Fudbal i nasilje: U Holandiji uhapšena dvojica fudbalera poljske Legije, među njima i bivši Zvezdin igrač

Posle sukoba na kraju meča protiv holandskog AZ Alkmara, policija okružila autobus sa fudbalerima Legije i iz njega izvela dvojicu igrača i odvela ih u stanicu.
Police surrounding the Legia Warsaw team bus
Getty Images
Holandski policajci opkolili su autobus sa fudbalerima Legije, ne dozvolivši im da odu dok dvojica igrača ne budu privedena

Poljski premijer Mateuš Moravjecki naložio je „hitnu diplomatsku akciju" nakon što su dvojica fudbalera Legije iz Varšave uhapšena posle poraza u evropskoj Ligi konferencije na gostovanju holandskom AZ Alkmaru u četvrtak uveče.

Holandska policija je posle sukoba igrača Legije i obezbeđenja stadiona izvela Srbina Radovana Pankova, bivšeg igrača Crvene zvezde, i Portugalca Žosua Pešeiru iz autobusa i njih dvojica su ostali u Holandiji.

„Naložio sam Ministarstvu spoljnih poslova da preduzme hitnu diplomatsku akciju kako bi utvrdilo šta se dogodilo", rekao je Moravjecki.

„S poljskim igračima i navijačima se mora postupati u skladu sa zakonom i nema izgovora ako se to nešto prekrši", poručio je.

Predsednik Legije Darijuš Mioduski rekao je da je pogođen dok je pokušavao da posreduje, a policija je, kako se izveštava, odbijala da pusti autobus ekipe da napusti stadion dok portugalski vezista Žosue i Pankov ne budu privedeni.

Holandska policija je potvrdila da su 28-godišnji muškarac iz Srbije i 33-godišnjak iz Portugala uhapšeni posle meča pod optužbom za nedolično ponašanje.

Poljska strana je događaje posle utakmice opisala kao „skandalozne".

Policija u opremi za suzbijanje nereda bila je raspoređena oko stadiona pre početka utakmice kada je grupa navijača Legije pokušala da probije kapiju.

„Tokom akcije, policajac je izgubio svest. Posle ukazane pomoći, on nije mogao da nastavi rad", navodi se u saopštenju holandske policije.

Policija navodi i da je u akciji bila prinuđena da koristi suzavac kako bi se zaštitila.

„Pristalice Legije su oduzele i nekoliko pendreka i biber spreja od policije. Jedan broj gostujućih navijača ušao je na tribine bez ulaznica ili im karte nisu proverene na ulazu", dodaje se.

Tokom dana policija je područje oko stanice Alkmar i stadiona proglasila bezbednosnim rizikom i izvršila preventivne pretrese navijača Legije nakon izveštaja da su neki posedovali pirotehnička sredstva.

Az Alkmar je pobedio Legiju 1:0 i trenutno su sve četiri ekipe u grupi E izjednačene sa po tri boda.

navijači Legije iz Varšave
Ed van de Pol/EPA-EFE/REX/Shutterstock
Navijači Legije iz Varšave

Evropska fudbalska unija (UEFA) kaznila je AZ Alkmar sa 80.000 evra u julu zbog tuče njegovih navijača sa pristalicama londonskog Vest Hema tokom revanš meča polufinala Lige Evrope u maju.

Navijači AZ-a napali su tribinu gde su bili prijatelji kluba i članovi porodica igrača Vest Hema, a igrači londonskog kluba su se umešali u tuču u pokušaju da ih zaštite.

„Poljska vlada se dugo udvarala fudbalskim navijačima" - analiza

Adam Iston, dopisnik BBC-ja iz Varšave

Izveštaji poljskih medija o incidentu su po običaju opisani kao „skandal", čak i u onim medijima koji ne podržavaju vladu.

Za poljsku populističku desničarsku vladu važno je da se vidi da odlučno reaguje na navodnu nepravdu prema igračima petnaestostrukog šampiona Poljske, Legije iz Varšave.

Vlada traži treći uzastopni mandat, što bi bio rekord, na izborima za devet dana i plaši se da će izgubiti glasove od ekstremno desničarskog izazivača, Konfederacije.

Vlada se dugo udvarala fudbalskim navijačima, za razliku od glavne opozicione grupe koja je gušila ultrase dok je bila na vlasti pre nego što je Poljska zajedno sa Ukrajinom bila domaćin Evropskog prvenstva ura 2012.

Legija je jedan od najvećih klubova u zemlji.

Prošle sezone, klub je u proseku imao više od 21.000 gledalaca na domaćim utakmicama, što je najveća poseta u najjačoj poljskoj ligi uprkos tome što nema najveći stadion u zemlji.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • zezate se...

    06.10.2023 14:42
    ?
    znaci navijaci/huligani malko obrukali holandske slobodarske policajce, i sad, da bi malo oprali obraz, treba da budu kaznjeni fudbaleri?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC