Tetoviranje u Japanu: Vojska želi da ukine tetovaže zbog slabog odziva na regrutaciju

Japanske snage za samoodbranu (JSDF), vojska ove zemlje, imaju deset odsto manje od potrebnih kapaciteta, te zacrtan cilj regrutacije prošlog aprila nije dostignut, kažu zvaničnici.
tetovaže
Getty Images
Tetovaže su tabu u Japanu

Nadležni u vojsci Japana razmišljaju o ukidanju zabrane tetovaža, jer pokušavaju da povećaju odziv stanovništva na regrutaciju koja je sve slabija.

Tetovaže su dugo bile tabu u zemlji, jer su povezivane sa mafijskim kriminalnim bandama poznatim kao jakuze.

Ali zvaničnici sada kažu da mladi Japanci imaju tetovaže iz modnih razloga, a ne da bi se identifikovali sa jakuzama.

I takođe tvrde da ova zabrana ometa upis u službu.

Japanske snage za samoodbranu (JSDF), vojska ove zemlje, imaju deset odsto manje od potrebnih kapaciteta, te zacrtan cilj regrutacije prošlog aprila nije dostignut, kažu zvaničnici.

„Odbijanje kandidata samo zato što imaju tetovaže predstavlja problem u smislu povećanja baze ljudstva", rekao je nedavno Masahisa Sato, poslanik vladajuće Liberalno-demokratske partije.

Kazuhito Mačida, šef kadrovskog biroa ministarstva odbrane rekao je da se zabrana mora preispitati s obzirom na pad nataliteta u Japanu.

Zemlja sa 125 miliona stanovnika imala je manje od 800.000 rođenih 2022, u odnosu na više od dva miliona iz 1970-ih.

Premijer Fumio Kišida rekao je da je „sad ili nikad" da se Japan pozabavi stanovništvom koje se smanjuje i stari.

Ovo je takođe povećalo pritisak na Japan da popuni upražnjena mesta u vojsci, kao odgovor na rastuću moć Kine i nuklearni arsenal Severne Koreje.

Sve češće se čuju zahtevi da Japan revidira posleratni pacifistički ustav kako bi bolje odgovorio na rastuće napetosti u azijsko-pacifičkom regionu i rusku invaziju na Ukrajinu.

Japanska vojska
Reuters
Japanska vojska

Nejasno je kada će biti doneta konačna odluka, ali naučnici kažu da je nekada bilo perioda kada su tetovaže bile uobičajene u japanskoj kulturi.

Ali susreti sa Evropljanima 1800-ih su to promenili, kaže Jošimi Jamamoto, kulturna antropološkinja sa univerziteta Tsuru, koja je proučavala kulturu tetovaža u Japanu i na Tajvanu.

„Civilizovana Evropa" je tetovaže celog tela na Japancima videla kao „zaostale", što ih je navelo da ih prikriju, osim tokom verskih festivala, rekla je Jamamoto na onlajn predavanju 2019.

Tabu se pojačao u posleratnom Japanu kada su filmovi o jakuzama postali popularni 1970-ih i 1980-ih.

Tada su postali sinonim za kriminalne aktivnosti.

„Tetoviranih ljudi se gotovo automatski plaše", kaže Jamamoto.

Imidž jakuza je nedavno ponovo postao popularan, zbog holivudskog filma Vulverine iz 2013, u kome je Hju Džekman govorio o poreklu najpopularnije filmske ličnosti na ulicama Japana, dodala je ona.

Strah i sumnja se ponovo šire, pa je ljudima sa tetovažama zabranjen ulazak na neke plaže, ali i u nekim javnim kupatilima.

Ali ova zabrana se preispituje, rekla je Jamamoto, jer se sve više mladih odlučuje za tetovaže isključivo kao lični izbor.


Pogledajte video


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC