Potraga za istinom o mom nestalom ocu

Šima Babaei se nije čula sa ocem Ebrahimom otkako je pokušao da pređe iransku granicu sa Turskom.
Šima Babaei se nije čula sa ocem Ebrahimom otkako je pokušao da pređe iransku granicu sa turskom
Shima Babaei
Šima Babaei se nije čula sa ocem Ebrahimom otkako je pokušao da pređe iransku granicu sa Turskom

U decembru 2021, posle dve godine skrivanja, Ebrahim Babaei odlučio je pokuša da pobegne iz Irana.

Ovaj pedesetsedmogodišnji bivši politički zatvorenik i protivnik iranskog islamističkog režima pronašao je grupu krijumčara koji su mu obećali da će ga prevesti preko severozapadne granice sa Turskom.

Ebrahim je održavao stalan kontakt sa ćerkom Šimom, aktivistkinjom za ženska prava koja živi u izgnanstvu u Belgiji, preko mobilnog telefona sve dok grupa sa kojom je putovao nije stigla u selo nadomak granice.

„Tata je bio veoma nervozan i govorio je tiho. Bilo je oko 25 ljudi i držani su u štali. Obećao je da će me pozvati čim budu sigurni da su prošli granicu", kaže Šima.

Ali on joj se više nikada nije javio.

Nije se javio ni njenim prijateljima koje je zamolila da sačekaju njenog oca po dolasku u istočni turski grad Van toga dana i da plate krijumčarima ostatak novca koji im je dugovao.

Krijumčari opisuju smrt

Krijumčari su isprva rekli Šimi da je on umro u domu jednog od krijumčara blizu Vana i da je njegovo telo predato u ruke turske policije.

Ali, nekoliko dana kasnije, krijumčar je pozvao i tvrdio da je Babaei doživeo srčani udar i umro u turskom pograničnom selu Ozalp, gde kažu da je bio i sahranjen.

„Bila sam u šoku. Neko vreme nisam mogla da govorim", priseća sa Šima.

„Potom sam samo vrištala i derala se: 'Tata, gde si?'"

Turska policija i graničari, kao i zvaničnici u bolnicama, mrtvačnicama i lokalnoj vlasti u Vanu i Ozalpu rekli su advokatu Šimine porodice da nisu dobili telo koje odgovara Ebrahimovom opisu i da veruju kako on uopšte nije prešao granicu.

Porodica je takođe prijavila Ebrahima vlastima u Iranu kao nestalu osobu.

Ali policija i sudstvo su zaključili svoje slučajeve ne sprovevši nikakvu zvaničnu istragu.

Šima Babaei
BBC
Šima zahteva od iranskih vlasti da objasne šta se dogodilo

Tražilac azila kontaktira BBC

Pre skoro godinu dana, BBC na perijskom je započeo istragu Ebrahimovog nestanka i nije otkrio dokaze da je on prešao tursku granicu, umro ili bio sahranjen u Ozalpu.

Nakon što je pogledao naš intervju sa Šimom u junu prošle godine, jedan iranski tražilac azila koji živi u Švajcarskoj stupio je u kontakt i rekao da je bio sa Ebrahimom onog dana kad je ovaj nestao.

Čovek u dvadesetim, čije ime ne objavljujemo da bismo mu zaštitili identitet, rekao je da je bio u grupi od 25 iranskih i avganistanskih migranta koji su želeli da pređu iz Irana u Tursku 21. decembra 2021.godine.

On je obelodanio da su ih iranske snage bezbednosti uhapsile pre nego što su uspeli da stignu do granice.

„Kad sam video Babaeijevu ćerku kako daje intervju za BBC, bio sam iznenađen što čujem da je nestao", kaže on.

„Kako je mogao da nestane? Snage bezbednosti su uhapsile sve nas.

Babaeija su odvezli pripadnici obaveštajne službe u civilu u neobeleženom vozilu."

On je dodao: „Babaei je bio veoma nervozan. Nije mogao čak ni da sedi. Tvrdio je da je Avganistanac, ali je policija znala ko je. Policija je razdvojila iranske državljane i predao nas Revolucionarnom sudu u gradu Makuu."

Proverili smo čovekovu priču kod naših kontakata u Makuu i imena šefa policije, tužioca i sudije slažu se sa onima koje nam je on dao.

Hapšenja

Drugi svedoci takođe su potvrdili da su iranske snage bezbednosti uhapsile grupu avganistanskih migranata negde u vreme kad je nestao Babaei.

Jedan od krijumčara, koji nije želeo da mu objavimo ime, rekao je za BBC da većina njegovih kolega krijumčara sarađuje sa iranskom obaveštajnom službom.

On je rekao da oni redovno predaju iranske disidente vlastima i zamenu za žmurenje obaveštajaca nad njihovim krijumčarenjem droge i prebacivanjem Avganistanaca u Tursku.

Ebrahim je bio iranski vojni veteran koji se borio tokom rata sa Irakom osamdesetih.

Ali prema njemu su se poneli brutalno čim se okrenuo protiv režima, kao što je Islamska Republika činila sa većinom svojih bivših pristalica.

Amnesti internešenel kaže da je Ebrahimov politički aktivizam značio da je bio „podvrgnut godinama arbitrarnih hapšenja i zatvaranja, nefer suđenja i mučenja i drugih zlostavljanja."

Šima kaže da je poručila francuskom predsedniku Emanuelu Makronu da mora da preduzme nešto protiv iranskih vođa
Shima Babaei
Šima kaže da je poručila francuskom predsedniku Emanuelu Makronu da mora da preduzme nešto protiv iranskih vođa

Međunarodna kampanja

Otkako joj je nestao otac, Šima vodi kampanju da navede iranske vlasti da objasne šta mu se desilo.

Pre nekoliko meseci, ona i nekoliko drugih iranskih aktivistkinja sastale su se sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom u Parizu.

„Poručila sam predsedniku Makronu da porodica kao što je njena propati svaki minut koji Zapad toleriše Islamsku Republiku Iran. Vi ste odgovorni za ove zločine počinjene u Iranu. Zapad mora da se postavi prema iranskim vođama onako što ste postavio prema ruskom predsedniku Vladimiru Putinu."

Ebrahim je jedan od stotine iranskih disidenata i aktivista za ljudska prava koji su uhapšeni, oteti ili nestali u poslednje četiri decenije.

Strahuje se da su preminuli u zatočeništvu od mučenja i da su pokopani u tajnosti.

Ali većina porodica žrtava se i dalje nada da bi njihovi najmiliji jednog dana mogli da se vrate kući.

„Ne znam gde je moj otac, šta jede, šta ima na sebi. Veoma sam tužna zbog njegove izolovanosti. Umorna sam od ove situacije, ali se i dalje nadam da bih mogla da čujem dobre vesti o njemu", kaže Šima.


Pogledajte video


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC