Crna Gora i slučaj Do Kvon: Južnokorejski „kriptokralj" osuđen na četiri meseca zatvora

Do Kvon i njegov saradnik Hond Čan Jun uhapšeni su 23. marta na aerodromu u Podgorici pošto su upotrebili lažne dokumente u pokušaju da otputuju u Dubai.
Do Kvon
Getty Images
Dolazak Do Kvona na suđenje u Podgorici

Do Kvon, južnokorejski trgovac kriptovalutama, osuđen je na četvoromesečnu kaznu zatvora u Crnoj Gori.

Državljanin ove azijske zemlje, čija se kompanija tereti za prevaru vrednu 40 milijardi dolara povezanim sa tokenima TeraUSD i Luna, osuđen je zbog upotrebe lažnih dokumenata.

On je uhapšen 23. marta na aerodromu u Podgorici, glavnom gradu Crne Gore, odakle je nameravao da otputuje u Dubai, grad u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE).

Kvon je prošle godine optužen u Americi i Južnoj Koreji i zbog propasti dva digitalna tokena, što je izazvalo potres na tržištu kriptovaluta u maju 2022. godine.

Crna Gora nema sklopljene ugovore o ekstradiciji sa Amerikom i Južnom Korejom.

I Hond Čan Jun, bivši finansijski službenik Kvonove firme Teraform labs, osuđen je na četvoromesečnu kaznu zatvora pred sudom u Podgorici po istim osnovama.

Propisana kazna zatvora biće umanjena za vreme koje su dosad proveli u pritvoru, saopštili su iz suda.

Oni će imati priliku da se žale na presudu u roku od najviše osam dana od trenutka izricanja presude.

Kvon i Han su se u maju pojavili na prvom saslušanju pred podgoričkim sudom, kada su negirali krivicu.

Oni su tokom maja pušteni da se brane sa slobode uz kauciju od 400.000 dolara, saopštili su tada iz Osnovnog suda u Podgorici.

„Sud je imao u vidu težinu krivičnog dela koje im se stavlja na teret, lične i porodične prilike okrivljenih, njihovo imovno stanje, kao i imovno stanje lica koja daju jemstvo, pa je našao da mogućnost gubitka položenog jemstva u iznosu od po 400.000 evra deluje dovoljno obeshrabrujuće na okrivljene da ih odvrati od svake želje za bekstvom.

„Osim toga, sud je imao u vidu i da je u toku postupka neophodno preduzeti proveru autentičnosti putnih isprava i ličnih karata navodno izdatih od strane nadležnog organa Belgije, usled čega je neizvesna dužina trajanja ovog postupka", naveli su na sajtu Suda.

Iz južnokorejskih vlasti su u decembru prošle godine naveli da se Kvon krije u Srbiji i da će sarađivati sa institucijama te zemlje na njegovom privođenju.

Muškarac pod imenom Do Hjeong Kvon je u oktobru 2022. u Beogradu potpisao punomoćje advokatima za registraciju firme kod Agencije za privredne registre (APR) i za prijavu boravka u Srbiji, pokazala su dokumenta u koja je BBC na srpskom imao uvid.

BBC na srpskom je kontaktirao advokate navedene kao zastupnike u ovoj prijavi, ali oni nisu potvrdili identitet klijenta.

Firma je u Agenciji za privredne registre (APR) registrovana kao društvo sa ograničenom odgovornošću, sa osnivačkim kapitalom od 100 dinara, što je u Srbiji minimalan propisani iznos za prijavljivanje kompanije.

Među dokumentima, koje je BBC pribavio kod APR-a, nalazi se i kopija prve strane pasoša muškarca pod imenom Kvon, izdatog u Južnoj Koreji.

Regulatorno telo za trgovinu u Americi u februaru je optužilo Kvona i njegovu kompaniju za „organizovanu prevaru sa kriptovalutama vrednu više milijardi dolara".

„Sumnjamo da Teraform i Do Kvon nisu pružili javnosti potpune, poštene i tačne informacije, što je dužnost kompanija koje organizuju trgovinu kriptovalutama, prevashodno tokenima Luna i TeraUSD", saopštio je tada Geri Gensler, predsednik američke Komisije za hartije od vrednosti i razmenu (SEC).

Prošle godine su izdati nalozi za hapšenje Kvona i još pet njegovih saradnika i u Južnoj Koreji.

Iz tužilaštva te zemlje rekli su da veruju da je Teraform labs, kompanija koja je registrovana u Singapuru, prekršila pravila poslovanja na tržištu kapitala.


Pogledajte i ovu priču:


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC