Od „Fife“ do „EA Sports FC“: Promena imena velika kocka za najprodavaniju britansku video igru

EA Sports FC, nova inkarnacija fudbalske simulacije koju pravi Elektronik Arts (EA).
Erling Haland iz Mančester Sitija je prva zvezda omota novog fudbalskog simulatora
Electronic Arts
Erling Haland iz Mančester Sitija je prva zvezda omota novog fudbalskog simulatora

Trideset godina je ime Fifa bilo sinonim za video igre jednako kao i za fudbal iz stvarnog života.

Ali to će se sada promeniti.

EA Sports FC, nova inkarnacija fudbalske simulacije koju pravi Elektronik Arts (EA), stiže u prodavnice ove nedelje.

Tvorac igre želi da izađe iz senke upravnog tela svetskog fudbala posle navodnog neslaganja oko cene licence za korišćenje imena FIFA (skraćenica za Međunarodnu fudbalsku federaciju).

Igra je najprodavanija franšiza u Velikoj Britaniji još od 1990-ih, a jedan stručnjak kaže da su razmere rebrendiranja „do sada neviđene".

Malo kompanija se odluči, sa pozicije dominacije na tržištu, da naprosto odbaci uspešno ime i logo.

Istraživanje Amper Analisiza pokazuje da je 2010. godine franšiza video igre Fifa vredela za EU 513 miliona dolara u neto prihodima.

To je 2020. godine naraslo na dve milijarde dolara.

Hugging competitors at the FIFAe World Cup 2023 on July 18, 2023 in Riyadh, Saudi Arabia
Getty Images
Najbolji igrači video igre učestvuju u godišnjem Svetskom prvenstvu

Odustajanje od imena i prepoznatljivosti brenda koja sa njim ide velika je kocka koja bi za EA mogla da predstavlja potencijalno najveće rebrendiranje u istoriji industrije zabave.

Grejem Sajks, izvršni kreativni direktor kompanije za dizajn i brendiranje Lendor end Fič, kaže da odluka sa sobom nosi krupne izazove.

„Vi uklanjate vodeni žig autentičnosti sa svog nosećeg naslova, što je veliki razlog za zabrinutost obožavalaca", kaže on.

„U sklopu samog rebrendiranja, vidite da se ulaže veliki napor da se to nadoknadi na drugoj strani."

„Mislim da ne postoji ništa što može konkretno da se poredi sa ovim rebrendiranjem", dodaje Sajks.

Imajući u vidu širok ekonomski ekosistem koji okružuje ovu igru, sa mnogo drugog srodnog sadržaja koji nastaje oko nje, potez je „neprikosnoven za neku franšizu iz sveta zabave".

Ključna za njen uspeh, prema Sajksu, bića reakcija obožavalaca kad igra dospe u prodaju.

„Biti dosledan i uspešan 30 godina, prevazići napredak u tehnologiji kao što je pojava društvenih mreža i razvoj interneta, samo govori o tome koliko je jaka bila baza obožavalaca.

„Znaćemo već prve nedelje da li im je uspelo."

Sa tolikim naglaskom na rebrendiranju, ne iznenađuje da je ono što se nalazi ispod haube - sama igra - privuklo manje pažnje u štampi u poređenju sa ranijim izdanjima u serijalu.

Provevši neko vreme igrajući EA Sports FC 24, deluje mi kao da je igra mnogo sporija od njenog najskorijeg prethodnika, Fifa 23.

Međutim, većina modifikacija u igri vezana je pre za grafičko unapređenje i taktičke opcije nego za krupne opipljive promene u samom načinu igranju igre.

Kritike su bile uglavnom blagonaklone - stranica koja sakuplja prikaze Metakritik dala je naslovu ocenu 77 od 100.

GejmsRejdar+ rekao je da je to „najzaraznija igra Fife - ups! - godinama unazad" i opisao ju je kao „ohrabrujući novi početak za franšizu EA Sports FC".

Drugi kao što su Video gejms kronikl nisu se složili: „EA Sports FC 24 nije ogroman pomak kakvom smo se nadali.

I dok će poklonici moda Ultimate Team najverovatnije biti zadovoljni, ostatak igre deluje kao fusnota u tranziciji sa Fifine licence."

Bez obzira na to kako se igra zapravo igra, jedna od velikih prodajnih karakteristika ovog serijala tokom njegovog tridesetogodišnjeg postojanja bio je njegov položaj naslova sa najboljim pristupom fudbalskim licencama - od likova stvarnih igrača do precizne replike dresova i stadiona.

Šefovi EA su istakli da će, uprkos promeni imena, to i dalje ostati tako.

Prethodnih godina, čak i kad je samo igranje igre bilo slabije od njene konkurencije, te licence bile su dovoljne da navedu milione da kupe novi primerak Fife.

Govoreći za BBC u aprilu, Dejvid Džekson iz EA istakao je da će u igri i dalje biti zastupljeno više od 19.000 fudbalera, 700 timova i 30 liga, uprkos razlazu sa upravnim telom svetskog fudbala.

„Moramo da nastavimo da pokazujemo ljudima da će određene stvari biti sačuvane u vezi sa realizmom koji im je poznat i koji vole iz serijala Fifa", rekao je on.

Drugi element koji ostaje nepromenjen u EA Sports FC je mod igre Ultimate Team.

Ultimate Team pruža igračima priliku da sakupe fudbalere i razne artikle i da sastave tim iz snova i sa njim se nadmeću sa drugim igračima iz čitavog sveta.

Ovaj izuzetno popularan mod zaslužan je za više od 50 odsto ukupnih prihoda od igre - više od milijardu dolara.

On je vredeo svega 26 miliona dolara u neto prihodima 2010. godine, prema Amper analisizu.

Te prihode donose kupovine u okviru same igre i „kutije sa plenom" koje omogućuju igračima da kupuje pakete sadržaja.

Naglasak na tome postao je izuzetno kontroverzan poslednjih godina, a neki delovi sveta, kao što je Belgija, zabranili su upotrebu „kutija sa plenom" u video igrama.


Pogledajte video:


U Velikoj Britaniji su uvedene nove smernice, uz pretnju usvajanja budućih zakona, u pokušaju da se zaštite ljudi od upadanja u finansijske teškoće zbog video igara.

Govoreći ekskluzivno za BBC, šef EA Sportsa Kem Veber branio je način na koji Fifa koristi kupovine u okviru igre i „kutije za plen", tvrdeći da je kad je u pitanju trošenje na sadržaj njihov naglasak na „stvaranju iskustva koje pruža većini igrača mogućnost da napreduju u igri onako kako oni žele".

„Ulažemo u roditeljsku kontrolu i podstičemo roditelje da koriste te kontrole.

„Imamo i pakete koji mogu unapred da se pogledaju, koje igrači mogu da otvore i da vide šta je unutra pre nego što se odluče da li će da troše na njega ili ne.

„Ogromna većina paketa u Ultimate Team kupuje se valutom iz same igre koju stičete igranjem. Uvek se trudimo da uravnotežimo ta iskustva i pružimo igračima najviše mogućih izbora.

„Postoji i izbor u načinu igre. Možete da igrate bez trošenja ili da igrate modove koji u sebi ne sadrže trošenje", kaže Veber.

Što se tiče samog rebrendiranja, Kem Veber kaže da kad je došlo do tačke u kojoj su EA i Fifa shvatili da žele da pođu različitim pravcima, nastupile su emocije: „Bilo je mnogo nervoze".

„Zato što je to brend u koji smo ulagali trideset godina i sada moramo da izgradimo novi vlastiti. Ali to je brzo preraslo u uzbuđenje.

„Da uspostavimo nešto zasnovano na tome kuda želimo da naša igra ide dalje i kuda želimo da ide naše iskustvo, i kako želimo da radimo sa publikom.

„Želimo da izgradimo iskustvo i da uđemo u partnerstvo sa kompanijama koje će najbolje sarađivati sa igračima igre kad su u pitanju budući pravci razvoja igre. Uzbuđeni smo i puni optimizma."

Fudbalerke

Primetna razlika u modu Ultimate Team u EA Sports FC 24 je što su prvi put uvrštene fudbalerke.

Taj potez je pohvalila bivša napadačica Engleske i Arsenala Keli Smit, koja je imenovana za prvu žensku ikonu koja će se pojaviti u ovom naslovu.

„Taj potez naprosto normalizuje žensku igru za mlade ljude širom sveta", kaže ona za BBC.

„To što će žene igrati rame uz rame sa muškarcima, što će deca videti žene u igri, to je nešto što nam je već neko vreme bilo potrebno.

„To daje ženskoj igri platformu koju u potpunosti zaslužuje."

Grejem Sajks je impresioniran onim što je do sada video što se tiče pokušaja EA da izvede ovo masovno rebrendiranje.

Ali prva nedelja će biti ključna za sticanje slike o tome koliko je dobro prihvaćena promena.

On kaže da se šefovi nadaju da će igra „zadržati pozitivni oreol oko samog izdanja, da će održati brojke prodaje u pravom smeru i da će zadržati tvrdokorne igrače i obožavaoce na svojoj strani."


Pogledajte video: Da li ste zavisni od video igara?


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • pera

    29.09.2023 14:53
    ma daj, nisu klinci glupi, bole ih za ime, znaju oni da je ovo "naslednik" nego ove boli 2 milijarde manje

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Kurt Kobejn: Šta bi bilo da je on poživeo?

Da je legenda rok muzike Kurt Kobejn, koji je umro pre 30 godina, danas živ, imao bi 57 godina. Neke njegove osobine, koje nismo dovoljno cenili, mogu nam pomoći da pretpostavimo kakav bi on bio danas.