Svetsko prvenstvo za fudbalerke: Kritike predsedniku Fudbalskog saveza Španije zato što je igračicu poljubio u usta

Ministarka u španskoj vladi kritikovala je Luisa Rubijalesa jer je poljubio u usta Dženi Ermoso pošto je Španija osvojila Svetsko prvenstvo u fudbalu za žene.
Luis Rubijales ljubi Dženi Hermoso
BBC Sport

Predsednik Fudbalskog saveza Španije Luis Rubijales našao se na meti kritika jer je poljubio u usta Dženi Ermoso pošto su fudbalerke ove zemlje postale prvakinje sveta.

Rubijales je poljubio Ermoso tokom ceremonije dodele medalja posle pobede Španije nad Engleskom od 1:0 u finalu u nedelju.

„Nije mi se svidelo", napisala je Ermoso na Instagramu.

Međutim, ona je kasnije u saopštenju branila Rubijalesa.

Iako najpre nije želeo da odgovara na kritike, predsednik FS Španije potom je izjavio da „priznaje da je pogrešio".

„Nije bilo nikakve loše namere u trenucima velikih uzbuđenja. Svi smo to doživeli kao nešto prirodno.

„Moram da se izvinim, naučim iz ovoga i shvatim da kada ste predsednik morate biti oprezniji", rekao je Rubijales.

Rubijalesa su žetsoko kritikovali pojedini ministri u španskoj vladi, kao i na društvenim mrežama.

Ministarka u španskoj vladi Irena Montero rekla je da je u pitanju „vid seksualnog nasilja kome su žene svakodnevno izložene."

Montero, koja je ministarka za ravnopravnost, dodala je da je ovakvo ponašanje do sada bilo „ignorisano" i da se radi o pojavi koju „ne možemo prihvatiti kao normalnu".

„Ne smemo da mislimo da je poljubac bez pristanka nešto što se 'prosto dogodi'", navela je ona.


Pogledajte taj trenutak:


I ministar sporta Španije Mikel Iseta kritikovao je Rubijalesa.

„Prva stvar koju treba da uradi je da da objašnjenja i izvini se, to je logična i razumna stvar", izjavio je on.

U komentarima koje je potom objavio Fudbalski savez Španije, Ermoso, fudbalerka sa najvećim brojem golova u istoriji, rekla je da je taj trenutak bio „prirodan izraz naklonosti".

„Bio je to potpuno spontan uzajamni gest zbog ogromne radosti koju je donelo osvajanje Svetskog prvenstva", napisala je 31-godišnja napadačica.

Korisnici društvenih mreža žestoku su kritikovali Rubijalesov postupak, a poruka 'dimision ya', što znači „daj ostavku odmah", bila je u trendu na društvenoj mreži Iks, dosadašnjem Tviteru, u Španiji.

Rubijales je rekao španskoj televiziji COPE da je to bio „poljubac između dvoje prijatelja koji su slavili", a da oni koji to drugačije vide su „idioti i glupi ljudi".

„Ignorišimo ih i uživajmo u dobrim stvarima", dodao je.

Španske novine El Pais objavile su naslov „Dženi se nije svideo Rubijalesov poljubac, a nije ni nama".

Španija je osvojila Svetsko prvenstvo uprkos kontroverzama koje su okruživale selektora Hordu Vildu, koji je uspeo da ostane na tom mestu uprkos revoltu igračica.

RFEF je naveo u septembru 2022. godine da je 15 igračica poslalo identičan mejl u kome su navele da neće igrati za Vildu ako se ne obrati pažnja na „značajnu" zabrinutost povodom „emotivnog stanja i zdravlja".


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • CRNI

    22.08.2023 08:27
    Razlog
    Po meni ovo je jedan od glavnih argumenata zašto žene netreba da igraju fudbal. Pustimo da fubdal ostane najisporednija muška stvar. Jesam za ravnopravnost žena u svakom pogledu ali mislim da i one nemaju interesovanja za žensku ligu nego je politika ravnopravnosti nametnula društvu i ljudima ženski fudbal. Kao i to npr. da muški poslovi postanu i ženski, iako 0,2 % žena ima interesovanja za te poslove.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC