Rusija i Ukrajina: Ruska vojna komanda traži od svih dobrovoljaca da potpišu vojne ugovore, Prigožin kaže da Vagner to neće učiniti

Ministarstvo odbrane Rusije traži od svih dobrovoljaca da potpišu ugovore, a šef Vagnera to odbija.
Prigožin
Press service of "Concord"/Handout via REUTERS
Šef Vagnera Jevgenij Prigožin (desno)

Rat u Ukrajini, koji je Rusija pokrenula februara 2022. godine, pokazao je da u ruskim vojnim strukturama postoje pukotine.

Na njih najčešće ukazuje Jevgenij Prigožin, šef privatne vojne kompanije Vagner, čiji se odredi bore na istoku Ukrajine i često kritikuje vojnu komandu u Moskvi.

Najnovije varnice izazvalo je naređenje Ministarstva odbrane Rusije da svi „dobrovoljci" potpišu ugovore sa tim resorom pre 1. jula, a Prigožin je odgovorio da Vagner to neće učiniti, prenosi BBC ruski servis.

Naredbu je potpisao je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, koga je Prigožin poslednjih meseci često kritikovao zbog raznih stragijskih odluka na frontu.

Ovaj potez se može protumačiti izgleda kiao nameru vojne komande da preuzme direktnu kontrolu nad Vagnerom, posle višemesečnih sukoba između zvaničnika odbrane i privatne vojne grupe.

Ali u ljutitoj izjavi u nedelju, šef Vagnera rekao je da njegovi pripadnici neće potpisivati te ugovore.

Vagner je odigrao veliku ulogu u dosadašnjem toku rata u Ukrajini, boreći se na strani ruskih snaga.

Prigožin, za koga se veruje da ima političke ambicije, već mesecima je umešan u javni spor sa ministrom odbrane Sergejem Šojguom i načelnikom vojske Valerijem Gerasimovim.

On je više puta optužio njih dvojicu za nekompetentnost i za namerno nedovoljno snabdevanje Vagnerovih jedinica koje se bore u Ukrajini.

Ruske vlasti su privatne vojne kompanije više puta nazivale „dobrovoljačkim odredima", pa se odluka vojnog resora može pre svega odnositi na privatnu kompaniju Vagner, čiji su se pripadnici poslednjih meseci borili za Bahmut, grad u Donbasu, koji su potom i osvojili.

Ministarstvo odbrane u odluci ne spominje izričito kompaniju Vagner ili neku drugu.

„Dobrovoljci" će moći da sklapaju pojedinačne ugovore ili sa dobrovoljačkim odredima, ili direktno sa Ministarstvom odbrane kao angažovani vojnici, proizilazi iz odluke.

Ministarstvo odbrane napominje da će zaključivanje ugovora „dati neophodan pravni status dobrovoljačkim formacijama".

„Zaključivanje ugovora građana sa državom je, pre svega, proširenje mera socijalne zaštite i podrške koje država utvrđuje nja njih, kao i na članove njihovih porodica", rekao je Nikolaj Pankov, zamenik ministra odbrane.

Prema važećem ruskom zakonu, privatne vojne kompanije su zabranjene.

Osnivač Vagnera Prigožin u nedelju popodne prokomentarisao je naredbu Ministarstva odbrane i rekao da njegovi zaposleni neće potpisati ugovor sa ruskim Ministarstvom odbrane.

„Te naredbe i uredbe koje Šojgu formira, odnose se na zaposlene u Ministarstvu odbrane i na vojno osoblje", citira Prigožinovu izjavu njegova pres službi.

„Kompanija Vagner neće potpisati nikakve ugovore sa Šojguom", nastavio je Prigožin.

„Vagner koordinira akcije sa generalima sa desne strane, sa leve, sa komandantima jedinica, ima najveće iskustvo i veoma je efikasna struktura", kaže on.

Osnivač privatne vojne kompanije još jednom je kritikovao rukovodstvo Ministarstva odbrane, rekavši da „većina vojnih jedinica nema takvu efikasnost upravo zato što Šojgu ne može pravilno da upravlja vojnim formacijama".

Sergej Krivenko, šef organizacije za ljudska prava Građanin. Vojska. Zakon, koja je u Rusiji označena za „stranog agenta", rekao je za BBC u januaru da bi stvaranje dobrovoljačkih formacija moglo biti povezano sa mogućnošću da Vagner bude legalizovan.

„Sada deluju direktno kršeći Zakon o odbrani i njihovo delovanje potpada pod član 208 Krivičnog zakona Ruske Federacije o ilegalnim oružanim grupama", podsetio je on.


Pogledajte video:


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • O čemu pričamo?

    11.06.2023 22:48
    @ zztop
    Koliko se sećam i srpsko rukovodstvo je uradilo isto sa osuđenicima devedesetih. To su posle bili "heroji".
  • Nikola

    11.06.2023 20:49
    @Vule
    Niko ne kaze da postoje dve vojske. Vagner trupe su placenici i tzv "dobrovoljci", isto kao oni sto su dosli iz NATO zemalja kao "placenici, dobrovoljci i humanitarci" da se bore na strani Ukrajine. Nemoj Vule da se pravis "Tosa", isto kao Arkanovci, Knindze kapetana Dragana itd.
  • Mrcke

    11.06.2023 19:18
    Prigožin tako dobro troluje, a ovi zapadni nesrećnici se tako primaju na njegovo trolovanje. Kontam da se Prigožin i Šojgu valjaju od smeha kad čitaju šta piše BBC i njima slični.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC