donjecka.

Ukrajinska vojska je u ponedeljak saopštila da nema informacije o velikom napadu u tom regionu i da neće komentarisati tvrdnje koje je nazvala „lažnim".

Sergej Šojgu, ruski ministar odbrane, insistirao je u obraćanju državnim medijima da su njegove snage uništile desetine komada vojne opreme, kao i da je bilo više od 3.715 ukrajinskih žrtava.

„Pokušaji ofanzive su propali. Neprijatelj je zaustavljen.

„Ruski vojnici i oficiri su pokazali hrabrost i herojstvo u bitkama", rekao je Šojgu.

Dodao je da je u borbama poginuo 71 ruski vojnik.

Međutim, Prigožin se brzo osvrnuo na navode Ministarstva odbrane u ponedeljak uveče i rekao da bi tvrdnje o ogromnom uspehu predstavljale „masakr".

„Zbog toga mislim da su to samo neke neobuzdane fantazije", napisao je on na društvenoj mreži Telegram.

Prigožin je, takođe, optužio ruske snage da se „polako" povlače iz sela Berhovka, na periferiji Bahmuta, i taj čin nazvao „sramotnim".

Moskva je odbacila njegove tvrdnje saopštenjem izdatim u utorak.

U njemu se navodi da Prigožinove reči „nisu u skladu sa stvarnošću" i insistira se da je predgrađe ostalo pod kontrolom Moskve.

Vlasti u Kijevu su priznale da su prešle u „ofanzivu" u nekim delovima zemlje.

U utorak je zvaničnik Sjedinjenih Američkih Država naveo za CBS Njuz, američkog partnera BBC-ja, da je ukrajinska kontraofanziva u početnim fazama, ali da glavni napad još nije počeo.

Hana Maljar, zamenica kijevskog ministra odbrane, rekla je u ponedeljak da su započete određene ofanzivne operacije oko istočnog grada Bahmuta, koji je ona nazvala „epicentrom neprijateljstava".

Vladimir Zelenski, predsednik Ukrajine, zahvalio se vojnicima, u video obraćanju u ponedeljak uveče, zato što su doneli „vesti koje očekujemo" iz Bahmuta.

Bahmut je mesecima bio u središtu žestokih borbi.

Ima malu stratešku vrednost, ali je simbolički važan i za Kijev i za Moskvu.

Prigožinovi borci su bili u velikoj meri umešani u bitku za Bahmut, a on je redovno kritikovao ruske zvaničnike zbog, kako je rekao, nedostatka podrške na frontu.

Ali krajem maja je kazao da se njegove snage povlače iz grada kako bi predale kontrolu ruskoj vojsci.

Veruje se da Prigožin ima političke ambicije, a ciljevi njegovih snaga nisu uvek bili u skladu sa onim koje je imala vojska, što je dovelo do napetosti između dve frakcije.

U ponedeljak je paravojna grupa saopštila da je uhapsila oficira ruske vojske, koji je navodno otvorio vatru na Vagnerovo vozilo u Ukrajini.

U snimku koji je objavio Vagner, oficir je rekao da se incident dogodio dok je bio pijan i da je otvorio vatru iz netrpeljivosti prema plaćeničkoj grupi.


Jevgenij Prigožin - „Putinov kuvar" ili odlučujući faktor u ratu u Ukrajini:


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC