Putin tvrdi: Kontraofanziva Ukrajine je neuspeh, imaju 10 puta veće gubitke nego Rusija

Ove tvrdnje nije moguće potvrditi, a ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski negirao je da je kontraofanziva doživela neuspeh.
Russian President Vladimir Putin chaired a meeting with Russian war correspondents in Moscow on Tuesday
EPA
Putin na sastanku sa ratnim izveštačima u Moskvi

Predsednik Rusija Vladimir Putin tvrdi da je ukrajinska kontraofanziva neuspešna i da je vojska ove države doživela više neuspeha.

On je u razgovoru sa ratnim izveštačima rekao da su gubici Kijeva skoro pa katastrofalni.

Ove tvrdnje nije moguće potvrditi, a ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski negirao je da je kontraofanziva doživela neuspeh.

„Postoji napredak", naveo je Zelenski u noćnom video obraćanju.

On se zahvalio ukrajinskim vojnicima „na svakom koraku i metru ukrajinske teritorije koju su oslobodili od ruskog zla".

Valerij Zalužni, šef generalštaba ukrajinske vojske, na društvenoj mreži Telegram napisao je da su „ostvareni određeni uspesi, implementiraju se planovi, ide se napred".

Kontraofanziva Kijeva je u ranoj fazi, a određene skromne uspehe ukrajinska vojska ostvarila je na istoku, u Donjeckoj oblasti i na jugoistoku, u regionu Zaporožja.

Zelenski tvrdi da ukrajinska vojska napreduje i u Bahmutu.

Ali situacija na terenu daleko je od trijumfalnih i jasnih tvrdnji o oslobođenju koje su početkom nedelje izneli predstavnici vlasti u Kijevu.

U utorak je BBC ekipi dozvoljen ulazak u jedno od naselja u istočnoj oblasti Donjecka koje je zauzela ukrajinska vojska.

Mnoga od tih naselja su napuštena, a u nekima ruske trupe uzvraćaju udarac.

Jens Stoltenberg, šef NATO-a, kazao je da su ovo „prvi dani" kontraofanzive i da postoji napredak.

„U ovom trenutku nam je jasno da što više teritorije Ukrajinci oslobode, to će imati čvršće argumente za pregovaračkim stolom", rekao je Džozef Bajden, predsednik Amerike, u razgovoru sa novinarima u Beloj kući.

Bez iznošenja dokaza, predsednik Putin je naveo da je ukrajinska vojska izgubila 160, a ruska 54.

On tvrdi i da ukrajinska vojska ima 10 puta veće gubitke od ruskih i da Kijev nije ostvario uspeh „ni u jednom od sektora".

Njegove tvrdnje negirao je nemenovani američki zvaničnik u izjavi za novinsku agenciju AP, upozorivši da javne tvrdnje i procene vlasti u Moskvi ne treba uzimati za ozbiljno.

Iako su Putinove izjave na sastanku sa ratnim izveštačima bila uglavnom ličile na hvalisanje, on je priznao da je Moskva mogla bolje da predvidi napade iz Ukrajine na pogranične oblasti Rusije.

Naveo je da razmatra mogućnost „stvaranja sanitarne zone na ukrajinskoj teritoriji na udaljenosti sa koje bi bilo nemoguće napasti Rusiju".

On je nagovestio da Rusija ima problem sa nedostatkom „visoko-precizne municije, komunikacione opreme, aviona i dronova - uprkos tome što je proizvodnja oružja porasla tokom prethodne godine".

Ukrajinske vlasti su dugo bile zabrinute zbog sposobnosti Rusije da napravi oružje.

Predsednik Zelenski je u utorak zatražio oštrije sankcije kako bi sa zaustavio protok delova za oružje, od kojih se neki proizvode u državama saveznicama Ukrajine.

Kazao je da Rusija koristi te delova da napravi projektile poput onih koji su u utorak pogodili skladišta u Krivom Rihu, ubivši 11 ljudi.

Istog dana, Amerika je saopštila da će poslati novi paket vojne pomoći Ukrajini vredan 325 miliona dolara.

Aleksandar Lukašenko, predsednik Belorusije, rekao je da njegova zemlja od Rusije dobija nuklearno oružje „tri puta jače" od atomskih bombi koje su bačene u Drugom svetskom ratu na japanske gradove Hirošimu i Nagasaki.

Beloruski lider nije pojasnio da li je to oružje vež stiglo, ali tvrdi da je njihovo slanja u Minsk neophodno kako bi se osujetila moguća agresija.

Ranije ovog meseca, Rusija je saopštila da će od jula početi sa prebacivanjem taktičkog nuklearnog oružje na belorusko tlo, što je shvaćeno kao upozorenje Zapadu koji je počeo da pojačava vojnu podršku Ukrajini.


Pogledajte video


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Kalinić

    15.06.2023 18:22
    Onda, nema problema. Čekamo pobedu Rusije i slavimo, jel tako?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC